Hopp til hovedinnhold

Gründeråret

Kulturringens lærlinger har nå gjennomført et Gründerår med beintøff mental tanketrening og tydelig bevisstgjøring.

  • Startskuddet for Gründeråret ble workshop på Mia´s bygningsvernsenter for Kulturringens lærlinger. Temaet var «ide- og prosessutvikling» og lærlingene kurset hverandre i sine forskjellige tradisjonshåndverk. Fra venstre bak Per-Willy, Marcus, Kristine K, Morten, Lars, Bjørn K, Eilen, Bjørn G, Katrine, Tord, Kristine T, Anders og foran Unni og Lena.

Vi drog til fjells med eliten av  lærlinger som er i ferd med å etablere seg som egne yrkesutøvere i tradisjonshåndverk, samtidig som de forbereder seg til avsluttende fag- og svenneprøver.

Hallingstugu på Fausko Skysstasjon nådde nye takhøyder i det vi flyttet inn og tok i bruk all energetisk tankevirksomhet. Vi fylte stuene med hyggelig atmosfære, latter, musikk og sang. Til og med en egen medbragt flybåren husmor fylte oss opp med allverdens energibomber. Uka var den siste av flere samlinger i løpet av 1 år, og siden våren plutselig ble til vinter igjen og nordavinden beit til, så benyttet sjefen seg av mest mulig innetid til mental bevisstgjøring og tanketrening – herav benevnelsen «helvetesuka». Men som det blir når vi holder tett sammen, så er jo den beste synergieffekten alle de bånd som knyttes sammen for et livslangt vennskap og samarbeide på tvers av mange ulike fagområder innen tradisjonshåndverk.

Les mer om hvordan du lykkes som gründer.

