Høydepunkter
MiA igangsatte arbeidet med nytt verksted for bygningsvern og tradisjonshåndverk på Follo museum. 121 bidrag kom inn til arkitektkonkurransen. Vinneren offentliggjøres i januar 2021.
Til tross for koronapandemien, ble kursene i høvling, takkonstruksjon og vindusrestaurering for håndverkere avholdt. På høsten startet en ny kursrekke der stilhistorie, bygningsanalyse og bindingsverk gikk som planlagt. I kursrekka Fra skog til vegg ble kursene felling og saging avlyst, mens høvling ble gjennomført. Både murkurset og Riksantikvarens internasjonale trekurs ICWCT ble avlyst.
I samarbeid med Opplysningsvesenets fond ble det arrangert kurs i sveitserstilveranda på Ullensaker prestegård. Bygningsvernsenteret har bidratt til kurs på Dunkejongaarden i Gamle Fredrikstad, samt til to tømrerkurs med Fortidsminneforeningen i Østfold.
Også huseiere fikk avlyste kurs i interiørmaling og vindusrestaurering, men to søknadsverksteder og kurs i smiing ble holdt.
Ca. 100 huseiere i Akershus har fått befaring og rådgivning mot ca. 130 normalt. I tillegg har 16 eiere hatt rådgivning over nett, flere av disse i Østfold.
Verdiskapningsprosjektet for håndverkere ble videreført i samarbeid med Riksantikvaren og Viken fylkeskommune. Avdelingen har samarbeidet om bygningene fra Taraldrud på Follo museum og på Gamle Hvam har avdelingen bidratt til et større istandsettingsprosjekt av svalgangsbygningen, stabbur og kjone.
Avdelingen har nådd 85% av forventet egeninntjening på kr 500 000. Inntjeningen kommer fra tilstandsrapporter, rådgivning, kurs, bygningsregistreringer, søknader for huseiere og foredrag. Oppdragsgivere er huseiere, kommuner, MiA, Mjøsmuseet, Riksantikvaren og Viken fylkeskommune.
I samarbeid med Follo museum, har avdelingen en lærling i tømrerfaget, med hovedvekt på bygningsvern. Lærlingetiden er 2 år.