Hopp til hovedinnhold

Humleblom - Prakthumleblom

Prakthumleblom er opprinnelig fra Balkan og Lilleasia. Les mer om vår Prakthumleblom her.

  • 1/1
    Foto: Randi Malm

Botanisk navn: Geum coccineum (Syn. Geum borisii)

Andre norske navn: 

  • Humleblomst. Kilde: fra en gammel katalog fra Heimhug Staudegartneri, Hvalstad, Asker (se note 1)

Plassering: 

  • I bjørnebedet, mot sydøst. 
  • I nedre ulvebed, mot nord. 

Beskrivelse: Prakthumleblom er opprinnelig fra Balkan og Lilleasia. Kjent i Norge fra 1800-tallet. Dette er en hardfør og nøysom staude, 30-40 cm høy, med et kraftig rotsystem med rotstokker halvt over bakken. Den er tuedannede med en vintergrønn rosett, bred voksemåte og med et godt dekkende bladverk. Slanke stengler med uregelmessig fliket og sagtannete blader som er myke og svakt hårete (minner om jordbærblader). De sterkt oransjerøde skålformede blomstene har 5 kronblad og guloransje støvbærere. Blomsten sitter enkeltvis eller noen få i toppen av stengelen (minner om jordbærblomsten). 

Formeres ved deling eller frø. Utløpere med småplanter kan deles fra når røttene er dannet. Planten finnes også i gule og røde fargenyanser - og med halvfylte blomster.

Blomstringstid: Mai - august/september 

Skjøtsel: Trives i både sol og halvskygge, men blomstrer best i sol. Gjerne i lett, fuktig, vanlig hagejord. Skal ikke ha husdyrgjødsel. Tåler litt tørke, men ikke stående vinterfuktighet - så ha god drenering. Hvis man klipper planten tilbake etter første blomstring, kan man å fornyet blomstring. Har godt av omplanting hver 3.år, vår eller høst. Ved lukting, vær obs på småplanter som kommer fra utløpere, disse kan deles fra når røttene er dannet. Kompost på høstparten. 

Bruksområde: 

  • Pryd: Bunndekke, forgrunnsplante til rabatt og buskas, i fjellhage og blomstereng. Til snitt. 

Historikk: Plantet av Ulf Benterud i 2013. 

  • 1/1
    Prakthumleblom i nedre Ulvebed. Foto: Anne Grete Christophersen.
  • 1/1
    Foto: Randi Malm

Note 1: Gammel katalog, kanskje fra 1920-30-tallet. Den gang var det fem ulike kultivarer av Humleblom for salg og prisen var fra kr. 0.40 til kr. 0,70 per stk. Dette var en større gartnerbedrift på ca. 10 mål drevet av Johan Lassen-Urdahl fra 1914-1954. Den gang det eneste gartneriet i Norge som dyrket egenformerte, hardføre og flerårige prydvekster. Museumshagen fikk gjennom årene mange av sine vekster herfra.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1