Hopp til hovedinnhold

Asker museum

Asker museum har hatt løpende vedlikehold og oppfølging av hus, takrenner og takstein. Videre har det blitt utført større restaurerings- og vedlikeholds-arbeider, herunder deler av låvetaket på Labråten, maling av sørveggen på bestyrerboligen, vindusrestaurering i Ut i solen-stua og Hallingstua.

Skjøtsel av de historiske hageanleggene og arbeidet med å legge museets gjenstander på DigitaltMuseum foregår kontinuerlig.

Aurskog-Høland bygdetun

Hovedhuset på Sandmo er satt i stand. Skadet panel er skiftet ut, vinduer er restaurert og isolasjon er sprøytet inn i veggene. Bygningen er vasket og malt utvendig.

Hønsehuset på Sandmo har blitt restaurert ved hjelp av midler fra Akershus kulturvernråd og Bygdetunets venner. Arbeidet ble utført av dugnadsgjengen til Søndre Høland idretts- og ungdomslag. Grisehuset på Sandmo har fått byttet ut skadet panel og har blitt malt.

  • 1/1

Avistegnernes hus

Økt samarbeid med skolene, med besøk og formidlingsopplegg, spesielt under Avistegnernes årskavalkade, pandemiutstillingen Krisetegning, og Julenissens postkontor 30 år i Drøbak.

Gjennom foredrag og debattkvelder ivaretar og formidler museet den immaterielle kulturarven for satire og illustrasjonskunst.

I 2020 kunne tegning brukes til å spre glede i et vanskelig år. Avistegnernes hus fikk blant annet midler fra Fritt Ord til utstilling ute på vindusflatene i Lindtruppbakken, til oppmuntring under nasjonal nedstenging.

Eidsvoll museum

Bygdetunet: Det har vært vedlikehold av gamlescena. Stort opprydningsprosjekt er igangsatt på Oppsallåven og låvebruene restaureres. Restaureringen av døren til Engerbygningen er ferdig. Tilstandsrapporter for Setra, Klokkerenga og Klokkerengalåven er utarbeidet.

Okkupasjonsmuseet: En slippcontainer fra 2. verdenskrig er tatt inn i samlingen til Eidsvoll forsvarsforening, og er nå utstilt i Okkupasjonsmuseet. Foreningen har også tatt imot en stor boksamling relatert til 2. verdenskrig.

St. Pauls gruve: Det er utført sikringsarbeid i St. Pauls gruve. Med støtte fra Sparebankstiftelsen er det satt opp nett for å sikre utgangen ved trappa.

Feiring: To store dugnader er gjennomført i Feiring. Ved St. Pauls gruve ble blant annet utstyrsbua beiset. I Jernverket ble det hugget en del trær, slik at sikten mot masovnen er bedre.

Fetsund lenser og Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren

Ved Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren ble bålplassen på Blikomøya utenfor besøkssenteret fornyet, i tillegg til at det ble laget nye benker og bord utenfor senteret.

Ved Fetsund lenser ble det skiftet to galger i fløtningsanlegget, hugget 170 meter dobbeltlense med svane, produsert 10 stk. fire-stokkers flåteganger og 1 stk. tre-stokkers flåte. I tillegg ble det skiftet bjelkelag på 3 stk. overgangsbroer. Nødvendige deler av metallkonstruksjonen ble smidd nytt eller reparert i egen smie.

Nye flåter ble brukt til å sammenkoble retteanlegget til resten av anlegget slik at det ble mulig for besøkende å ta seg ut på dette. For å sikre denne adkomsten, ble det skiftet bordkledning på alle rekkverk, samt skiftet 400 løpemeter gulvplank.

MB Mørkfoss og MB Nøkken har vært på slippen hvor det er utført omfattende vedlikeholdsarbeid.

I Materialbu 1 er det et lager for jern og stål i hele lengder. Der ble det skåret nye gulvbjelker på eget sagbruk og lagt nytt gulv, og nødvendige deler av reolsystemet ble byttet.

