Botanisk navn: Chaenomeles japonica
Andre norske navn: Japansk ildkvede, småildkvede, eldkvede.
Plassering: I Edens hage: vest- og nordbed.
Beskrivelse: Ildkveden er hjemmehørende i Japan. Det er en nøysom og hardfør, flerårig, bladfellende busk 50-100 cm høy og 100-120 cm bred. Grenene har skarpe torner og små, ovale, blanke og rundtannete blader 2-4 cm lange. Blomstene sitter enkeltvis eller to til tre sammen i et knippe tett på grenene. De er sterkt oransjerøde med 5 kronblad i enkel skålform som er 2,5-4 cm i diameter. Blomstrer på fjorårets skudd. På høstparten etter blomstring kommer 4-5 cm store, harde og eplelignende frukter (kveder). De er grønne før de modner og blir gule, lukter godt. Frukten sitter lenge på kvisten, utover i oktober og kan lagres på et kjølig sted i flere uker.
Formering: Frø – spirer etter 6 uker. Deling av rotskudd sent på vinteren. Fuglene spiser frøene og bidrar til spredning.
Blomstringstid: Mai - juni. Frukt modnes i september.
Skjøtsel: Trives i vanlig hagejord, tåler mye forskjellig: mager og tørr jord, vind, delvis skygge når den er etablert. Bør stå i sol for å komme med blomster/frukter. Ildkvede blomstrer på gammel ved så unngå sterk beskjæring. Ta det som er nødvendig for å holde fasongen – gradvis – etter blomstring. Rotskudd som går for langt ut i bredden kan tas bort for å holde buskfasongen.
Bruksområde:
- Pryd: I skråning, rabatt, lav hekk.
Grener egner seg til driving om vinteren. - Mat: Frukten er rik på C-vitaminer og pektin. Kan spises rå, men er ganske hard og syrlig, og egner seg aller best til gelé, marmelade og likør (la frukten sitte på til etter første frostnatt).
- Nytte: Før i tiden ble frukten lagt i klesskapet for å gi tøyet en frisk odør. I vår tid legger vi de modne fruktene på et fat og oppnår det samme i oppholdsrommet.
- Insektsplante: Humler og bier.
Historikk: Fra Tillas tid.