Hopp til hovedinnhold

Follo museum i 2019

29 515 besøkende​

276 besøksdager

6,9 årsverk

6 612 809 kr i driftsinntekter

Salg av varer og tjenester: 709 156 kr
Billettinntekter: 145 361 kr
Leieinntekter: 175 833 kr
Tilskudd og gaver: 5 582 458 kr

Høydepunkter

Interessen for Roald Amundsens hjem økte markant i 2019. Filmen Amundsen har trolig bidratt til noe av interessen, men en kraftig innsats, både på forskning og formidling, har helt klart også hatt en vesentlig effekt. I påsken gikk de fem episodene i podkasten Frosne erobringer på luften. Podkasten er produsert av Follo museum i samarbeid med A-magasinet og Filt. Resten av vaktboligen på «Uranienborg» ble ombygd slik at ved åpning i mai stod enda et rom med utstilling om Roald Amundsen klart. Nytt online bookingsystem ble også tatt i bruk for omvisninger.

I forbindelse med European Mobility Week åpnet det seg en mulighet for å lage en utstilling om Amundsen i Brussel. Fra 17. september til 13. oktober viste MiA derfor utstillingen Pushing the Limits of Mobility: Roald Amundsen and the Age of Polar Exploration på BOZAR - Centre for Fine Arts.

Et større prosjekt for digital formidling av Roald Amundsens hjem startet opp høsten 2019. Dette skal bli en virtuell framstilling av Amundsens hjem og historie som kan oppleves med VR-briller, på nettsiden og ved augmented reality (AR) på stedet. Formidlingsløsningen skal ferdigstilles i 2020. Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen DNB, Eckbos legater og Akershus fylkeskommune.

På friluftsmuseet er det gjort flere synlige tiltak. I 2018 ble gårdsdammen gravd opp og i året som gikk ble det satt opp skigard rundt et område som skal bli sauebeite i 2020. Et leskur med matstasjon ble også satt opp på beitet. Veiene har fått ny grus og et stort område i nordenden av museet er ryddet. Her begynte oppføringen av låven fra Taraldrud høsten 2019, og etter hvert skal også stabburet oppføres her. Bygningene er flyttet fra Taraldrud i Ski i forbindelse med anleggelsen av Politiets nasjonale beredskapssenter.

Utstillingssalen på Follo museum var viet foto i 2019, og tre utstillinger ble vist gjennom året:

  • Kjell Chr. Gripstad og Christian Svinddal viste et vidt spekter av foto fra portretter til bymiljøer
  • Baard Næss og Pål Hermansen viste naturfotografier
  • Rune Eraker viste dokumentariske bilder.

Torsdagskveldene i oktober var godt besøkt. Gjestene fikk oppleve Kari Slaatsveen og Anders Bache som kåserte om Roald Amundsen inkognito, Petter Schjerven som avslørte kroppsspråket vårt og Rune Eraker med gripende fortellinger om mennesker som forfølges for det de tror på. Musikkinnslagene kom fra Anniken Ottersen Lindbak og Rebekka Fjellstad Fredsrud, Sondre Høymer og Grove horn.

I samarbeid med venneforeningen ble utstillingen Aimar Hansen, et handelshus i en kystkultur satt opp på Son kystkultursenteret. Utstillingen trakk fram glimt fra handelshusets arkiver.

For prosjektet «Verkstedet», se egen tekst under Fornying.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1