Det ble innvilget to dispensasjonssøknader, den ene om installasjon av bergvarmeanlegg i verkstedet, og en om oppførelse av ny redskapsbu for hagelaget i hagen bak Bestyrerboligen.

Follo museum

Generelt vedlikehold har blitt utført inne og ute ved Roald Amundsens hjem, og det er igangsatt tiltak mot fukt, vann og mus i Uranienborg. Dokumentering og sortering av gjenstander i magasin, oppdatering av informasjon i Primus og ny nettdatabase.

Pipa på Roald Amundsens hjem ble restaurert.

På Follo museum ble det avholdt malekurs i komposisjonsmaling på Smia.

En arborist har gått over området på Seiersten, og utført tynning av trær.

Gamle Hvam museum

Kjona er flyttet innendørs og står nå i låven. I låven står bygningen tørt og stabilt og det gamle tømmeret bevares. Ikke minst gir det museet muligheter til å formidle den spesielle bygningens funksjon på en ny, spennende og uvant måte. Taket på bua er i ferd med å bli restaurert.

Slåtteenga på husmannsplassen Hvamshaugen ble ved hjelp av midler fra Fylkesmannen i Oslo og Viken utvidet med over to mål. Slått ble utført i august og september.

  • 1/1

Grinimuseet

Arbeidet med å registrere, fotografere og gjøre gjenstander knyttet til Grini fangeleir digitalt tilgjengelig for publikum, har fortsatt for fullt i 2020. Så å si alle Grinigjenstander er digitalisert og publisert på DigitaltMuseum.

Grinimuseets arkivsamling, som blant annet består av ca. 500 illegale og legale brev, er transkribert, digitalisert og tilgjengeliggjort. Museet mottok i 2019 300 000 kr fra Arkivverket til prosjektet, som avsluttes våren 2021.

Hurdal historielags samlinger

I tett samarbeid med Museumstjenesten i MiA, har det vært nøye planlegging og praktisk gjennomføring knyttet til klargjøring av hovedbygget på Hulderhaugen.

Gjenstandsflytting, med pakking, rensing og klargjøring for magasinering.

Linderud gård

Det ble gjennomført omfattende gravearbeider på Linderud gård. Oljetank ble fjernet, og nytt vannrør lagt til hovedhuset. Samtidig ble det etablert innomhus vannmåler, og skadede rør ble kartlagt og reparert.

Uteområdene fikk en sårt tiltrengt oppfriskning. I tillegg ble kjellere, boder og uthus ryddet.

Lommedalsbanen

Digitalisering av lysbilder og bilder på fotopapir pågår fortløpende.

Lommedalsbanen fikk tildelt koronatilskudd fra Bærum kommune både for vår- og høstsesongen. Dette gjorde at vedlikehold av bygninger, jernbanespor, lokomotiver og vogner kunne foregå tilnærmet normalt.

Lørenskog bygdemuseum

Det er gjennomført flere runder med rydding i ulike rom og bygninger, og tilhørende kasting av søppel. Husflidslaget har flyttet ut av våningshuset og skolehagen har fått mer plass i andre etasje. Museet ønsker alle hjelpende hender velkommen, og setter pris på vårt nyoppstartede samarbeid med Friomsorgen i Akershus.

Hønsehuset er utvidet og forbedret.

Lørenskog kommune har sørget for å male de fleste bygningene på museet, og det er satt opp bedre utelys og lagt fiber.

Nes samlinger

Det er gjennomført reparasjoner av Eventyrløypa på Stein skoles uteområde.

Det er inngått ny avtale med Nes kommune. Fra 2020 drifter MiA kun Stein skole og Funnefoss industriarbeidermuseum, og ikke lenger Nes kirkeruiner, Furuset arbeidersmåbruk eller Auli mølle. Istandsetting av Auli mølle og ventestallen ved mølla er ferdigstilt, og mølla er formelt overlevert tilbake til eier.

Det elektriske anlegget på Funnefoss er ferdig oppgradert.

Oslofjordmuseet

Det ble satt i gang et omfattende oppryddingsarbeid på lager og i magasiner, som også innebærer forbedring av dokumentasjon av gjenstander og prosesser. Arbeidet fortsetter i 2021.

