Hopp til hovedinnhold

Tertitten, Urskog-Hølandsbanen i 2023


15 865 besøkende

22 besøksdager

4,2 årsverk

5 900 000 kr til drift

Høydepunkter

2023 var et utfordrende år for Urskog-Hølandsbanen. Skogbrannfare og uværet «Hans» førte til mange avlyste kjøredager. Museet holdt likevel åpent, med damplokomotiv og vogner tilgjengelige for publikum på stasjonen, og med venneforeningen som museumsverter.

På Sørumsand ble utstillingen Livet langs banen vist, og denne fungerte som kontaktpunkt mellom publikum og togpersonalet. I Tertittparken kunne man se utstillingen Kraft av Romerike, laget av fotograf Ronny Østnes med støtte fra Romerike sparebank.

Det gode samarbeidet med Norsk Modell og Dampforening ble videreført i 2023, og minitogenes kjøring var kjærkomment når egne maskiner ikke kunne kjøre.

Urskog-Hølandsbanen og venneforeningens markering av Kulturminnedagen ble nominert til Kulturminnedagsprisen. Museet deltok også på Sørumsanddagen, samt arrangerte julemarked i Tertittparken i samarbeid med lokale aktører.

På tross av store skader etter «Hans» ble banen farbar til Tertittens julekjøring i desember. Det gjenstår fremdeles mange reparasjoner.

Museet mottok en ekstrabevilgning fra Viken fylkeskommune, noe som ga to ungdommer mulighet for sommerjobb ved anlegget.

Det ble avlagt 6 fagprøver, og gjennomført 22 dager kjøring for Norsk Jernbaneskoles HSV-kurs, samt undervist 134 timer i banemontørfaget for Norsk Jernbaneskole. Ansatte og frivillige ble kurset i førstehjelp og kjelepassing. Sistnevnte kurs ble også holdt for ansatte på Gamle Hvam museum.

Lyspunktene i 2023 var at Setskogen ble driftsklar etter lang tids reparasjon, og at portalkrana ble godkjent.

Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1