Asker museum
Amfiet i barokkhagen har med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB fått tak til utescenen, nytt scenegulv, strøm, utbedret benkene og grunnen har blitt drenert.
Museet har utarbeidet et nytt formidlingstilbud til ungdom, basert på Arne Garborgs Haugtussa. I tilbudet inngår besøk på Labråten, Hulda og Arne Garborgs heim.
Museet har i 2020 gjennomgått prosess for Miljøfyrtårnsertifisering for å drive mer miljø- og klimabevisst.
Aurskog-Høland bygdetun
Utstillingen Romeriksbunaden – damask og franske knuter ble vist i Mangenstua gjennom sommeren.
Det er jobbet mer med digitale plattformer, og avdelingen har laget nettutstilling av jordmorutstillingen Alltid på vakt. Nettsidene er oppdatert vesentlig, og informasjon om telefonsamlingen på Sandmo er publisert.
Avistegnernes hus
Katalogen Avistegnernes årskavalkade 2019 ble trykket i A4-format og 132 sider, med støtte fra Fritt Ord. Denne gjorde stor suksess, og det er ønskelig å fortsette denne etterlengtede tradisjonen.
Som et resultat av koronapandemien, ble en rekke smittevernstiltak satt i gang, med håndsprit, munnbind, hyppig vask og avstandsregler. Husets ytterflater ble derfor tatt i bruk som utstillingsalternativer.
Det ble laget egen nettbutikk, både i forbindelse med juleutstillingen og for galleriets salgsavdeling.
Eidsvoll museum
Utstillingen Det sanselige 1700-tallet ble vist i Landhandleriet denne sommeren, med gjenstander fra museets egen samling.
Det ble lansert et nytt arrangement på bygdetunet; Tradisjonsmatdag. Her fikk man lære mer om oppbevaring av mat på gamlemåten, samt smake på ulik tradisjonsmat.
Heimevernsmonter på Okkupasjonsmuseet er ferdigstilt.
Det er satt opp et informasjonsskilt utenfor St. Pauls gruve. Skiltet er laget i samarbeid mellom MiA og Feiring jernverks venner, med støtte fra flere sponsorer. Det ble avduket av MiA-direktør Cecilie Øien på Geologiens dag 30. august.
Fetsund lenser og Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren
På uteområdet ved Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren ble det satt opp en ny utstilling om pollinerende insekter, nye humlekasser med såing av villblomster rundt, en hekkeplattform til makrellterne ute i elva, avgrenset et område til sandbier med et infoskilt, laget nye skilt til hinderløypa bak senteret og laget nye foringsautomater ute på Blikomøya. Arbeidet med et nytt fugletårn på Jørholmen ble ferdigstilt i mai.
Nye nettutstillinger ble produsert både for Fetsund lenser og Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren, i samarbeid med kommunikasjonsavdelingen i MiA. Det ble også produsert nettquizer med ulike tema.
I Bestyrerboligen ble alle stoler skiftet ut, og i glassverandaen ble vegger, tak og gulv malt. Det ble også laget nye krakker og bord. Møterom i første etasje. ble oppgradert med nytt AV-anlegg.
I fløtingsanlegget ble det lagt ut nye flåteganger som koblet retteanlegget til resten av anlegget. Det ga større mulighet for formidling av retteanlegget.
Det har blitt planlagt og testet for overnatting i to av hvilebrakkene på elva. Tilbud om overnatting i hvilebrakkene tilbys fra sommeren 2021.
Follo museum
Ved Roald Amundsens hjem har det vært lansering og videreutvikling av digitaliseringsprosjektet Amundsens hjem (app, VR og utvikling av nettsiden).
På Follo museum har oppsetting av stabburet og låven på Taraldrudtunet pågått gjennom hele året. En snekkerlærling og kurs i lafting har bidratt til fremdrift, samt en på tiltak fra NAV kombinert med lønnsmidler.
Publikum på Follo museum har hatt glede av sauer fra NMBU, som har gått i beite på museet.
Gamle Hvam museum
Tablåteateret Maren og huldra, med tema fra gamle dagers folketro, ble spilt over tre dager i august.
Ved dreneringsarbeidene i 2019 ble det funnet mange gjenstander i bakken rundt Svalgangsbygningen: potteskår, spiker, flasker, mynter helt fra 1600-tallet m.m. Dette ble det laget en utstilling av.
Grinimuseet
Grinimuseet har jobbet med to VR-produksjoner. Det ble produsert en digital rekonstruksjon av Grinileiren i 3D/VR, samt gjennomført internasjonal konkurranse for utviklingen av VR-opplevelsen Valgets kval, som skal ferdigstilles i 2021.
Griniprosjektet ble omorganisert, og utstillingsbyrået SixSides ble tilknyttet for å sikre nødvendig kompetanse i siste fase av utstillingsproduksjonen.
Hurdal historielags samlinger
Det er gjennomført omfattende dugnadsarbeid med å etablere et nytt, sentrumsnært museum, samt å starte flytting av samlingene fra den gamle skysstasjonen i Garsjøen til ny lokasjon på Hulderhaugen.
Linderud gård
Oppstart og etablering av Linderud Nærmiljøhage som andelsgård, testbed og lokal møteplass.
Det ble i mai inngått et samarbeid med Frelsesarmeen, Jobben Oslo, hvor deltagere med arbeidsledere har daglige og konkrete arbeidsoppgaver ved museet.
Lommedalsbanen
Det jobbes for å få oppført et varmtlager til togmateriell. Det er utarbeidet arkitekttegninger, og alle byggegodkjennelser er innhentet. Finansiering og forhåpentlig byggestart skjer i 2021.