  • 1/24
    Salmakerlærling Katrine demonstrerer kutting og behandling i ulike typer lær og verktøybruk. Et av målene for workshopen var å få prøve ulike teknikker og metoder, på-tvers-samarbeid og å kunne bruke ulike materialer også i egne produkter.
  • 2/24
    Smedlærlingene Marcus, Eilen, Bjørn og Lars har fyrt opp essa og er klar til å instruere oss andre i kunsten å smi. Vi lærte fort hvor viktig det er med et godt håndlag for hammerslag og riktig varme for at jernet skulle få riktig glødetemperatur.
  • 3/24
    Smedlærling Eilen og strikkehåndverkerlærling Lena høvler emner som skal brukes til å restaurere trebygninger i gamle Drøbak. Høvlene blir laget spesielt på bygningvernsenteret, for at det ferdige produktet skal få et riktig autentisk utseende til sitt bruk.
  • 4/24
    Trebåtbyggerlærling Tord er vant til å svinge øksa, og her demonstrerer han øksebruk for oss andre. I trebåtbyggerfaget er det sjelden rette linjer, så de materialene som skal brukes må enten bøyes med varme og damp eller som her formes med håndverktøy.
  • 5/24
    Etter fysiske prøvelser med ulike teknikker, metoder materialer og verktøy, ble neste samling igangsetting av tankeprosesser. Definere drømmer og visjoner ved å lage moodboards var hjemmelekse, og her fortsetter vi med å sette det hele i system.
  • 6/24
    Tankeprossesser ble igangsatt og ved bruk av visualiseringsteknikker som bl.a. Disneymetoden og NLP-øvelser som VALG. MÅLET ble mer virkelighetsnært og bevisstgjort.
  • 7/24
    Tydelige MÅL og IDENTITET trer frem og blir et unikt hjelpemiddel når vi nå skal definere VERDIER som skal ligge til grunn for det vi vil utvikle oss til som fremtidige Gründere.
  • 8/24
    En herlig og positiv Gründergjeng. Kulturringens lærlinger og ledere er spente og klare for innspurten i Gründeråret. Selv forsinkelser pga. snøfall og togstopp hindret ingen å komme til Fausko Skysstasjon, som nå skulle være det nye åstedet til mye innput og tankevirksomhet for våre spirende gründere.
  • 9/24
    Det ble ikke bare tanketrening og mental bevisstgjøring for lærlingene. Kulturringens leder Unni har brukt mye ressurser til utvikling av et helt nytt og unikt Gründerkonsept. Med bevisshet om at så mange som 70% av Gründerne gir opp eller går konkurs innen 5 år, og med kunnskap om at hele 80% av læring består av mental bevisstgjøring og bare 20% er kunnskapsbasert læring, bruker Unni sine erfaringer og kunnskap hun har tilegnet seg gjennom egen næring, opplæring, som håndverksmester, Coach og tanketrener og har utviklet et helt nytt og banebrytende konsept. Ved å ta i bruk bevisst og ubevisst tanketrening i undervisningen, er Kulturringens konsept helt unikt på nasjonalt nivå.
  • 10/24
    I dyp konsentrasjon finner vi gjørtlerlærling Anders og filigranlærling Elisabeth. De har allerede registrert seg i Brønnøysund, det er laget logo og registrert varemerke – og det før svenneprøven er gjennomført. Ikke rart at vi er stolte over våre ressurssterke lærlinger.
  • 11/24
    Smedlærling Lars har allerede klare mål og visjoner allerede som 1.års lærling. Drømmen om egen smie og småbruk i landlige omgivelser er klar. Spesialisering innen eggverktøy og håndverktøy til lafting er det store målet.
  • 12/24
    Selv med intens tankespinn og mye innetid, hindret det oss ikke å nyte den friske Hemsedalslufta og strekke litt på kroppen. Fra venstre Lena, Morten, Kristine T, Bjørn, Tord, Kristine K, Katrine, Lars, Marcus og Anders mens Unni står bak kameralinsa.
  • 13/24
    Å starte og drive egen bedrift er et stort ansvar. Det finnes en jungel av lover og regler å forholde seg til. Da er det godt å ha med seg erfaring gjennom 25 år i egen bedrift som håndverksmester for å kunne lose lærlingene gjennom og gi de et godt brukermanuale med lenker i rekkefølgen som følger i etablererutviklingen.
  • 14/24
    Etter en lang arbeidsøkt er det godt å slappe av og nyte både vær og strikketøy. Strikkelærling Lena t.v. lærer kurvmakerlærling Kristine å traktere strikkekunsten, og som nybegynner starter hun like godt på et sokkeprosjekt. Godt pågangsmot og bra jobba. Samlinger som dette er GULL, og de nettverk som knyttes og den kunnskap som deles er uvurdelig. Samtidig er lærlinger i små fag ofte alene faglig og i bedrifter, dermed er den erfaringsutveklslingen de får ved å være sammen med likesinnede viktig for motivasjonen og fremtidige relasjoner.
  • 15/24
