Hopp til hovedinnhold

2023 ble et år med høy aktivitet og flotte publikumsopplevelser, hvor vi erfarte både oppturer og nedturer. Vi opplevde tap og sorg da avdelingsdirektør ved Museumstjenesten, Joel Boaz, døde brått sommeren 2023. Vi minnes en engasjert og dyktig kollega og medarbeider.

Hele 2023 var viet arbeid med å utarbeide ny strategisk retning for MiA. Gjennom medvirkningsprosesser med ansatte, samarbeidsparter, frivillige og beslutnings-takere har vi sammen beskrevet vårt kjerneoppdrag og satt ord på fire fokusområder for arbeidet de neste årene. Spesielt lærerikt og viktig var de to strategisamlingene på vakre Linderud gård, hvor vi samlet frivillige, kulturbyråkrater og politikere. Det ga viktige perspektiver til vår strategiske retning. Styret i MiA vedtok ny strategi i desember 2023, og vi går inn i 2024 med en ny visjon: Kulturarv for Framtida!

Det er en krevende oppgave å sikre en kulturarv for framtida. I 2023 opplevde vi hvilke ødeleggende konsekvenser ekstremvær og forfall har for de kulturminnene vi er satt til å forvalte. På Gamle Hvam har vi hatt nok et krevende driftsår, hvor det er utfordrende å lage et godt tilbud til publikum. Svalgangsbygningen er under rehabilitering, og i mars oppdaget vi at setningsskadene på Storlåven akselererer. Den er nå stengt for publikum i påvente av nødsikring. Både Fetsund Lenser, Tertitten – Urskog Hølandsbanen og Roald Amundsens hjem ble skadet av flom og ekstremvær. Vi opplevde også at ett av museumsbyggene ved Ullensaker museum ble totalskadet av brann helt på tampen av året. Derfor retter jeg en stor takk til alle ansatte som har stått i stormen, og bidratt helt ekstraordinært for å sikre, redde, reparere og som med stor kreativitet har forsøkt å levere museumsopplevelser til publikum, på tross av alle utfordringene vi har møtt i løpet av året.

Det har også vært mange positive og oppløftende saker å trekke frem i 2023. Vi har virkelig satt fart på planlegging og prosjektering av Verkstedet – Håndverkstunet på Follo, og rammesøknad er sendt inn. På Follo museum valgte styret i MiA å bidra finansielt til ferdigstillingen av rehabilitering av Taraldrudlåven, et prosjekt som har vært i arbeid i mange år. Taraldrudlåven blir en flott storstue for Follo, og en stor takk rettes til alle som har bidratt både på kort og lang sikt. På Fetsund lenser har de, tross ekstremvær klart å sluttføre restaurering av Vinkelen, noe som gir et flott tilskudd til driften der. Vi har også fått økt driftstilskudd til dekking av husleie for Rødhuset på Grinimuseet, noe som gir oss muligheten til å gå i gang med planlegging av en oppussing av bygget.

MiA opplever i stadig større grad å bli påvirket av den sterke prisstigningen i samfunnet, noe som gjorde at vi i 2023 igjen fikk redusert handlingsrom. Vi takker for de offentlige tilskuddene vi er avhengige av, og vil fortsette å jobbe for å styrke den økonomiske situasjonen i MiA i 2024.

Jeg vil rette en stor takk til alle ansatte, som med stor faglig tyngde og engasjement bidrar til at MiA kan levere flotte publikumsopplevelser til våre nesten 250 000 besøkende. Mye av dette arbeidet er svært synlig ute hos publikum, men svært mye godt arbeid er ikke like synlig. Takk til dere alle!

Jeg vil også takke alle frivillige som bruker sin tid og sitt engasjement for MiA. Dere er en verdifull og kunnskapsrik del av vårt felles arbeid med å formidle kulturarv i Akershus.

Avslutningsvis vil jeg også takke for svært godt samarbeid med våre samarbeidspartnere i kommunene, fylke og stat, samt alle de som bidrar med prosjektmidler til MiA. Dere gjør det mulig for oss å gi både lokalbefolkning og tilreisende et variert og godt musealt tilbud.

— Hulda Brastad Bernhardt

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1