Lørenskog bygdemuseum
Utstillingen Kjøkkenveien åpnet i juni. Her har bygdemuseet fått et fint lokale, både til formidling og etter hvert til matlaging og kurs.
Drivhus for skolehagene er satt opp, slik at museet selv kan ale opp planter og ha en lengre sesong i skolehagen. Egen utevannkran gjør hagearbeidet enklere. Sommerskolen i Lørenskog hadde i august for første gang en ukes aktivitetsopplegg i skolehagen på bygdemuseet.
REKO-ringen Lørenskog startet opp i mars, med utlevering av lokalmat på bygdemuseet to ganger i måneden, onsdag ettermiddag. Museets kafé holdt åpent disse ettermiddagene, og om formiddagen dagen etterpå. Altså to dager annenhver uke.
Nes samlinger
I midten av juni åpnet sommerutstillingen i galleriet på Stein skole. Kunstneren Brigitte Bo Stolpmann presenterte sin utstilling Det var en gang.
Funnefoss industriarbeidermuseum har holdt åpent hver helg i ti uker i sommer, med omvisninger og kafé.
Oslofjordmuseet
Museet har i 2020 gjennomgått prosess for Miljøfyrtårnsertifisering.
Oslofjordmuseet ble i 2020 MiAs representant i museumsnettverket for fiskerihistorie og kystkultur.
I august ble det ansatt ny formidlingsansvarlig, og med dette en viktig kompetanseheving ved museet.
Skedsmo bygdemuseum
Vikingtid har vært det store fokuset på Skedsmo bygdemuseum i 2020. Med utgangspunkt i den kommende 1000-årsmarkeringen av Olav den Helliges møte med Raumerne i år 1022, har museet prøvd å etablere viktige arrangement. Museet har arrangert vikingspel, vikingskole, vikingmarked, olsokkonsert og pilegrimsvandring. I tillegg var vikingtid også hovedtemaet for formidlingen til voksenopplæringen.
I sommer- og høstferien har museet arrangert teaterskole for barn i barneskolealder. Med et annerledes år uten mange muligheter for å reise, ble dette en fin måte å bruke ferien på. Barna selv etterspurte teaterskole i høstferien, etter en vellykket sommerskole.
Tertitten, Urskog-Hølandsbanen
Grunnet smittevernsrestriksjoner var avdelingen nødt til å gjøre endringer på billettypene. Billettsalget ble for første gang gjort heldigitalt, uten salg av billetter på Sørumsand stasjon.
Ullensaker museum
En ny temporær utstilling – Huldra fra Svarttjern – sagn og myter i Ullensaker – ble laget i samarbeid med Barnas Turlag. Utstillingen viser myter og overtro knyttet til natur og steder i Ullensaker.
Museet har hatt økt fokus på digital formidling. Det ble blant annet laget et digitalt undervisningsopplegg om henrettelsene i Trandumskogen. Videre ble det lansert to nettutstillinger, Kosthold gjennom hundre år og Da klokka klang. Museet har også økt aktiviteten i sosiale medier.
Akershus bygningsvernsenter
MiA fikk i 2020 et statlig og fylkeskommunalt tilskudd til nytt verksted for bygningsvern og tradisjonshåndverk i Viken. Bygningsvernsenteret har vært aktive i kartlegging av behov og innhold før arkitektkonkurransen.
Bygningsvernsenteret har etablert rådgivning over nett, et tilbud til huseiere som ellers ikke kunne få befaring hjem til seg.
I 2020 har avdelingen jobbet tettere med Buskerud bygningsvernsenter på kurs- og arrangementsiden, samt åpnet opp for nettbaserte befaringer til huseiere i Østfold.
Kommunikasjonsavdelingen
I et år preget av lukkede museer, tok kommunikasjonsavdelingen initiativ til å produsere en rekke nettutstillinger. Fellessiden for nettutstillingene var nr. 8 på listen over mest besøkte sider på mia.no i 2020.
Utstillingsdesign er opprettet som egen satsing i MiA. Stillingen ble etablert i 2020, og vil være operativ fra januar 2021. Dette vil være en tjeneste og kompetanse som er tilgjengelig for alle MiAs avdelinger.
På oppdrag fra Viken fylkeskommune, har MiA opprettet en 80% stilling for reiselivssatsingen Tømmerruta.
Museumstjenesten
Museumstjenesten har samarbeidet med Hurdal historielags samlinger om utvikling av et nytt, bærekraftig museum i Hurdal.
Det er igangsatt arbeid for å øke magasinkapasitet for privatarkiv. Arbeidet skal ferdigstilles i januar 2021.
MiA deltar i prosjektet Fra grasrota til Stortinget - å dokumentere politiske partier i en digital tid. Dette er et treårig samarbeidprosjekt med Arbark og NiA, med økonomisk støtte fra Arkivverket.
MiA, Østfoldmuseene og Anno museum fikk, i samarbeid med KulturIT, tildelt 11,6 millioner kr av Sparebankstiftelsen DNB, til en nasjonal, digital formidlingstjeneste for museer og kulturminner: Virtuelt Museum.
Tradisjonshåndverk
Jørn Fraurud, tidligere assisterende fylkesdirektør, er ansatt i en prosjektstilling, og skal jobbe med å gjenreise fag som garver og porteføljemaker skinn og lær, i tillegg til å få på plass rigger som eget fag. Han bidrar også med oppfølging for lærlingskolen.