Det største forvaltningsprosjektet i 2020 var avhendingen av 30 båter fra samlingen, etter en grundig avhendingsprosess forankret i MiAs ledelse og styre.

Skedsmo bygdemuseum

Taket i storstuen og spisestuen i hovedbygningen ble pusset og malt flere strøk.

Husflidslaget har vevd nye sofa- og putetrekk til salongen i spisestuen, slik de også gjorde for 50 år siden. Dette er solid håndverk, og når dette blir montert vil møblementet holde i 50 år til.

  • 1/1

Tertitten, Urskog-Hølandsbanen

Avdelingen har videreført fjorårets prosjekt med bom- og sikringsanlegg ved planoverganger i Sørumsand sentrum. Dette arbeidet ble noe større enn forventet, men resultatet ble også bedre. Målet er ferdigstillelse i 2021.

Årets store nedbørsmengder har gitt utfordringer med vannføringen i bekkeløpet langs banen, og ved to anledninger har bekken gått over sine bredder. Dette førte til en del utvasking av ballast, men heldigvis kunne skadene utbedres før søndagskjøringene.

Mannskapet ved Tertitten har benyttet den reduserte publikumsaktiviteten ved museet til å ruste opp anlegget. Det er blant annet skiftet ut 200 sviller.

I forbindelse med 100-årsjubileet til portalkrana ved Tertitten, har portalkrana, samt en løftekasse (konteiner), vært gjenstand for restaurering. Prosjektet har en kostnadsramme på underkant av 500 000 kr. Prosjektet er fullfinansiert og fullføres i 2021. Restaurering av drivverket og løftesystemet gjenstår.

Ullensaker museum

Museet har hatt to nye inntak til samlingen. En militæruniform fra Hjulrytterkompaniet, brukt ved Gardermoen i 1938 – 40, og et kart over Gardermoen med omegn datert til 1901, brukt av militær ridende ordonnans.

Det er gjennomført befaring av bygningene med tanke på maling, samt befaring av trær med tanke på råte.

Akershus bygningsvernsenter

Akershus bygningsvernsenter bidro i 2020 med rådgivning hjem til over 100 eiere, og til rådgivning på bygninger som MiA forvalter.

Museumstjenesten

Museumstjenesten har bidratt til overdragelses-, oppryddings- og avhendingsprosjekter ved Oslofjordmuseets båtmagasin, Son kystkultursenter, Follo museum og Eidsvoll bygdetun.

På oppdrag fra Kulturdepartementet, jobber Nasjonalbiblioteket med en storstilt digitalisering av audiovisuelt kulturhistorisk materiale i ABM-institusjoner. Samarbeidet med MiA er et pilotprosjekt for å utvikle en modell og metode, som kan benyttes til fremtidig digitalisering av andre museers samlinger.

Inntakskomiteen har behandlet 43 saker. Det er tatt inn ca. 100 gjenstander til samlingene. Over 300 gjenstander er flyttet til fellesmagasinet i 2020 (fra Follo museum, Strømmen (FIA/MiA), Grinimuseet, Linderud gård og Skedsmo-samlingene).

Museumstjenesten har dokumentert kommune- og regionreformen i årsskiftet 2019/2020, med innsamling av skilt og gjenstander med kommune- og fylkesvåpen.

Med innsats fra MiA Trainee ble det utført arbeid på prosjektet Melkekapsler og kremmerhus fra Foliefabrikken A/S i Asker til hele verden.

MiA mottok utviklingsmidler til prosjektet Brev til julenissen: Global kjendis med postadresse i en norsk småby. Arbeidet starter i 2021.

Datasettet Flora i KulturNAV ble ferdigstilt og overlevert til KulturIT.

Tradisjonshåndverk

I 2020 hadde Tradisjonshåndverk 31 lærlinger innen 15 håndverk. Lærlingene er plassert bredt geografisk, i fylkene Viken, Innlandet, Agder og Vestfold og Telemark.

Det er avlagt fire svenneprøver, og samtlige besto.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1