Hopp til hovedinnhold

Asker museum
For å ta vare på de gamle eplesortene i museumshagen, er det podet og plantet 12 nye høystammede trær. Det er nedlagt et stort arbeid med staudene i det historiske hageanlegget, inkludert dokumentasjon. 

Østenstadstua har fått nye vindskier og vinduene er restaurert. Sirkelsaga på Sem sag er reparert, bl.a. med nye reimer.

Aurskog-Høland bygdetun
Restaurering av taket på Kinnestad, og garasje og hønsehus til Villa Sandmo. Skutene på Kinnestad er tømt for gjenstander som sorteres.

Det er dessverre gjort hærverk på døra til sommerfjøset og det har blitt knust noen vinduer. Dette er reparert og døra forsterket.

Bygdetunets venner har holdt kurs i bruk av bakerovn og mobilisert frivillige for tettere samarbeid i 2023. Hagegruppa vedlikeholder museumshagen, driver plantesalg og viser frem hagen til besøkende.

Avistegnernes hus
Fredrik Stabel ble viet egen utstilling under Seljord Kunstforenings sommerutstilling. 

Ifb. med utstillingen TITINA BLIR TIL, som viste prosessen bak en animasjonsfilm, samarbeidet galleriet med Roald Amundsens hjem om formidling av Amundsen og ekspedisjonen NORGE.

Tegningene samlet inn til Avistegnernes årskavalkade er nå grunnlag for kåringen Årets avistegning samt utstilling til Stortinget. Den ble også vist i Grieghallen i Bergen under Nordiske Mediedager.

Eidsvoll museum
Istandsetting av Bodinsmia og uthuset med åpningsarrangement, samt igangsatt arbeid med finansiering av restaurering av Klokkerenga.

Brannrutiner er gjennomgått og brannbok er oppdatert.

Fetsund lenser
Vedlikeholdsarbeidene i Vinkelen er videreført. Det er skrapt maling, reparert gulv, vegger, himling, dører, forberedt til isolering mot loft og reparert lekkasjer i tak. Maler har malt gangen.

I Kassererboligen ble glassverandaen malt.

Akershus bygningsvernsenter holdt kurs om bygningsvern på Fetsund lenser. Avdelingen deltar også i MiAs pilotprosjekt for å ta i bruk FDV-verktøy.

Follo museum
Driftsleder på museet erstattet bunnstokken og utbedret gulvet i Skoklefallåven som del av sin videreutdanning innen bygningsvern.

Store deler av tekstilsamlingen ble revidert, dokumentert og pakket for overføring til MiAs fellesmagasin.

Arbeid med revisjon og prioriteringer for de kulturhistoriske interiørene i byggene på friluftsmuseet startet opp, og skal lede til at husene fungerer bedre i formidling.

Gamle Hvam museum
Istandsettingen av Svalgangsbygningen er i gang. Det er satt opp stillas med tak over tak, og gjort en rekke undersøkelser av tilstand.

Det er gravd flere nye bed i hagen, og gartneren har gjort en stor innsats i å forbedre jorda i bedene.

Grinimuseet
I løpet av året har det vært en jevn strøm av henvendelser fra publikum som ønsker å gi gjenstander og dokumenter til museet. Alt blir fortløpende pakket ned og fraktet til fellesmagasinet for videre oppfølging. Målet er løpende digitalisering og publisering.

  • 1/1

Hurdal museum Hulderhaugen
Gjenstandsflyttingen er fullført, og leieforholdet på tidligere lokasjon er avsluttet.

Arbeidet med hovedbygningen på Hulderhaugen er fullført, og den første utstillingen er på plass. Planleggingen av hvordan de øvrige bygningene skal brukes er på det nærmeste ferdig, og den praktiske gjennomføringen av dette arbeidet fortsetter på nyåret.

Linderud gård
Arbeidet med bruksendring og nytt brannkonsept har vært prioritert.

Nytt FDV-system vil bli implementert, og tilstandsrapport for bygningsvedlikehold er utarbeidet av Akershus bygningsvernsenter.

Det er satt i gang en gjennomgang av samlingene.

Lommedalsbanen
Bygninger og infrastruktur er restaurert og vedlikeholdt. Bl.a. er en sporveksel i hovedsporet restaurert, og en bygning har fått nytt tak.

Lokomotiver er vedlikeholdt og bremser kontrollert. Damplokomotivet Bjørkaasen har blitt vasket ned og malt i de originale fargene det hadde da det kom nytt fra fabrikken i Berlin i 1904.

Ifb. med HMS-arbeidet er alt av oljer og kjemikalier gjennomgått, og 48 enheter er registrert i MiAs stoffkartotek.

