Hopp til hovedinnhold

Gamle Hvam museum i 2023


4 165 besøkende

97 besøksdager

5,65 årsverk

4 180 000 kr til drift

Høydepunkter

2023 startet med fokus på istandsetting av Svalgangsbygningen fra 1728. Museet fikk dispensasjon til å legge om fra torv til teglsteinstak. Etter påske viste låven tegn på bevegelse, og det ble montert snøfangere for å hindre at takstein falt ned. Låven skal sikres, og istandsettingsarbeidene ble med ett mye større. Eier, Viken fylkeskommune, har tatt over istandsettingsprosjektene på museet.

Sesongåpningen måtte utsettes på grunn av tilkobling til det kommunale kloakknettet. Under gravingen ble det gjort funn og arbeidene ble stoppet i påvente av arkeologiske undersøkelser. Det var åpne inngjerdede sjakter på tunet store deler av sommersesongen. To av funnene ble datert, en kokegrop ble datert til yngre romertid, cal. 254-148 e.Kr. og en trekonstruksjon datert til cal. 1499-1662 e.Kr.

Det viktigste formidlingsopplegget for barn var Skoleuka. Ca. 600 elever besøkte museet over ni dager i mai og juni, og deltok i arbeidsoppgaver som var vanlige på gårdene før i tiden.

Norges Speiderforbund hadde regionleir på Hvam VGS i juni. Temaet var middelalder og rundt 800 speidere besøkte museet og lærte om Raumariki, kinnet smør, malte korn og laget skjoldmur.

Nytt av året var et formidlingsopplegg hvor videregående elever barket tømmer som skal brukes i istandsettingen. Dette opplegget er videreutviklet, og vi har fått 1,1 millioner kroner i støtte fra Sparebankstiftelsen DNB til prosjektet Ungdom i Tradisjonshåndverk.

Mer om Gamle Hvam museum

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 1