Hopp til hovedinnhold

Hageblåpute

Visste du at hageblåputen ble samlet inn fra middelhavsområdet for å pryde hagen til Solkongen Ludvig XIV? Ikke det? Les mer om Hageblåputen her.

  • 1/1
    Foto: Randi Malm

Botanisk navn: Aubrieta x cultorum

Andre norske navn: 

  • Aubrieta
  • Hagepute. Kilde: Tommy Tønsberg "Stauder for norske forhold"​, 2018. 

Plassering: Ved Hestebassenget, mot sydvest og sydøst. 

Beskrivelse: Hageblåputen har sitt opphav i middelhavsområdet og ble samlet inn for å pryde Solkongen Ludvig XIV’s hage. Observert første gang i Norge i 1938. Vintergrønn, sterkt krypende staude, og som med sine tynne røtter danner tette tuer med ‘løse’ grågrønne bladrosetter. Høyde 5- 15 cm. Bladene er små, ovale og takkete. Små blåfiolette blomster med 4 kronblader (1-1,5 cm) sitter tett i tett i løse toppstilte klaser. Blomstringen varer ca. en mnd. Hageblåputen kan også ha lysfiolette, røde, rosa og hvite blomster. 

Blomstringstid: Mai - juni

Skjøtsel: Trives i full sol, i næringsrik, kalkholdig jord. Gjerne med litt sand og grus som gir god drenering. Formeres med frø som trenger en kuldeperiode for å spire. Eller ta stiklinger etter blomstring, de skal slå rot ganske lett i torv tilsatt sand. Er middels hardfør, klarer seg fint hvis det er jevnt snødekke, men kan skades i vinterregn/barfrost. Klipp planten litt tilbake etter blomstring for å holde den tett og kompakt. For å fornye gamle planter anbefaler Knut Langeland ("Stauder i norske hager") kraftig tilbakeskjæring, tynning og å drysse sandblandet kompostjord ned mellom bladrosettene. 

Bruksområde: 

  • ​Pryd: Steinbed, fjellhage, kantplante i bed, nedover mur.

Historikk: Fra Tillas tid. 

  • 1/2
    Hageblåpute foran bassenget ved Billingstadstua. Foto: Anne Grete Christophersen
  • 2/2
    Foto: Randi Malm
Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 1