Hopp til hovedinnhold

Virksomhet

MiA er et konsolidert museum og en driftsorganisasjon for et bredt spekter av museer: Kulturhistoriske museer, kunstmuseer, teknisk-industrielle kulturminner og autoriserte besøkssentre. MiA besto i 2023 av 20 museer, 30 besøkssteder og flere kompetansesentre i Viken og Oslo.

Strategi
MiA gjennomførte i 2023 en større strategiprosess og ny strategi ble vedtatt i desember. Det ble lagt vekt på bred involvering og medvirkning både fra ansatte, samarbeidsparter og andre interessenter.

Strategien vil legge føringer for satsninger og prioriteringer i perioden 2024-2027, og inneholder følgende fire fokusområder: 

1) Et bærekraftig MiA.
2) Vi skal være en samfunnsaktør hvor våre museer er demokratiske arenaer som fremmer kunnskapsbaserte offentlige samtaler.
3) Levende kulturarv. Vi holder immateriell kulturarv levende gjennom opplæring, formidling og aktiv bruk.
4) Kunnskapsbasert formidling. Vår formidling er nyskapende og fremmer dialog, refleksjon og engasjement. Vår formidling bygger på solid kunnskapsutvikling og har høy kvalitet.

Samfunnsoppdrag og samfunnsrolle

MiAs kjerneoppdrag er å levere helhetlig samlings-utvikling, bærekraftig bevaring, relevant formidling og solid kunnskapsutvikling. Vi skal bruke historie som ramme for forståelse av nåtid og framtid. Vi skal fremme stedstilhørighet og skape inkluderende møteplasser.

Bærekraft
MiA jobber med bærekraftrelaterte aktiviteter innenfor både klima og miljø, sosial- og økonomisk bærekraft.
På Oslofjordmuseet og Asker museum er innsatsen formalisert ved at arenaene er registrert som miljøfyrtårn. Klimaspørsmål og hovedfokus på Oslofjordens menneskepåvirkede tilstand er Oslofjordmuseets særlige bidrag til MiAs innsats for bærekraft. Asker museum har i tillegg tatt dette perspektivet ut i konkret formidling gjennom utstillingen Fra gips til gjenbruk.

Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren er en arena som fokuserer spesielt på bærekraft, både i fysiske tiltak og i arenaens formidlingsarbeid, og er ett av 6 autoriserte Besøkssenter våtmark i landet.

Både MiAs arenaer og kompetansesentre, herunder Akershus bygningsvernsenter, jobber med klima, gjenbruk av materialer og bærekraftig forvaltning av bygningsmassen på museene. Klimastyring og begrensning av forfall, samt gjenbruk av materialer er et gjennomgående fokus.

I museenes formidling av immateriell kulturarv ligger høyt fokus på bærekraft og ansvarlig forvaltning av vår felles fremtid, gjennom nedarvet kunnskap.

  • 1/1

Sosial bærekraft
Sosial bærekraft er et gjennomgående hovedfokus på de aller fleste av MiAs arenaer. Museene som sosiale samlingspunkt, arenaer for samfunnsdebatt og fokus på inkluderende temaer er tematikk det jobbes med i utstrakt grad. Medvirkningsprosjekter, kvinnehistorie i tradisjonelt mannsdominerte miljøer og tilrettelagt formidling er virkemidler som samtlige av MIAs avdelinger jobber aktivt med.

Her nevnes spesielt Linderud gårds nærmiljøsatsing som gjennom samarbeid med lokale aktører kobler fokus på miljømessig og sosial bærekraft tett sammen.

Universell utforming
Universell utforming/tilrettelagt innhold jobbes det aktivt med, men som også er en løpende utfordring med mange anlegg som ikke er bygget med tilgjengelighet i tankene. Derfor har vi også høyt fokus på tilrettelagt adkomst til MiAs arenaer, i så stor utstrekning som overhodet mulig. Vernestatus på enkelte anlegg og noen arenaers fysiske begrensninger, er barrierer det løpende jobbes med for å finne gode løsninger for publikum med behov for særlig tilrettelegging.

Digital tilrettelegging og formidling er også en viktig innsats, når fysisk adkomst kan være begrenset. Bruk av fonter, farger og kontraster, teksting av video og lydopptak er elementer det jobbes bevisst med, samt at MiAs nettsider skal holde gjeldende standarder for universell utforming.

Solid kunnskapsproduksjon

MiA har i 2023 arbeidet med flere forskningsprosjekter som startet opp i 2021, og flere av disse nærmer seg ferdigstillelse med publikasjon av fagfellevurderte artikler og en antologi.

FLYT

Prosjektet FLYT - Forskning og formidling om bærekraft i museene, er et samarbeid med 11 andre museums- og forskningsinstitusjoner hvor MiA har prosjektlederansvaret. I tillegg er MiA partner i andre forskningsprosjekter gjennom de nasjonale nettverkene. MiA har også bidratt aktivt i en rekke nasjonale konferanser, nettverk og seminarer.

