Hopp til hovedinnhold

Skedsmo bygdemuseum i 2022

8 402 besøkende

140 besøksdager

1,1 årsverk

1 788 000 kr til drift

Salg av varer og tjenester: 94 000 kr
Billettinntekter: 95 000 kr
Tilskudd og gaver: 968 000 kr
Prosjektinnteker: 631 000 kr

Høydepunkter

Hele året har vært viet til tusenårsmarkeringen av slaget ved Nitja, vår del av Olavsarven på Romerike. Aktiviteter og kurs har hatt fokus på vikingliv og ikke minst historien om det som førte til det store slaget i 1022. Prosjekttilskudd fra Sparebankstiftelsen DnB har gjort det mulig å holde den høye aktiviteten, noe som har gitt positivt utslag på besøkstallet. Museet har nesten doblet antall besøkende. For å kunne ta imot et slikt stort antall besøk har museet hatt enda flere sommeransatte og har engasjert frivillige i høyere grad. Resultatet ble et rekordår.

Skedsmo bygdemuseum har deltatt i- og gjennomført hele tre DKS-opplegg. I år deltok museet for første gang i viking-DKS hvor alle barn på 6. trinn fra hele Lillestrøm kommune deltok. Før jul hadde museet 14 grupper fra voksenopplæringen og sykehjemmene på Jul på prestegården anno 1880-tallet.

Som en del av markeringen fikk museet mulighet til å opptre i nye Lillestrøm bibliotek, og holdt foredrag ved Nitja - senter for samtidskunst. Det er ønskelig å videreføre arbeidet med formidling på eksterne arenaer i kommende år.

I september arrangerte museet kulturminnehelg sammen med Huseby gårds venner, Skedsmo historielag, Yddir vikinglag og Husebyspelene. Dette var høydepunktet for tusenårsmarkeringen.

Vikingmarkedet er blitt et fast innslag i tillegg til spelet, men i år ble det også arrangert kveldskonsert med middelaldermusikk i hagen og skeid (hesteløp) på jordet. Dette var virkelig stemningsfullt og en unik opplevelse.

Dette var siste året med spel i en serie på fem. I fem år har man fulgt en vikingfamilie på Raumariki i smått og stort, og i år endte det med grusomme slagscener. Fem år med markering mot 2022 er over. Markeringen var storslått!

Mer om Skedsmo bygdemuseum

Museum24:Portal - 2024.10.08
Grunnstilsett-versjon: 1