Asker museum
Utstillingskatalogen På Sporet. Drammenbanen 150 år ble publisert og utsolgt. Museet jobber med bokprosjektet Fra småbruk til kunstnerhjem om Asker museum og Valstads samlinger.
Karl Nilsens over 200 Asker-akvareller er registrert i Primus og publisert på DigitaltMuseum. Mange av fotografiene av gjenstander i Primus er tatt på nytt for å få bedre kvalitet.
Aurskog-Høland bygdetun
Museet har startet et samarbeidsprosjekt sammen med Østfoldmuseene og Utmarksforvaltningen om edel-kreps, som skal munne ut i en utstilling og i formidling til skoleklasser og andre besøkende.
Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren
En artikkel om vår lokale hekkeplattform for makrellterner ble publisert i det nasjonale tidsskriftet Vår fuglefauna.
Eidsvoll museum
Okkupasjonsmuseet har fortsatt arbeidet med arkivering av dokumenter og bøker.
Fetsund lenser
Prosjektet FLYT skal adressere bærekraft i forskning og formidling på våre faglige kjernetemaer. Fetsund lenser skal bidra med tre artikler til prosjektets antologi Bærekraft på museum.
I Mangfoldsprosjektet engasjerer vi lokalbefolkningen i forsknings- og dokumentasjonsarbeidet.
Det er gjennomført to intervjuer med tidligere fløtere. Dokumentasjonsarbeidet fra Drammensvassdraget er fullført.
Årets utgave av tidsskriftet Årringen er utgitt.
Follo museum
Et stort arbeid ble nedlagt i fotodokumentering av museets tekstilsamling ifb. med revisjon og flytting til MiAs fellesmagasin.
Gamle Hvam museum
Samtlige gjenstander i Svalgangsbygningen er gjennomgått, rengjort og flyttet.
Foto og arkivmateriale er gjennomgått for å samle kunnskap om Svalgangsbygningens historie.
Grinimuseet
I januar startet museet opp forskningsprosjektet Skeive historier fra norske fangeleirer i samarbeid med Skeivt arkiv. Målet er å undersøke hvem som ble arrestert for homofili i Norge under krigen, og hva som skjedde med dem.
Ifb. med en ny uteutstilling ble seks tidligere grinifanger fotografert og intervjuet om sine opplevelser som fanger, og hvilke refleksjoner de gjør seg om disse erfaringene i ettertid.
Hurdal museum Hulderhaugen
Det gjenstår fortsatt en del gjenstandsregistrering og -merking ifb. med flyttingen til ny lokasjon, samt gjennomgang og kvalitetssikring av gjenstander. Dette arbeidet er ikke sluttført og fortsetter i 2023.
Tilbudet med slektsgransking er gjenopptatt fra høsten 2022, og fortsetter i 2023.
Linderud gård
EU-forskningsprosjektet EdiCitNet om urbant landbruk knyttet til nærmiljøhagen hadde sitt siste prosjektår. Flere workshops om visjoner og å finne varig driftsform for nærmiljøhagen har vært gjennomført.
Det har blitt utarbeidet plantegninger og planteplaner for etablering av historisk kjøkkenhage.
Lommedalsbanen
Digitalisering av bilder pågår fortløpende avhengig av kapasitet. Det er blitt satt i gang et arbeide med å få skannet alle de 75 medlemsbladene som Lommedalsbanen har utgitt siden 1990-tallet. Langsiktig sikring og tilgang til filer ivaretas av MiA sentralt.
Lørenskog bygdemuseum
Ominnredning av finstua tilbake fra butikk til utstilling er påbegynt, og i den forbindelse blir magasinet gjennomgått.
Museet har i samarbeid med Regionkontor Landbruk utarbeidet en rapport til formannskapet og Klima, økologi og samferdselsutvalget i kommunen, med erfaringer fra to år med pilotprosjektet parsellhager.
Nes samlinger
Flere gjenstander på bua på Stein skole er gjennomgått. Det er foretatt en digitalisering av oversikt over gjenstander.
Anders Elverhøi (sønnen til Erling Elverhøi) er blitt intervjuet. Opptaket er arkivert.
Tidligere elever er intervjuet og filmet ifb. med VirtueltMuseum.
Oslofjordmuseet
Digitalisering av arkivet etter båtkonstruktørene Furuholmen & Scheen ble gjennomført av Museumstjenesten i MiA. Brorparten av arbeidet med å digitalisere arkivet, ble gjennomført i 2022 og arkivet ligger i dag på Arkivportalen.
Gjennom planmessig arbeid er samlingsforvaltningen ved museet vesentlig forbedret de siste tre årene. Restanser er redusert og bedre rutiner er etablert.
Roald Amundsens hjem
Roald Amundsens private dagbok 1924 — 1925 ble utgitt i samarbeid med Nasjonalbiblioteket, både digitalt og fysisk. Sistnevnte som en samlet utgave, med en transkribert utgave samt en faksimile.
Roald Amundsens arkiv ble lansert på nettsiden. Arkivet blir digitalisert, transkribert og oversatt til engelsk. Det presenteres dermed både i sin originalform, søkbart og tilgjengelig for et stort publikum.
Skedsmo bygdemuseum
Stedansvarlig ved museet har publisert en artikkel i tidsskriftet DRAMA som er godkjent som vitenskapelig publiseringskanal på nivå 1. Artikkelen beskriver et formidlingsarbeid for personer rammet av demens som vi har utviklet ved Skedsmo bygdemuseum. Dette er et arbeid som har foregått over tre år og som museet har som satsningsområde. Artikkelen ”Reminisens på museum med teater og drama som verktøy” er publisert på idunn.no. og blitt pensum på PPU-studiet på OsloMet.
Akershus bygningsvernsenter
Akershus bygningsvernsenter har skrevet en rekke tilstandsrapporter og vurderinger på verneverdige hus i 2022. Oppdragsgivere er forvaltningen, museer og private eiere.
Avdelingen har hatt forelesningsansvar på Riksantikvarens internasjonale trekurs ICWCT i regi av NTNU, og skrevet fagstoff til dette. Bygningsvernsenteret har også hatt kursing av håndverkere og arkitekter i eiendomsavdelingen på NMBU.
Museumstjenesten
Prosjektet FLYT i samarbeid med 11 andre institusjoner i og utenfor museumssektoren fortsetter. Prosjektet er finansiert av Kulturrådets Utviklingsprogram for museum 2021-23. Museumstjenesten deltar i prosjekter i Museumsnettverkene for kvinnehistorie og samtidsnett.
Det ble overlevert to fagfellevurderte artikler til Nettverk for arbeiderkultur og arbeidslivshistorie til forskningsprosjektet: Standardarbeideren og løsarbeideren i et historisk perspektiv.
Museumstjenestens medarbeidere har bidratt med innlegg på flere nasjonale konferanser og seminarer.
Tradisjonshåndverk
Tradisjonshåndverk har nedlagt et stort arbeid i å gjenreise garverfaget og opprette riggerfaget. Opplæringskontoret er i ferd med å søke om å opprette et nytt garverfag. Når det gjelder rigger mener Direktoratet at det er et dokumentert behov for kompetanse innen rigg og vedlikehold av rigg for seilende fartøy i Norge. Direktoratet skriver også at kompetansen hører hjemme i tilbudsstrukturen i videregående opplæring.