Prosjekter og nettverk

MiA har publisert én fagfellevurdert artikkel og tre fagartikler, samt bidratt inn i 7 prosjekter i regi av nasjonale museumsnettverk. Til sammen deltar MiA i 14 nasjonale nettverk.

MiAs interne arbeidsgruppe, Forskningsforum, har arbeidet for kompetanseutvikling, forskning på, og dokumentasjon av egne samlinger. Det har vært fokus på kunnskapsutvikling og kunnskapsproduksjon på tvers i MiA, og på å knytte aktiviteten målrettet til prosjekter som munner ut i direkte formidling til publikum.

Praktikanter
Masterstudenter/praktikanter er verdifulle tilskudd til MiAs samlede kunnskapsproduksjon og til arbeidet med å gjøre kunnskapen relevant for publikum. MiA har tett dialog med flere relevante studiesteder i regionen og har til enhver tid en eller flere praktikanter fra bl.a. UIO

Relevant formidling

Besøkstallet for alle MiAs avdelinger var i 2023 totalt 218 000, en nedgang på 4 % fra 2022.

Dette skyldes i all hovedsak skader etter ekstremvær og påfølgende stenging i to perioder som normalt er godt besøkt ved flere arenaer. I tillegg var ytterligere to arenaer stengt grunnet henholdsvis flytting av museet (Ullensaker) og omfattende istandsetting (Gamle Hvam).

De av MiAs arenaer som hadde et driftsår uten ovennevnte forstyrrelser, kunne til gjengjeld gjennomgående vise til en hyggelig økning i antall besøkende.

Det var 77 000 barn og unge på MiAs museer i 2023. Av disse deltok 28 000 i pedagogisk virksomhet, hvorav 13 000 i egenproduserte formidlingsopplegg finansiert av Den kulturelle skolesekken.

Utstillinger
Med over 100 utstillinger dekker MiA en stor spennvidde i temavalg og formidlingsformater. Utstillingene suppleres med personlig formidling fra museets ansatte. Det er totalt avviklet mer enn 400 arrangementer ved MiAs arenaer.

  • 1/1

Digital formidling
Digital formidling er en viktig del av MiAs samlede formidlingsinnsats. Publikum som ikke har anledning til å besøke våre arenaer eller som av annen grunn heller ønsker å søke informasjon digitalt, nås digitalt. Digitale flater er egnet til å vekke ny interesse for hva museene formidler, men også gode verktøy for å gi publikum mer dyptgående formidling på et nivå som ikke alltid er like egnet innenfor rammene for en fysisk utstilling.

Det jobbes spesielt med å gjøre et yngre publikum interessert i museenes formidling, gjennom lett tilgjengelig innhold på nett.

Den nasjonale formidlingstjenesten VirtueltMuseum ble lansert på digitaltmuseum.no i 2022, og er oppdatert med flere presentasjoner av MiAs arenaer gjennom virtuelle utstillinger og 360-omvisninger. Digitale formidlingstilbud med 3D-modeller og VR-teknologi anvendes og videreutvikles ved Grinimuseet og Roald Amundsens hjem.
Det var 467 000 besøk på MiAs nettsider i 2023, noe som utgjør en økning på 0,5 %. Mobilt bruk har gått opp med 10 % (fra 64 til 74 %), og andel kvinner har gått noe opp. Antall følgere på Facebook har økt med 11 %, og antall følgere på Instagram har økt med 10 %. Vi ser også en vekst i antall følgere på Youtube, og antall abonnenter på MiAs nyhetsbrev økte med 53 % til totalt 2 634.

Tradisjonshåndverk
Tradisjonshåndverk opplæringskontor gir lærlinger tilbud om faglig opplæring i små håndverksbedrifter og fagteoretisk undervisning i MiAs egen lærlingskole. Opplæringskontoret har i 2023 hatt ansvar for 39 lærlinger innen 17 ulike tradisjonsfag. 6 lærlinger har bestått svenneprøve.

Medvirkning
Flere arrangementer i MiA har fokusert på medvirkning med publikum.

Pila, forprosjekteringen av et mulig nytt Ullensaker museum, har rullet på veien med en grafittiutsmykket campingvogn, der unge i nærområdet har kunnet komme med innspill til hva et nytt museum bør være. Grafittiworkshopen i seg selv var også et medvirkningstiltak for unge i kommunen.

  • 1/1

Langbordet var et prosjekt på Follo museum der mat var temaet for møter på tvers av geografi, etnisitet, generasjoner og religion. Det var svært vellykket og har gitt god inspirasjon til fremtidige tiltak på flere av MiAs arenaer. Prosjektet mottok støtte fra Viken fylkeskommune.

Kvinnehistorie
Flere prosjekter og utstillinger har tatt for seg kvinnehistorie som vinkling innenfor rammer som tradisjonelt har vært svært mannsdominert. Blant disse er et fotoprosjekt der to kvinnelige, lokale fotografer er trukket frem i lyset, samt belysning av kvinnehistorie ved Fetsund Lenser og museumsjernbanen Urskog-Hølandsbanen.

