Hopp til hovedinnhold

Fredløs - Fagerfredløs

Visste du at fagerfredløs er en av de eldste hageplantene her i Norge? Les mer om den her.

  • Foto: Randi Malm

Botanisk navn: Lysimachia punctata

Plassering: I Edens hage, spredt rundt i nordbedet og vestbedet. Også ved "Ut i solen-stua"s vest-, syd og østbed. 

Beskrivelse: Fagerfredløsen er en veldig hardfør og nøysom staude som lyser opp med sine mange gule blomster utpå sommeren. Høyde 60-100 cm. Opprinnelig kommer planten fra Sørøst-Europa, ble innført som hageplante og har nå forvillet seg over store deler av landet bortsett fra Finnmark. Hovedsaklig på Østlandet og i fjord- og kyststrøkene opp til Troms. Den sprer seg veldig lett med kraftige hvitrosa utskudd og danner tette bestander. 

De gule blomstene har 5 kronblad i skålfasong, er oransje/brun i sentrum og sitter tett i kranser oppover øverste del av stengelen. Fagerfredløs har en kraftig, opprett og mykt hårete stengel med lansett formede 4-12 cm lange blader som sitter motsatt og kransstilte. 

Formeres lett ved deling vår/sommer - og fra rotstokk. Frøene kan såes i kaldbenk om våren. I handelen finnes planter med hvitbrokete bladverk, denne planten sprer seg mindre. 

Blomstringstid: Juli - august

Skjøtsel: Trives i næringsrik, jevnt fuktig jord i sol/halvskygge. Klipper man ned den øverste stengeldelen med visne blomster, får man et ryddigere inntrykk og en liten grønn busk, mens man venter på ny blomstring. Når all blomstring er over, klippes planten helt ned. Pass på eventuell spredning i bed og ellers - hold den innenfor gjerdet og nyt den der. Plantedeler bør brennes, og ikke havne på komposten på grunn av spredningsfare. 

Bruksområde: 

  • Til pryd: rabatter, naturhage, sumpbed og ved vannanlegg. Til snitt. 
  • Plantefarge: roten gir brun farge, blad og stengel gir gul farge. 

Historikk: Fra Tillas tid. 


Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1