Hopp til hovedinnhold

Hagehortensia

På museet har vi både blå og rosa hagehortensia, kjent for sine store, vakre blomster som står så lenge. Les mer om de her.

  • 1/1
    Foto: Liv Bjelland

Botanisk navn: Hydrangea macrophylla

Plassering: 

  • Blå hagehortensia plantet i Ørnebedet foran altanen til Hovedhuset. 
  • Rosa hagehortensia plantet i Trultebed. 
  • To blå Hortensia i krukker ved altanen til Hovedhuset.

Beskrivelse: Hagehortensiaen kommer opprinnelig fra Sør-Japan og kom til Europa på 1700-tallet. Den er en herdig, løvfellende busk, 150-170 cm høy – med stive, tykke og spredte grener. Blomstene sitter tett i en stor klase (15–20 cm bred) ytterst på grenen og de varer lenge. Hagehortensia blomstrer på fjorårets skudd, og skyter sent om våren. Bladene er store, ovale og tannete – sitter parvis. Plantesaften kan virke irriterende på huden. 

Blomstringstid: Juli - september

Skjøtsel: Jordsmonnet spiller inn ang. blomsterfargen: sur jord (ph 4,0-4,5) gir blåfarge, basisk eller nøytral jord gir rosa farge. For å beholde blåfargen, gi årlig torv/humus, og man må unngå kalk, også i gjødselen. Det anbefales spesialgjødsel, ev. rhododendrongjødsel (aluminiumsulfat gir også god blåfarge). Hagehortensia kan få rhododendrongjødsel et par ganger i sesongen. 

Planten trives best i halvskygge med litt sol, gjerne i fuktig jord med god drenering - og på en lun plass. Dette er en tørst plante som trenger mye vann! 

Beskjæring av hagehortensia skjer på høstparten etter blomstring - ned til første kommende bladpar (la det stå igjen 2 cm over bladparet). Ikke la det gå for langt utpå høsten, da kan du risikere å klippe vekk de nye blomsterskuddene. En og annen gang klippes planten ned til 3. eller 5. bladskudd for at den ikke skal bli for stor, og for å holde en kompakt fasong. Før frosten kommer får planter i bed et 10-15 cm beskyttende dekke med torv/løv rundt basis. Krukkeplantene beskjæres på samme måte. Før frosten kommer settes de inn i mørk frostfri kjeller som holder ca. 5 grader og vannes ca. en gang i måneden. 

Når varmen er tilbake på vårparten, kommer krukkene ut i lyset i drivhuset - og man ser etter liv. Husk hagehortensia blir sent grønn. Klipp av døde/svake grener. Inne kan man klippe av døde/svake grener. Skulle det være frostskadde brune skudd, klippes det ned til ev. friske bladskudd - her kommer ingen blomster det året. Pottes om ved behov. Toppdressing på store krukker går fint: fjern øverste jordlag og erstatt med ny jord. Når frostfaren er helt over, kommer krukkene ut - står litt solskjermet den første tiden. Nå kan også hortensiaene i bedene bli sjekket for ev. skadde skudd. På vårparten kan rosa Hagehortensia få litt kalk en regnværsdag. Velvoksne planter trenger ofte støtte for å holde opp grener med store og vakre blomster. 

Bruksområde: Pryd: til rabatt, solitærbusk, krukker. Til snitt, tørking og dekorasjon. 

Historikk: Kjøpt på Skaugum av Tilla og Gunhild. 

  • 1/1
    Blå hagehortensia utenfor Hovedhuset. Foto: Liv Bjelland
  • 1/1
    Foto: Liv Bjelland
  • 1/1
    Vår flotte blå hagehortensia i oktober. Foto: Knut Bry
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1