Høydepunkter
Grinimuseet har fortsatt sin utvikling siden åpningen i november 2021. Forskning på historiene til skeive fanger, oppstart av en ny utstilling om kvinnelige fanger, og fullføring av tidsvitneprosjektet De siste grinifangene markerte viktige faglige skritt i 2023.
Museet kunne også glede seg over økt statlig driftstilskudd i høstens statsbudsjett. Samtidig mottok avdelingen 5,5 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen DNB for rehabilitering av Rødhuset. Begge til- skuddene har gitt et betydelig løft for museet, og muliggjort oppstarten av arbeidet med nye kontor- og publikumsfasiliteter, samt styrking av teamet. Museet har nå fire formidlere, i henholdsvis 100 og 60 prosent stillinger, for å imøtekomme behovene til et stadig voksende publikum.
I løpet av året ble det arbeidet med utvikling av nye tilbud for publikum, inkludert lansering av VR-opplevelser i DKS-regi og historiske Grini-vandringer. Begge deler ble gjennomført med stor suksess og har bidratt til fornyelsen av museets formidlingstilbud.
Grinimuseet fikk i 2023 betydelig oppmerksomhet i norske medier, med bl.a. flere tv-innslag på NRK og artikler med Grini-relatert innhold i større mediehus. Eksponeringen var god reklame for museet, og i kombinasjon med en vellykket markedsføringskampanje ble besøkstallet for sommersesongen fordoblet.
Alt i alt var 2023 et år preget av fremgang, spennende og betydningsfulle hendelser og en styrking av museets rolle som en viktig formidler av norsk krigshis