<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Hagehortensia

På museet har vi både blå og rosa hagehortensia, kjent for sine store, vakre blomster som står så lenge. Les mer om de her.

 • Foto: Liv Bjelland (Foto/Photo)
  1/1
  Foto: Liv Bjelland

Botanisk navn: Hydrangea macrophylla

Plassering: 

 • Blå hagehortensia plantet i ørnebedet øst for Hovedhuset. 
 • Rosa hagehortensia plantet i bed, nordvest for Trulte. 
 • Fire krukker med blå hagehortensia øst for Hovedhuset. 
 • En krukke med blå hagehortensia ved Billingstadstua. ​

Beskrivelse:Hagehortensiaen kommer opprinnelig fra Sør-Japan og kom til Europa på 1700-tallet. Den er en herdig, løvfellende busk, 150-170 cm høy – med stive, tykke og spredte grener. Blomstene sitter tett i en stor klase (15–20 cm bred) ytterst på grenen og de varer lenge. Hagehortensia blomstrer på fjorårets skudd, og skyter sent om våren. Bladene er store, ovale og tannete – sitter parvis. Plantesaften kan virke irriterende på huden. 

Blomstringstid: Juli - september

Skjøtsel: Jordsmonnet spiller inn ang. blomsterfargen: sur jord (ph 4,0-4,5) gir blåfarge, basisk eller nøytral jord gir rosa. For å beholde blåfargen, gi årlig torv/humus, og man må unngå kalk, også i gjødselen. Det anbefales spesialgjødsel, ev. rhododendrongjødsel (aluminiumsulfat gir også god blåfarge). Hagehortensia kan få gjødsel på vårparten, og flytende gjødsel hver 2-3 uke i sesongen. Ev. langtidsgjødsel. 

Planten trives best i halvskygge med litt sol, gjerne i fuktig jord med god drenering - og på en lun plass. Dette er en tørst plante som trenger mye vann! 

Beskjæring av hagehortensia skjer på høstparten etter blomstring - ned til første kommende bladpar (la det stå igjen 1.5-2 cm over bladparet). Ikke la det gå for langt utpå høsten, da kan du risikere å klippe vekk de nye blomsterskuddene. En og annen gang klippes planten ned til 3. eller 5. bladskudd for at den ikke skal bli for stor, og for å holde en kompakt fasong. Før frosten kommer får planter i bed et 10-15 cm beskyttende dekke med torv/løv rundt basis. Krukkeplantene beskjæres på samme måte. Før frosten kommer settes de inn i mørk frostfri kjeller som holder ca. 5 grader og vannes ca. en gang i måneden. 

Når varmen er tilbake på vårparten, kommer krukkene ut i lyset i drivhuset - og man ser etter liv. Husk hagehortensia blir sent grønn. Inne kan man klippe av døde/svake grener. Skulle det være frostskadde brune skudd, klippes det ned til ev. friske bladskudd - her kommer ingen blomster det året. Pottes om ved behov. Toppdressing på store krukker går fint: fjern øverste jordlag og erstatt med ny jord. Når frostfaren er helt over, kommer krukkene ut - står litt solskjermet den første tiden. Nå kan også hortensiaene i bedene bli sjekket for ev. skadde skudd. Velvoksne planter trenger ofte støtte for å holde opp grener med store og vakre blomster. 

Bruksområde: Pryd: til rabatt, solitærbusk, krukker. Til snitt, tørking og dekorasjon. 

Historikk: Kjøpt på Skaugum av Tilla og Gunhild. 

 • Blå hagehortensia utenfor hovedhuset. Foto: Liv Bjelland (Foto/Photo)
  1/1
  Blå hagehortensia utenfor hovedhuset. Foto: Liv Bjelland
 • Foto: Liv Bjelland (Foto/Photo)
  1/1
  Foto: Liv Bjelland
 • Vår flotte blå hagehortensia i oktober. Foto: Knut Bry (Foto/Photo)
  1/1
  Vår flotte blå hagehortensia i oktober. Foto: Knut Bry