<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Hageblåpute

Visste du at hageblåputen ble samlet inn fra middelhavsområdet for å pryde hagen til solkongen Ludvig XIV? Ikke det? Les mer om hageblåputen her.

 • Foto: Randi Malm (Foto/Photo)
  1/1
  Foto: Randi Malm

Botanisk navn: Aubrieta x cultorum

Andre norske navn: 

 • Aubrieta
 • Hagepute. Kilde: Tommy Tønsberg "Stauder for norske forhold"​, 2018. 

Plassering: Ved Hestebassenget, mot sydvest og sydøst. 

Beskrivelse:Hageblåputen har sitt opphav i middelhavsområdet og ble samlet inn for å pryde solkongen Ludvig XIV’s hage. Observert første gang i Norge i 1938. Vintergrønn, sterkt krypende staude, (5-15 cm høy) som danner tette tuer med ‘løse’ grågrønne bladrosetter. Bladene er små, ovale og takkete. Små blåfiolette blomster med 4 kronblader (1-1,5 cm) sitter tett i tett i løse toppstilte klaser. Blomstringen varer ca. en mnd. Hageblåputen kan også ha lysfiolette, røde, rosa og hvite blomster. 

Blomstringstid:Mai - juni

Skjøtsel: Trives i full sol, i næringsrik, kalkholdig jord. Gjerne med litt sand og grus som gir god drenering. Formeres med frø som trenger en kuldeperiode for å spire. Eller ta stiklinger etter blomstring, de skal slå rot ganske lett i torv tilsatt sand. Er middels hardfør, klarer seg fint hvis det er jevnt snødekke, men kan skades i vinterregn/barfrost. Klipp planten litt tilbake etter blomstring for å holde den tett og kompakt. For å fornye gamle planter anbefaler Knut Langeland ("Stauder i norske hager") kraftig tilbakeskjæring, tynning og å drysse sandblandet kompostjord ned mellom bladrosettene. 

Bruksområde: 

 • ​Pryd: Steinbed, fjellhage, kantplante i bed, nedover mur.

Historikk: Trolig fra Tillas tid. 

 • Hageblåpute foran bassenget ved Billingstadstua. Foto: AGC (Foto/Photo)
  1/2
  Hageblåpute foran bassenget ved Billingstadstua. Foto: AGC
 • Foto: Randi Malm (Foto/Photo)
  2/2
  Foto: Randi Malm