Hopp til hovedinnhold

Asker museum
Museet har satset videre på egne profilprodukter. Museumsvotten er et nytt produkt, med mønster inspirert av smijernsarbeid i museumshagen og museets gode vafler. Strikkepakker selges med oppskrift og garn. 

Mor-ro, en mellomkrigshytte fra Asker, ble flyttet til museet. Den er et kulturminne knyttet til bl.a. jødenes historie under 2. verdenskrig.

Aurskog-Høland bygdetun
Museet produserte og åpnet barndomsutstillingen En dag i livet til Søren og Sofie, hvor Sørens liv i 1865 sammenlignes med Sofies i dag. Og utstillingen Det sanselige 1700-tallet ble vist i Mangen-stua de siste ukene av sommersesongen.

Avistegnernes hus
Galleriet ble organisatorisk innlemmet i klynge Follo i 2022. Ny kurator tiltrådde også i løpet av dette året.

Ny og forbedret MiA nettbutikk ble lansert i slutten av november, og kunstsalg fra Avistegnernes hus sto for 50% av MiAs totale nettsalg.

Det ble innkjøpt en 55 tommers storskjerm i anledning sommerutstillingen. Venneforeningen finansierte elektrisk lerret til formidling i 1. etasje.

Samlingen på 40 Fredrik Stabel raderinger fikk nye eikerammer av Venneforeningen, og deltok på sin første vandreutstilling til Seljord Kunstforening sommeren 2022.

  • Fire hvite kopper på rekke og rad med tegnede motiver på.
    1/1

Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren
Ny uteutstilling med tema om det skjulte livet i ferskvann: Skjult naturmangfold i våtmark. Og nytt informasjonsskilt ved parkeringsplassen om besøkssenterets virksomhet og om naturreservatet.

Oppgradert tegnekroken på besøkssenteret i spreke farger. Det er også etablert oppsøkende naturveiledning ut til skoler.

  • 1/1

Eidsvoll museum

Museet har utvidet tilbudet i Landhandleriet og serverer vafler og kaffe onsdag-lørdag (når kafeen på bygdetunet er stengt).

Det ble gjennomført Halloween-arrangement søndagen før 31. oktober med om lag 400 besøkende. Dette planlegges også i 2023. I tillegg ble selvplukk av juletrær gjennomført.

Okkupasjonsmuseet har ryddet og merket sti til slipplass Ristjennhøgda.

Fetsund lenser
Ny direktør startet i februar og i tillegg har det kommet to nye driftsteknikere i løpet av året. Det er i den forbindelse jobbet mye med organisasjonsutvikling.

Det er bygget åtte nye flåter og laget en del pistolkjetting. Et nytt skiltaanlegg ble etablert ved parkeringen.

I år har museet tilbudt overnatting i to hvilebrakker på elva. Tilbudet ble en stor suksess.

Vi har etablert et langsiktig Mangfoldsprosjekt, hvor det tegnes et utvidet bilde av industrihistorien ved Fetsund. Dette gjør vi ved å se på kvinners liv og hverdag og sosiokulturelle perspektiv. Dette er også nybrottsarbeid da prosjektet i sin bredde utformes og utvikles sammen med publikum og venneforeninger, samt leverandører til museet. Studio 1 er etablert for innsamling og opptak av muntlig historie.

Follo museum
Ved nyttår fikk avdelingen to nye medarbeidere. Stillingene ble definert som tjenesteutviklere og dekker fortrinnsvis funksjoner innen formidling og destinasjonsutvikling.

Arbeidet med oppføringen av Taraldrudlåven fortsatte gjennom året. Arbeidet med oppføringen inngår som opplæring av museets lærling i bygningsvernfaget.

Ombygging av kafeen ga en mer effektiv kundehåndtering og hyggeligere omgivelser for museets gjester.

Gamle Hvam museum
Museet deltok i prosjektet Kampen om Raumariki, som åtte av museene på Romerike var med på. På Gamle Hvam var temaet ull. Det var åpen vikingleir hver søndag, og en egen vikingdag i juli med marked, demonstrasjon av håndverk og foredrag med arkeolog.

Ifb. med istandsettingen ble det satt opp en ny plakatutstilling om Svalgangsbygningens historie og om idealer i bygningsvernet de siste hundre år.

