Hopp til hovedinnhold
 /

Bli kjent med en av våre lærebedrifter

Ingrid Kristine Lund driver Ingrid K keramikk AS og har gjennom svennebrev og mange års erfaring, også med lærlinger, opparbeidet seg unik kompetanse i faget.


Ingrid K keramikk ligger i idylliske Åsgårdstrand i Vestfold Telemark. Her har bedriften verksted og utsalg.

  • 1/1

Ingrid er andre generasjon keramiker og jobber hovedsakelig med produksjon av funksjonell keramikk til hverdagsbruk med flere ulike typer leirer for å få ønsket resultat. Hun former blant annet praktiske kjøkkenredskaper og serviser ved dreieskiva, som er der hun jobber mest.

Med flere større bestillinger bak seg har Ingrid god erfaring med serieproduksjon av sine design og jobber effektivt med dreieteknikk.

  • 1/1

Hva er fint med å ha en lærling?

"Da jeg bestemte meg for selv å bli keramiker valgte jeg å gå i lære for å ta svennebrev. Jeg så på det som en gylden mulighet til å få en grundig opplæring i et fag jeg ønsket å ha som mitt daglige virke i fremtiden. Min egen erfaring med å gå i lære i 3 år var svært positiv, og jeg ville ikke byttet ut denne tiden med noe.

Jeg bestemte meg for at så snart jeg var klar for det, ville også jeg være med å bringe faget videre på en god måte. Som profesjonell keramiker er det fint å kunne dele erfaringer med nye utøvere i faget, da dette ikke lar seg overføre på annen måte enn ved å «gjøre».

Jeg ser på det som en viktig oppgave å ta faget på alvor og være med å bringe tradisjonene og teknikkene videre i ordnede former for å sikre at vi opprettholder en viss kvalitet og status i faget. Det er med stolthet jeg viser frem mitt svennebrev, beviset på at jeg kan faget mitt godt."

  • 1/1

Hva ser du etter når du tar inn lærling?

"En lærling hos meg bør være interessert og nysgjerrig på keramikerfaget. Jeg elsker å snakke om faget mitt, vise og forklare. 

Som lærling får man mye ut av læretiden ved å være reflektert og forskende i sine arbeidsoppgaver, samtidig som jeg forventer at instrukser og arbeidsoppgaver blir løst innenfor gitte rammer. 

Etter hvert bør en lærling kunne ta selvstendige beslutninger om hva som skal gjøres i verkstedet for å oppnå en oppgave. 

Vi må både kunne samarbeide og jobbe individuelt mot samme mål. Det vil si at en del oppgaver løses på egen arbeidsplass, mens andre er som en hjelpende hånd."

  • 1/1

For å kunne lage mange like bruksgjenstander er det viktig å lære gode dreieferdigheter, men du må også kunne andre teknikker for håndbygging av leire. Keramikeren lager ofte produkter etter eget design og bruker flere ulike teknikker også for dekor.

Det å tenke produktutvikling og se markedet er en viktig del av faget. 

Ingrid med bedriften Ingrid K keramikk har utviklet flere nye serier med stor salgssuksess.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1