Helhetlig samlingsutvikling og trygg ivaretagelse

MiA eier/forvalter 20 museer og 30 kulturarenaer samt fellesmagasiner og båtmagasin. Det jobbes løpende med å forbedre forholdene for bygninger, foto, arkiv og gjenstander. MiA jobber med å revidere flere samlinger i forbindelse med flytting til bedre magasinforhold. MiA har gode rutiner for samlingsforvaltningen basert på Spectrum 4.0.

Inntak
Alle inntak vurderes av Inntakskomiteen og er i samsvar med museets innsamlingsplan. Innsamlingen er meget restriktiv i forhold til passivt inntak av gjenstander som tilbys museet innenfor områder som er godt dekket av samlingene. Det pågår aktiv innsamling for å utvikle samlingene mot å representere et større mangfold. Fotoavdelingen har revitalisert to fotosamlinger fra kvinnelige fotografer som har medført forskning på samlingene.

Digitalisering

Digitalisering av gjenstander, foto og privatarkiv pågår intensivt. Privatarkiv katalogiseres og tilgjengeliggjøres på arkivportalen.no og gjenstander, foto og bygninger på digitaltmuseum.no. MiA utvikler nettartikler og utstillinger på museets nettsider basert på samlingene.

Bygningsmasse
MiA startet i 2023 et systematisk arbeid med dokumentasjon av museets bygningsmasse. Det ble utarbeidet oppmålinger, tilstandsanalyser og kostnadsestimater på 47 bygninger, og dokumentasjonen er innlemmet i felles FDV-system for brannsikring og vedlikehold. Dette er et prosjekt som videreføres i 2024, og som vil danne grunnlag for et videre planmessig arbeid med forvaltning og sikring.

Arbeidet med istandsetting av bygningsmassen ved Gamle Hvam museum er videreført i samarbeid med Akershus fylkeskommune.

Det er startet et arbeid med nødvendig rehabilitering av bygningsmasse og interiør for Roald Amundsens hjem Uranienborg, med det mål å sikre den polarhistoriske perlen for de neste 100 år, frem mot jubileet i 2028. Dette er muliggjort som følge av økt driftstilskudd fra Kulturdepartementet.


Gjenstandsoppbevaring
De fleste av MiAs gjenstander befinner seg i tilfredsstillende forhold, på magasiner, i montre i utstilling eller på annen måte i beskyttede og stabile omgivelser. 38 % av gjenstandene er likevel oppbevart i ikke tilfredsstillende eller dårlige oppbevaringsforhold og mye er oppbevart i miljøutstillinger i historiske hus, og lagret på varierende vis på avdelingene.

Ingen av våre magasiner når opp til kode 1 - svært godt. Det gjenstår fortsatt mye jobb med å registrere plassering for gjenstander i Primus, for å fastslå oppbevaringsforholdene for disse.

Aktiv samhandling

MiA samarbeider bredt med eksterne aktører, innenfor alle relevante fagområder. Deltagelse i nasjonale museumsnettverk, produkt- og prosjektsamarbeid med andre museer, og deltagelse i faglige nettverk i- og utenfor kultursektoren er viktige virkemidler for å sikre en bredest mulig kompetanseheving og god, kunnskapsbasert formidling.

Felles årskort
Sammen med hele 5 konsoliderte museer har MiA etablert samarbeid om et felles årskort. Årskortet gir inngang til 65 forskjellige museumsopplevelser i 5 fylker, til en svært gunstig pris.

MiA har markedsføringssamarbeid med destinasjons-selskapet Visit Greater Oslo, samt felles markedsføring av årskort med 5 andre museer. Dette gjør at vi når et langt større publikum enn MiA alene kan oppnå. Det er også et velutviklet markedssamarbeid internt i MiA, der avdelingenes markedsansvarlige utgjør et felles forum i regi av kommunikasjonsavdelingen sentralt.

Samarbeid og nettverk
Museet har regionale og kommunale samarbeid på administrativt, politisk og operativt nivå. Flere felles prosjekter på lokale arenaer og utvikling av nye eller potensielt nye museumstilbud, pedagogiske opplegg, er noen av samarbeidsflatene det jobbes godt med på dette området.

Samarbeid med lag og foreninger i form av venne-foreninger, historielag, husflidslag, kunstforeninger, næringsforeninger, frivillighetssentraler, interesse-organisasjoner og andre, er svært viktig for MiAs museer. Det samarbeides godt og bredt om alt fra konseptutvikling og strategi til pedagogiske opplegg og gjennomføring av arrangementer.

MiA er representert i en rekke nasjonale museums-nettverk. I tillegg er blant annet Hovedorganisasjonen Virkes nettverk gode fellesskap for utveksling og samhandling med fagfeller på tvers av sektoren. Flere av MiAs ansatte deltar også i andre fagnettverk regionalt og nasjonalt.

Museum24:Portal - 2024.10.08
Grunnstilsett-versjon: 1