<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Ildkvede

Visste du at man kan lage gelé, marmelade og likør av frukten til en ildkvede? Les mer om ildkveden her.

 • Foto: Randi Malm (Foto/Photo)
  1/1
  Foto: Randi Malm

Botanisk navn: Chaenomeles japonica

Andre norske navn:Japansk ildkvede, småildkvede, eldkvede. 

Plassering: I Edens hage: vest- og nordbed. 

Beskrivelse: Ildkveden er hjemmehørende i Japan. Det er en nøysom og hardfør, flerårig, bladfellende busk 50-100 cm høy og 100-120 cm bred. Grenene har skarpe torner og små, ovale, blanke og rundtannete blader 2-4 cm lange. Blomstene sitter enkeltvis eller to til tre sammen i et knippe tett på grenene. De er sterkt oransjerøde med 5 kronblad i enkel skålform som er 2,5-4 cm i diameter. Blomstrer på fjorårets skudd. På høstparten etter blomstring kommer 4-5 cm store, harde og eplelignende frukter (kveder). De er grønne før de modner og blir gule, lukter godt. Frukten sitter lenge på kvisten, utover i oktober og kan lagres på et kjølig sted i flere uker. 

Formering: Frø – spirer etter 6 uker. Deling av rotskudd sent på vinteren. Fuglene spiser frøene og bidrar til spredning. 

Blomstringstid: Mai - juni. Frukt modnes i september.

Skjøtsel: Trives i vanlig hagejord, tåler mye forskjellig: mager og tørr jord, vind, delvis skygge når den er etablert. Bør stå i sol for å komme med blomster/frukter. Ildkvede blomstrer på gammel ved så unngå sterk beskjæring. Ta det som er nødvendig for å holde fasongen – gradvis – etter blomstring. Rotskudd kan også tas for å holde buskfasongen. 

Bruksområde: 

 • Pryd: I skråning, rabatt, lav hekk.
  Grener egner seg til driving om vinteren.
 • Mat: Frukten er rik på C-vitaminer og pektin. Kan spises rå, men er ganske hard og syrlig, og egner seg aller best til gelé, marmelade og likør (la frukten sitte på til etter første frostnatt).
 • Nytte: Før i tiden ble frukten lagt i klesskapet for å gi tøyet en frisk odør. I vår tid legger vi de modne fruktene på et fat og oppnår det samme i oppholdsrommet.
 • Insektsplante: Humler og bier.

Historikk: Fra Tillas tid.

 • Ildkvede bak hageiris i Edens hage, nordvestbed. Foto: AGC (Foto/Photo)
  1/1
  Ildkvede bak hageiris i Edens hage, nordvestbed. Foto: AGC