Botanisk navn: Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’
Andre norske navn: Klasehortensia. Kilde: Egil Hansen, "Prydbusker og trær for norske hager", 1997.
Plassering: I Edens hage, sør for Lykkens portal.
Beskrivelse: Syrinhortensia er opprinnelig fra Sør-Japan og kom til Norge på 1700-tallet. Den er en løvfellende busk som er ca. 2-3m høy og med samme bredde. Har overhengende, sprikende grener. Kan stammes opp til et lite tre, vanlig høyde 2-4 meter. Ytterst kommer syrinlignende, store blomsterklaser, 15-30 cm lange. De er først kremhvite for så å gå over i rosa/burgunder, - og brunt når de visner. I motsetning til hagehortensia, blomster syrinhortensia på årets skudd. Den har store, eggformede og spisse blader. Syrinhortensia er den mest hardføre av alle hortensiaartene og også den inneholder lett hudirriterende plantesaft.
Blomstringstid: August - september.
Skjøtsel: Trives i næringsrik, moldholdig og gjerne litt fuktig jord. Skal ikke ha kalk. Liker både sol og halvskygge, blir best blomstring i sola.
Om våren: beskjæring tilbake til 2-3 knopper på hver gren, som grunnlag for god fasong. Man kan hvert år ta bort svake og innovervendte grener. Kan gi gjødsel en gang på våren, og to ganger til med fullgjødsel i løpet av sommeren. Ikke gi for mye gjødsel, ellers blir det lite blomster og mye blad. Vannes ved behov gjennom sesongen.
Om høsten: gi et kompostdekke rundt basis.
Under snørike vintre: ta av snø (mye blomster og tung snø kan medføre greinbrekk), alternativt klippe av blomstene (tett inntil klasene) før kulde/sne sesongen.
Bruksområde:
- Pryd: Solitærbusk, krukker. Til snitt, tørking og dekorasjon.
- Insektsplante: Humler.
Historikk: Fra Tillas tid.