Hopp til hovedinnhold

Skedsmo bygdemuseum i 2021

4 599 besøkende​

85 besøksdager

0,5 årsverk

1 054 000 kr til drift

Salg av varer og tjenester: 76 000 kr
Billettinntekter: 36 000 kr
Tilskudd og gaver: 942 000 kr

Høydepunkter

Museet ble med i Norge i tusen år. Nettverket er en plattform for nasjonaljubileet som skal foregå fra 2021–30. Museet skal i 2022 delta sammen med Eidsivatinget med markering av Slaget ved Nitja. Museets prosjekt Kampen om Raumariki fikk 602 000 kr fra Sparebankstiftelsen DNB, som skal brukes til aktiviteter på tvers av museumsklyngen. Som en tjuvstart på prosjektet ble det utviklet et nytt formidlingstilbud, Fra viking til pilegrim, i 2021.

Sammen med Skedsmo historielag og Huseby Gårds Venner har museet arrangert temalunsj om raviner, med Sverre Solberg, leder av Naturvernforbundet i Lillestrøm, som foredragsholder, og temakveld om historien bak tusenårsmarkeringen vi har i vente.

Den kulturelle skolesekken (DKS) for 7. og 2. trinn ble gjennomført til tross for koronapandemien. 2. trinnsopplegget Fattiggården på Huseby ble uendret i innhold, mens 7. trinns-opplegget fikk nytt innhold og ny form tilpasset smittevernregler. I prestegårdens tjeneste, som den ble hetende, blir neste år flyttet til 5. trinn for å tilpasses Lillestrøm kommunes DKS-strategi.

Sagmesterboligen Nebben ble malt utvendig og pyntemuren pusset opp. Vedlikeholdet ble gjennomført takket være frivillige foreninger tilknyttet museet.

Heftet om hagehistorien på Huseby fikk bred publisitet. Artikler derfra ble trykket i Aftenposten Historie og i Lokalhistorisk magasin. Det ble også skrevet om fattigdomshistorie med utgangspunkt i noen av fattiglemmene som bodde på Huseby i 1900 til Årringen 2021.

Samarbeidet med Husebyspelene gir et rikt tilbud for barn. Viking- og teaterskole, teater og historisk halloween tiltrakk seg barn i alle aldre.

Julemarkedet, med Skedsmo husflidslag, og fire runder med formidlingsopplegget Møte med minner - gammeldags jul, ble godt besøkt. Møte med minner er en satsing for museet. I samarbeid med Huseby gårds venner og kommunen får museet forhåpentligvis på plass et eget bygg, Gulenga, dedikert til dette i 2022. Dette er et resultat av avdelingens nære samarbeid med Husebyjordet omsorgsboliger.

Mer om Skedsmo bygdemuseum

Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1