    Det å begi seg ut i den store verden handler om å bli sett og lagt merke til. Selv med gratis markedsføring i Sosiale medier, er det viktig å ha en profil så kundene SER deg. Med en visuell verktøykasse for gjennomført bruk i all profilering blir budskapet mye tydeligere. Definerte kundesegmenter, gode strategier og handlingsplaner for produktutvikling, PR, adferd, kommunikasjon og visuell utstråling er viktige elementer for synlighet. I tillegg er markedsanalyser og kartlegging av markedssegmentet viktig. Hvem er mine konkurrenter, hva kan jeg gjøre som er annerledes og hvordan vil jeg bli den mest attraktive og vinne kundene. Pris, produkt, plassering og påvirkning sier alt om hvem du er og hvilken kundegruppe du vil tiltrekke deg.
  • 16/24
    Gode strategier og handlingsplaner handler om å GJØRE og det igjen skaper gode RESULTATER. Det å systematisere ideer og tankesnurr gir bedre RESULTATER og tid til VERDISKAPING som igjen genererer PENGER inn i BEDRIFTEN. Salmakerlærling Katrine har klare MÅL og har allerede klart å bygge opp mange følgere gjennom å by på seg selv og faget sitt i Sosiale medier. Hun har lagt ut markedsanalyser og tester meninger ved å vise frem produktene sine.
  • 17/24
    Energien er til å kjenne på, tankenes kraft er mektig og her jobbes det intenst. Lena, Katrine og Elisabeth er allerede etablerere og tar med seg alt de kan få av informasjon og læring. Det er mye å huske på, så da er godt å få med gode manualer og matriser som det kan jobbes videre med hjemme. Lærlingene er så heldige at de kan få egen veiledning underveis og oppfølging med Unni som mentor under og etter læretiden i etablererfasen.
  • 18/24
    Her gjelder det å få med seg alt, det er utrolig mye informasjon som skal fordøyes i løpet av få dager. Unni legger lista høyt, det er viktig at lærlingene har noe å strekke seg til. Marcus og Lars er engstelige for å ikke huske alt, men en påminnelse om hvordan hjernen samler og sorterer all den informasjonen som er viktig for oss og lagrer det, er fint å vite når det skal hentes frem igjen.
  • 19/24
    Etter middag er det klart for sosialisering og kortstokken går varm, her ser vi trebåtbyggerlærling Bjørn og møbelsnekkerlærling Morten som slår et slag. Og jeg mener også å ha hørt noe om at det er visse samarbeidsprosjekter på gang. Bjørn har allerede produktutviklet kule forsterkere og bygger spesielle one-of-a-kind gitarer, mens Morten leier et verksted hvor han tar på seg kundeoppdrag etter ordinær arbeidstid. Supre gutter!
  • 20/24
    Samlingstund med peiskos, strikketøy og musikk. Mange av våre lærlinger har spesiell musikkinteresse og profilerer seg også på dette området. Her ser vi Bjørn på gitar, Kristine T med strikketøy og Kristine K som prøver fløytene til Anders. Elisabeth har med seg en torader og Unni en syngebolle. Ellers vanket det lokal konsert på Låven med Hallingmusikk, så etter å ha investert i CD´n til Birger & Band, gikk soundblasteren for full musikk, Å HUTTETU 🙂
  • 21/24
    Gode lærlingkolleger i trebåtbyggerfaget. Bjørn t.h. er «sistereisgutt» og ferdig med læretiden i juni, mens Tord t.v. har litt over 1 år igjen før fagprøven skal gjennomføres, men etablererplanene hans er tilstede og MÅLET er allerede satt!
  • 22/24
    Selv om nordavinden biter, er det ingen som sier nei til et bad i stampen. Det må imidlertid fyres, og det oppdraget tar smed-guttene og gjørtleren som er vant til å omgås varme på seg. Resultatet blir fryktelig varmt, så selv de mest herdede må vente, her f.v. Marcus, Kristine, Lars og Anders.
  • 23/24
    Endelig tid for avslapning og koseprat i stampen. Dagen har vært full av læring om hvordan vi kommuniserer og matcher våre kunder. Vi har lært alt om salgsprosesser, hvordan vi finner behovet til kunden og hvordan vi gjennomfører et overbevisende salg. Vi har lekt oss med rollespill og fått en alvorlig innføring i hvordan hjernen filtrerer og prosesserer informasjon. Vi har fått forståelse for at egne og andres overbevisninger, verdier og adferd danner grunnlaget for all utadrettet kommunikasjon. Ved å forstå kunder kan vi lettere gjennomføre salgsprosesser og by på oss selv, og nå vet vi at budskapet vil bli kommunisert på en riktig måte. PUHHH, jammen godt med et avslappende stampebad, her f.v.Kristine K, Marcus, Kristine T, Lars, Anders, Katrine og Lena foran. Bak kameraet Unni.
  • 24/24
    «Helvetesuka» til Unni er over, og nå kan vi endelig slappe av med en velfortjent middag med en smak av lokale råvarer på Hemsedal Cafe. I morgen blir det en kort oppsummering, evaluering og hjemreise med nyplantede hjernestier som vil ta oss frem til MÅLET vårt. Dette blir siste samling for disse supre lærlingene her, og de sendes hjem med en stor overbevisning om å LYKKES til å nå dit de vil og skape de RESULTATENE de ønsker seg ved å ha klare STRATEGIER og klare MÅLSETTINGER. Alt handler om å GJØRE og JUSTERE underveis. Og best av alt – fremtidig vennskap og et verdifullt nettverk som vil booste deg være til når du trenger det. LYKKE TIL som fremtidige tradisjonshåndverkere i bærekraftige håndverksfag!
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 1