Gjenstandene i første etasje i stabburet er gjennomgått. Det jobbes med en ny utstilling der, med temaet mat.

  • 1/1

Grinimuseet
Læringsopplevelsen Valgets kval i Virtual reality ble produsert. VR-opplegget fungerer som undervisningsramme for demokratilæring, kritisk tenking og historisk empati og har bidratt til økt kompetanse knyttet til ny formidlingsteknologi. 

I samarbeid med Ullensaker museum og kommunikasjonsavdelingen ble podkasten Fra Grini til Trandumskogen publisert. Podkasten, på to episoder, følger historien til to brødre som satt på Grini i 1944.

Hurdal museum Hulderhaugen
Arbeidet med klargjøring og teknisk godkjenning av hovedbygningen på Hulderhaugen var ferdig, og ble avsluttet i tide til den planlagte offisielle museumsåpningen 26. juni 2022.

Linderud gård
Et visjons- og konseptutviklingsarbeid for videreutvikling av museet som møteplass for nærmiljøet, læringsarena og satsing på urbant landbruk er satt i gang.

Det er investert i infrastruktur, belysning og drivhus. En historisk kjøkkenhage er etablert i samarbeid med Natur videregående skole, og det er etablert flere pedagogiske opplegg for undervisning som del av bydelens nærmiljøskole.

Lommedalsbanen
Arbeidet med å bygge et oppvarmet lager for materiell er videreført. Finansiering er ikke i mål, men grunnarbeider er likevel påbegynt. Et oppvarmet lager vil gi bedre oppbevaringsforhold, og også kunne gi rom for enkelte formidlingsaktiviteter under tak.

Lørenskog bygdemuseum
I mars ble det endelig gitt brukstillatelse for utstillings- og formidlingsrommet Fjøset. Denne sesongen har museet derfor kunne bruke rommet aktivt til undervisning, møter, kurs og foredrag.

Aktiviteten rundt tunet har fått et skikkelig løft. Økolaget har forskjønnet hønsegården med en ny og solid luftegård, og Husflidslaget har oppgradert dreieverkstedet. Begge tiltakene har blitt svært godt mottatt og bidratt til økt besøk.

Nes samlinger
Det har vært to kunstutstillinger i galleriet på Stein skole denne sommeren; Hannemone og Hulda – en utstilling om en forelskelse med illustrasjoner av Jenny Jordahl. Dette var en del av den nasjonale markeringen Skeivt kulturår. Siste del av sommeren viste museet utstillingen Moderne ikoner med malerier av Elin Anita Aasland og Heidi Hestnes.

Åpningsarrangementet og Wergelands fødselsdag ble arrangert i museets nye partytelt, som har plass til hundre personer. Fornøyde publikummere fikk med seg foredrag og musikalske innslag under tak.

Denne sommeren var det utvidet åpningstid på Stein skole med åpent fem dager i uka i juli og august. Det har også vært utleie av Funnefoss industriarbeidermuseum og Stein skole til lukkede arrangementer, med og uten omvisning.

Det er inngått et samarbeid med gartner, som har etablert et blomsterbed i hagen på Stein.

Stein skole er nå tilgjengelig i 360-opplevelse, som en del av MiAs storsatsing VirtueltMuseum.

  • 1/1

Oslofjordmuseet
I juni åpnet den nye medvirkningsutstillingen Fjordfortellinger. Utstillingen er så langt svært godt mottatt, og skal med publikums hjelp ta museet inn i museets jubileumsår 2023.

Gjennom sommeren ble 100-årsjubileet for båtkonstruktøren Jan Herman Linge markert med bl.a. utstilling i museumshavna og flere arrangementer, til dels i samarbeid med Norsk Maritimt Museum.

Det er tatt inn to nye båter i båthallen: Færdersnekka Busse og Jan Herman Linges egen Soling Darling. Begge båter er blitt nennsomt restaurert og Færdersnekka inngår i utstillingen Fjordfortellinger.

Roald Amundsens hjem
To digitalprosjekter som skal være tilgjengelig på flere digitale plattformer utvikles med et fremtidsrettet utviklingsperspektiv. Prosjektene viderefører den digitale satsningen ved museet, med et mål om å skape Roald Amundsen som en digital avatar og, gjennom et samarbeid med nasjonale institusjoner, et prosjekt om å gjenskape Amundsens ekspedisjoner digitalt. Begge prosjektene mottok støtte fra Kulturrådet.