Lørenskog bygdemuseum
Uteområdene fikk et skikkelig løft denne sesongen. Museumshagen ble ryddet, busker og trær i hage og rundt uthus, hytte og låve ble beskåret, og gårds-plassen fikk ny grus.

Skolehagen har hatt svært høy aktivitet i år. Maskinparken har derfor fått et etterlengtet løft.

I tillegg har ivrige frivillige og elever fra arbeidslivsfag vært viktige bidragsytere til vedlikehold og drift.

Nes samlinger
Blomsterbedet inntil veggen utenfor Stein skole er reetablert. Frukttrær og hekk er også beskåret.

Eventyrløypa på Stein skole er reparert og vedlikeholdt.

Gjenstandskonservator har vært på befaring både på Stein skole og Funnefoss Industriarbeidermuseum for å se på behovet for nye tiltak for bevaring av kunst, gjenstander og dekor ifb. med klimaendringene.

Det er gjort en befaring på Stein skole for å se på veggmaleriet Nisser og dverger, slik at vi kan vurdere hvilke tiltak som må gjøres.

Det er montert brannvarslingsanlegg på Funnefoss industriarbeidermuseum og følere i alle bygningene.

Oslofjordmuseet
Arbeidet med ny utstilling avdekket et behov for bedre klimaregulering. Avfukter ble installert og bidrar til et jevnt fuktighets- og temperaturnivå på mesaninen. Avfukteren ble finansiert gjennom utstillingsprosjektet.

Det er installert nytt sikkerhets- og alarmanlegg med bedre adgangskontroll på museet. Sikkerhetsrutiner ble gjennomgått i tråd med ekstern sikkerhetsanalyse.

  • 1/1

Roald Amundsens hjem
Forvaltningen av bygningsmasse og inventarer ved Uranienborg er en utfordring innenfor dagens rammer. Arbeid pågår for å tydeliggjøre behovet for utvidede økonomiske rammer for å sikre en bærekraftig forvaltning av huset og eiendommen.


Skedsmo bygdemuseum
Museet har hatt tett diaog med Lillestrøm kommune om Husebylåven og Gulenga. Husebylåven skal utvikles til en kulturarena og møteplass. Byggearbeidet ble igangsatt i slutten av september. I forkant har museet bidratt med innspill i en referansegruppe.

Gulenga er en husmannsplass som er planlagt plassert på Huseby.

Tertitten, Urskog-Hølandsbanen
Linjekurs og portalkran – se punkt under Fornying.

Planovergang – byggestart januar 2023. Tertitten fikk overta et originalt bomanlegg fra Skrukli stasjon.

Ullensaker museum
Museumstjenesten har vært på befaring i lokalene ved Gardermoen og laget en plan for nedpakking og flytting av gjenstander før relokalisering.

Grovsortering av gjenstander på loft i Depot 148 er påbegynt i samarbeid med Museumstjenesten.

Skomakersamlingen og utstillingen Skomaker – bli ved din lest er pakket ned og flyttet til fjernlager.

Akershus bygningsvernsenter
Akershus bygningsvernsenter bidro i 2022 med rådgivning til 80 eiere i Akershus og 21 eiere i tidligere Østfold. I tillegg er det gitt rådgivning på flere bygninger som MiA forvalter.

Museumstjenesten
Arbeid med flytting og magasinering av gjenstander fra Svalgangsbygning på Gamle Hvam ble ferdigstilt i 2022. Museumstjenesten har bidratt i arbeidet med prosjektledelse og igangsetting av restaurering på bygningen.

Museumstjenesten bidro i planlegging og igangsetting av bygningsantikvariske tiltak på Linderud gård.

Fra Grasrot til Storting – om å dokumentere politiske partier i en digital tid, et treårig samarbeidprosjekt mellom Arbark, MiA og NiA har vært i avslutningsfasen.

Prosjektet Brev til Julenissen. Global kjendis med postadresse i en norsk småby er i sluttfasen. Brevene fra perioden 1989 – 2019 er ordnet, katalogisert og tilgjengeliggjort på Arkivportalen.no.

Arkivet etter Skipskonstruktør Scheen er ferdig ordnet, katalogisert og tilgjengeliggjort på Arkivportalen.no.

Samarbeidet med Nasjonalbiblioteket fortsetter og flere samlinger bli ryddet og sendt til digitalisering.

Tradisjonshåndverk
Opplæringskontoret har hatt 41 lærlinger innen 19 håndverk.

Det ble avholdt sju svenneprøver der alle fikk bestått, hvorav tre leverte med beste karakter.


Museum24:Portal - 2024.10.08
Grunnstilsett-versjon: 1