<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Bergenia - Spadebergblom

Visste du at spadebergblomen opprinnelig er fra Sentra- og Sørøst Asia og ble dyrket i Sibir? Les mer om den her.

 • Foto: Jon Grundseth (Foto/Photo)
  Foto: Jon Grundseth

Botanisk navn: Bergenia crassifolia

Andre norske navn: 

 • Kilebergblomst (kilde: Knut Langeland, Stauder i norske hager) 
 • Bergenia, spadebergenia

Plassering: Sør for galleriet, i ørnebed mot syd, i romerguttbed, sydøst for porten ved Hovedhuset og sydøst for Tillaporten. 

Beskrivelse: Spadebergblomen er opprinnelig fra Sentral -og Sørøst Asia og Sibir. I 1823 var planten i Botanisk hage i Oslo. I 1888 ble den omtalt som veldig alminnelig og den ble dyrket nesten overalt i Norge – helt opp til Vardø! Med andre ord, en hardfør og langlivet staude som tåler de fleste forhold. Store, vintergrønne blader som er ovale/avlange med kileformet basis (i motsetning til hjertebergblom som har runde blad med hjerteformet basis.) De læraktige bladene blir rødkantet om vinteren. Tykk, opprett og rødaktig stengel med magenta-rosa blomster i klaser. De peker mer rett opp enn hos hjertebergblom (hvor de er hengende.) Kan komme litt tidligere i blomst også. Det er nokså vanlig med krysninger mellom disse to artene. Formering: lett å dele vår og høst. 

Blomstringstid:april/mai - juni

Skjøtsel: Liker humusrik jord i sol/halvskygge, klarer fint tørr jord/skygge. Kraftig rotstokk som kan spre seg og danne store tette bestander. Kan komme opp i jordoverflaten og gi et glissent inntrykk. Må også klippe ned blomsterstengelen når blomstene er visnet og fjerne eventuelt visne/brune blader. Kompost vår eller høst. 

Bruksområde: 

 • Pryd:til rabatt, kanting, bunndekke, skråninger, fjellhage og til snitt. 

Historikk: Trolig fra Tillas tid. 

 • Foto: Jon Grundseth (Foto/Photo)
  1/1
  Foto: Jon Grundseth