Podkastserien Puslespillet Amundsen er produsert i tett samarbeid med kommunikasjonsavdelingen i MiA. Dette er en podkast med dokumentarisk form og rikt lydbilde. Museet har også digitalisert Roald Amundsens Sydpolstelt, sammen med Skimuseet.

Skedsmo bygdemuseum
Avdelingen har gjennom hele året vært ankerstedet for prosjektet Kampen om Raumariki. Dette prosjektet er en tusenårsmarkering av slaget ved Nitja som skjedde i 1022, et slag mellom Olav Haraldsson og raumerne på Raumariki. Hele åtte museer på Romerike var en del av prosjektet. Gjennom prosjektet har museet blitt en del av nettverket Norge i tusen år, som ledes av Stiklestad Nasjonale Senter.

De åtte museene på Romerike hadde vikingaktiviteter gjennom sommersesongen, og man kunne samle runer fra hver aktivitet. Alle aktivitetene ble samlet på Skedsmo bygdemuseum i september.

  • 1/1

Tertitten, Urskog-Hølandsbanen
Telefonkurs langs toglinjen ble restaurert og telegraflinjen mellom Fjeldvang og Fossum er reetablert. Portalkranen, som er fredet ble restaurert for midler fra Stiftelsen UNI.

Museumsbutikk ble etablert i venterommet på stasjonsbygningen på Sørumsand.

Organisatorisk fornying gjennom etablering av en museumslinje innebærer en satsning på formidlings- og samlingsarbeid.

Ullensaker museum
I mars presenterte Ullensaker kommune og museet et konseptforslag for nytt museum på Kulturtinget i Ullensaker. Forslaget var bl.a. basert på spørreundersøkelsen fra 2021. Forslaget har vært ute på høring hos lag, foreninger, råd og enkeltpersoner, og det har kommet inn en rekke gode innspill. 

Museet har vært representert i MiAs interne arbeidsgruppe for Meråpent museum, og det er utviklet en pilot for dette prosjektet ved museet. Piloten fikk prosjektstøtte fra Kulturtanken og Ullensaker kommune, og campingvogna PILA – mobilt museum ble innkjøpt som en del av prosjektet. Planen for campingvogna er å oppsøke publikum ulike steder i Ullensaker med pop-up-utstillinger, aktiviteter og drive medvirkningsarbeid opp mot prosessen med nytt museum.

Som en del av Kampen om Raumariki hadde museet vikingaktiviteter på Raknehaugen i sommerhalvåret.

Akershus bygningsvernsenter
Bygningsvernsenteret har arrangert flere nye og aktuelle kurs rettet mot håndverkere, huseiere, saksbehandlere og arkitekter, samt holdt kurs i bygningsvern for ansatte i MiA, og bidratt mer aktivt på museets bygninger. 

Avdelingen har samarbeidet tett med Fredrikstad bygningsvernsenter om kurs og byvandringer. Utført befaringer i Østfold. 

Videre ble det også arrangert en stor konferanse om Lov i låven som trakk deltagere fra huseiere og håndverkere til saksbehandlere i forvaltningen.

Museumstjenesten
Prosjektet VirtueltMuseum ble ferdigstilt og lansert. Det gir publikum muligheter til å utforske MiAs arenaer i nye og digitale formater. 

Arbeidet med å skape et nytt museum i Hurdal ble ferdigstilt med åpning i juni.

Tradisjonshåndverk
Opplæringskontoret deltar i Erasmus+ — verdens største utdanningsprogram for utdanning, opplæring, ungdom og idrett, og mottok 2,2 millioner kroner til dette til og med 2023.

Avdelingen har hatt følgende utveksling: Tre naturgarvere til Finland og Sverige, én salmaker til Sverige, to treskjærere og én forgyller og to i administrasjon til Italia, én smed til Tyskland. 22 lærlinger og 10 lærebedrifter var på studietur til Danmark, 22 lærlinger dro på studietur til Stenebyskolan i Sverige, og én har vært på jobbskygging i Frankrike.

Museum24:Portal - 2024.09.04
Grunnstilsett-versjon: 1