<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Gulveis

Visste du at gulveis er mye mer sjelden enn hvitveis? Les mer om gulveisen her.

  • Foto: Randi Malm (Foto/Photo)
    1/1
    Foto: Randi Malm

Botanisk navn: Anemone ranunculoides

Andre norske navn:Gulsymre. Kilde: Sune og Stine Jonsson, "Villblomster", 1988. 

Plassering:Spredt i hagen, bl.a.: 

  • I tunbedet, mot øst 
  • Vest for flaggstangen ved Gamletunet 
  • Vest for Brønnen 

Beskrivelse:Gulveis er vanlig i Mellom-Europa. Delvis viltvoksende i Norge, dvs. hovedsaklig spredt på Østlandet, i Trøndelag og enkelte steder i Nord-Norge. Gulveis er valgt til kommuneblomst for Bærum i Akershus og Overhalla i Nord-Trøndelag. 

Som hvitveisen og blåveisen er den en av vårens budbringere, men selv om den minner om hvitveis, har den litt mindre blomster og ofte 1-2 (en sjelden gang 3) blomster på samme stilk. De fem gule kronbladene sitter i skålform, og planten har gule støvbærere. Den sprer seg med krypende jordstengel, den frøsår seg og kan danne tette tepper. Bladene på opprett stengel er dypt treflikete, grovtannet og sitter i en krans et stykke under blomstene. 

Gulveis visner ned på sensommeren, men holder litt lenger i skygge og fuktige forhold. Formeres ved deling av rotstokk i august. Og ved såing av modne frø. Det finnes også gulveis med fylte blomster. 
Planten er giftig. 

Blomstringstid: April - juni.

Skjøtsel:Trives best i halvskygge og lett moldholdig, jevnt fuktig jord. Den er visstnok mer næringskrevende enn hvitveis. 

Bruksområde:Pryd: Bunndekkeplante i skogshagen, under busker og trær, i surjordsbed under rododendron, ved damanlegg. 

Historikk: Trolig fra Tillas tid.