Hopp til hovedinnhold

Gamle Hvam museum i 2022

4 764 besøkende

94 besøksdager

5,5 årsverk

8 888 000 kr til drift

Salg av varer og tjenester: 196 000 kr
Billettinntekter: 260 000 kr
Tilskudd og gaver: 3 598 000 kr
Prosjektinntekter: 4 834 000 kr

Høydepunkter

Årets store fokus har vært istandsettingen av Svalgangsbygningen. I løpet av året har arbeidsgruppen jobbet med å finne ut mer om bygningen, bl.a. ved å ta opp deler av gulvet for å se hvordan konstruksjonen ser ut, for å kunne ta gode beslutninger om arbeidet videre. Et høydepunkt var fagsamlingen i august, der ekspertise fra hele landet møttes for å diskutere fremgangsmåte og istandsettingsprinsipper. Det er satt opp et eget publikumstillas, som gjør det mulig å formidle arbeidene mens de pågår. Tiltaket er svært godt mottatt.

  • 1/1

Flyttingen av gjenstandene i Svalgangsbygningen var et stort delprosjekt. De større gjenstandene ble pakket, fryst i frysecontainere, og deretter fraktet til MiAs fellesmagasin. De små ble flyttet til andre steder på museet.

I år kunne museet endelig ha åpent som vanlig gjennom sommersesongen igjen. Det betød også at avdelingens store arrangementer, Gamle Hvamsdagen i august og Førjul i desember, kunne gjennomføres som vanlig. Begge deler ble en suksess, bl.a. takket være godt samarbeid med venneforeningen.

Med støtte fra Statsforvalteren gjennomførte museet slått på tradisjonelt vis på husmannsplassen Hvamshaugen i august. Enga ble slått med ljå, og gresset fjernet for å opprettholde det biologiske mangfoldet. Elever fra Hvam videregående skole deltok i slåtten. Slik tar museet vare på den handlingsbårne kunnskapen, og bevarer det spesielle kulturlandskapet rundt husmannsplassen.

Mer om Gamle Hvam museum

Museum24:Portal - 2024.10.08
Grunnstilsett-versjon: 1