Hopp til hovedinnhold

Orgelbygger

Orgelbygger bygger, vedlikeholder og restaurerer orgler og utfører snekkerarbeider, mekanisk arbeider, pipemakerarbeider, montering og intonering.

  • 1/3
  • 2/3
  • 3/3

De fleste orgler finnes i kirker, noen også i konsertsaler, skoler og private hjem.

Orgelbyggerfaget er et omfattende yrke med muligheter for å spesialisere seg innen mange fagområder: Arkitektur, konstruksjon/tegning, tre- og metallarbeid, data/elektronikk, overflatebehandling og utforming av klang (intonasjon). Et nytt orgel designes og konstrueres. Det er viktig at det tilpasses rommets arkitektur og akustikk. Alle orgelets vesentlige deler og funksjoner tegnes. Orgelet bygges opp i verkstedet, demonteres i store moduler for frakt, og monteres og intoneres i det lokalet det skal brukes. Orgelbygging omfatter arbeid i mange stilretninger, fra renessanse, barokk og romantikk til modernisme og nyskaping.

Et orgel består av mange deler som bygges og settes sammen til et ferdig instrument: Orgelhus, belger, vindlader, spillebord, mekanikk i tre- og metall, piper i tre og metall, samt ornamenter.

De største orglene kan ha flere tusen piper, fra 12 mm tonelengde til over 10 meter. De viktigste delene i et orgel er orgelhus, belger, vindlader, traktur, registratur, spillebord og pipeverk. Luft blåses inn i belgene ved hjelp av en elektrisk vifte. Organisten trekker ut et eller flere registertrekk for å velge hvilke stemmer som skal benyttes. Når en tangent trykkes ned, åpnes en ventil i vindladen for å slippe luft inn i den aktuelle pipen. Pipene er laget i forskjellige treslag eller av en metallegering av tinn og bly.

Utdanning: vg1 håndverk, design og produktutvikling eller vg1 bygg og anleggsteknikk eller vg 1TIP. Deretter vg2 trearbeid. Tre års læretid i bedrift. Utdanningen tar fem år til sammen.

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 1