Hopp til hovedinnhold

Museumstjenesten i 2020

12,1 årsverk

11 205 000 kr i driftsinntekter

Salg av varer og tjenester: 97 000 kr
Leieinntekter: 65 000 kr
Tilskudd og gaver: 11 043 000 kr

Høydepunkter

Til tross for utfordringene med koronapandemien, har 2020 gitt mulighet for å fokusere på eldre samlinger, og det er gjort store fremskritt på mange områder.

Digitalisering av fotosamlingene i MiA er et pilotprosjekt for å utvikle en modell og metode, som kan benyttes til fremtidig digitalisering av andre museers samlinger. Over to millioner foto (Østlandets Blad, Amta, Sefrak, film og lyd-samlingen) ble fra 22. – 25. juni fraktet til Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana. Sammen med KulturIT, Kulturrådet og Arkivverket, undersøker MiA hvordan bilder og data skal sendes tilbake til museene, og hvordan man kan effektivisere denne utvekslingen. Samtidig jobbes det med forberedelse av en ny transport til Nasjonalbiblioteket (FotoGunn- og Widerøe-samlingene).

  • 1/3
  • 2/3
  • 3/3

Utviklingen av nytt museum med åpne samlinger i Hurdal, som skal være en åpen arena for stedets befolkning, fortsetter. Samtidig med at det arbeides med flytting og revisjon av samlingene, jobbes det også med bygging av reolene som skal gi Hurdals befolkning tilgang til samlingene. Arbeidet ventes i all hovedsak avsluttet i løpet av 2021.

Organisering av privatarkiv har i 2020 fått et løft i MiA. Det skyldes først og fremst betydelig økonomisk bidrag fra Arkivverket og kommuner til arbeidet. Totalt 78 arkiv ble ferdig ordnet og publisert/republisert på Arkivportalen i 2020. Av dette er det mange mindre arkiv, men også et større: arkivet etter Strømmen Verksted. Det er innlevert seks nye privatarkiv - i all hovedsak foreningsarkiv. Det har ikke kommet henvendelser om inntak av nye store bedriftsarkiv i 2020. I tillegg har det vært jobbet med å øke magasinkapasiteten for privatarkiv.

Fra grasrota til Stortinget – dokumentasjon av politiske partier i en digital tid,
 det treårige samarbeidprosjektet med Arbark og NiA, har gitt MiA økt kompetanse på bevaring av digitalt skapte arkiv.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1