Hopp til hovedinnhold

Meget Bra Bestått

I disse dager jobbes det med ny utdanningsstruktur, og det er viktig at tradisjonshåndverksfag får gode opplæringsvilkår. Katrine drømte om å bli frisør, men en utplassering i en salmakerbedrift endret alt!

  • Katrine Lofgren Sagstuen er lykkelig for endelig å bli ferdig med en 8 dagers lang svenneprøve, hvor tømmekjøringsgjord var svennestykket. Magegjorden ble formet anatomisk riktig og vil bli brukt til flere formål ved trening av hest. Foto:

Nå føler Katrine Sagstuen seg fantastisk etter noen nervepirrende dager. Prøvenemda har gjennom 8 dager vurdert gjennomføringen av svennestykket hun har jobbet med. Da smaker det ekstra godt med toppkarakter. Det har vært et modig yrkesvalg, og det har kostet…

Da Katrine tok svennebrev i august hadde hun allerede startet egen virksomhet. Det var en sterk og besluttsom jente som kom fra Trøndelag og begynte sin læretid hos salmaker Jeanette Øyan i Salmakertiet i Løken i Høland.

  • Katrine Lofgren Sagstuen er lykkelig for endelig å bli ferdig med en 8 dagers lang svenneprøve, hvor tømmekjøringsgjord var svennestykket. Magegjorden ble formet anatomisk riktig og vil bli brukt til flere formål ved trening av hest.

Katrine drømte i utgangspunktet om å bli frisør som alle sine venninner. Hesteinteressen som hun hadde dyrket fra barndommen førte henne inn på en annen vei. Tilfeldigheter gjorde at Katrine på Vg2 Design og Tekstil fikk utplassering hos en salmaker 1 dag i uka. Den nevenyttige jenta ble introdusert til tradisjonshåndverket og et fag hun eller læreren ikke hadde noe kunnskap om på Vg1. Interessen for å jobbe med salmaking tok helt av og yrkesvalget ble bestemt. Etter ett år på Folkehøgskole med fordypning i hest og lær, bestemte Katrine seg for å søke læreplass, og siden det ikke fantes muligheter i hjemfylket, ble det eneste alternativet i Akershus hos Jeanette som selv hadde hatt sin opplæring i 4 år gjennom Kulturringen, men da i England.

Viktig med god basiskunnskap

Det var helt avgjørende for bedriften at Katrine hadde grunnkunnskap i salmakerfaget for å få lærekontrakt. Opplæringsbedrifter er helt avhengige av å få lærlinger som har en god fagforståelse og som har fått grunnopplæring i verktøybruk, materialkunnskap, samt opparbeidet et godt håndlag til å utføre ulike arbeidsmetoder og teknikker. Små håndverksbedrifter er ofte enkeltmannsforetak og er avhengig av sin daglige verdiskaping for å overleve som yrkesutøver. Tidlig utplassering i bedrifter er derfor ofte avgjørende for å få opparbeidet en god basiskunnskap for å få lærekontrakt og modnes i faget.

  • Lykkelig er mester Jeanette Øyan i Salmakeriet og ny svenn Katrine Lofgren Sagstuen som allerede har startet sin yrkeskarriere med egen salmakerbedrift KLS.

Startet egen bedrift

Katrine er en ung dame på 22 år med bein i nesa og hun har jobbet hardt å målrettet hele tiden. Da hun startet læretiden hos Jeanette, hadde hun med seg hund og samboer på flyttelasset, hun leide seg hest på fór, og satte seg selv det store hårete målet at hun skulle starte egen bedrift når svennebrevet var i boks.

Katrine har nyttet læretiden bra. Hun har fulgt Kulturringens samlingsbaserte Lærlingskolen og fått den unike muligheten til å starte tidlig med å sette seg opp til egen bedrift. Kulturringens gründeropplæringen legger stor vekt på mental bevisstgjøring av egne styrker og kvaliteter, lærlingene får jobbe med ide- og prosessutvikling og får i tillegg et helt unikt fagtilpasset undervisningsopplegg for bedriftsetablering – spesielt tilrettelagt for bærekraftighet i små fag som tradisjonshåndverk er.

Lykken ville at Katrine kunne leie salmakerverkstedet til Jeanette etter endt læretid. Jeanette har selv flyttet på seg, og mester og tidligere lærling vil nå samarbeide om å tilby sine tjenester fra hvert sitt distrikt. Nå har Katrine økt familien med to hester lykkelige i sin egen stall langt inn i skogen i Høland. Men, det jobbes ikke bare inne i verkstedet, for den aller viktigste jobben gjør Katrine ute hos kundene sine, nemlig saltilpassing som skal gjøre både rytter og hest samstemte. Katrine lager nemlig saler etter mål, slik at den passer til hestens anatomi og former seg etter hesten. Det er riktig og godt håndverk det!!!

Ny utdanningstruktur

I disse tider jobbes det med ny utdanningstruktur, og det er viktig at tradisjonshåndverksfagene får gode opplæringsvilkår. Som både Katrine og Kulturringen erfarer, er det viktig at elever får en tidlig faglig innsikt og har muligheter til å stake ut kursen og skaffe seg erfaringer på et tidligst mulig tidspunkt, gjerne allerede i grunnskolen!!!

  • 1/2
    Svenneprøven i salmakerfaget er omfattende. Den starter med en planleggingsdel, der arbeidet skal tegnes med alle detaljer. Målene på arbeidstegningen skal stemme med det ferdige produktet og hestens anatomi og mål. Foto:
  • 2/2
    Katrine bruker Norsk prima lær og møbellær som er det beste på markedet. Læret skal skjæres etter arbeidstegning, kantskjæres og påsys kantebånd. Salmakersømmen skal være nøyaktig, solid og utføres for hånd. Det brukes syl og sterk vokset tråd. Putene blir stoppet med ekte hestehår og filt. Tømmeringene blir naglet på og D-ringer syes inn med stor nøyaktighet. Det settes store krav til riktig verktøybruk for å få topp resultat. Passform og funksjon ble Katrine fornøyd med, og det ble nemda også som vurderte svennestykket til toppkarakter.
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 1