Hopp til hovedinnhold

Fetsund lenser og Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren i 2021

34 417 besøkende​

118 besøksdager

15,2 årsverk

14 669 000 kr til drift

Salg av varer og tjenester: 1 564 000 kr
Billettinntekter: 84 000 kr
Leieinntekter: 315 000 kr
Tilskudd og gaver: 12 706 000 kr

Høydepunkter

Museet med utstillinger, serveringssteder og museumsbutikk var åpent hele sesongen, men med strenge smitterestriksjoner. En fornyelse i Bryggekafeen med nytt bruktinteriør og utvidet serveringstilbud, ble veldig godt mottatt av besøkende. Museumsbutikken Endeli’ hadde et godt år og det var fint å kunne ha åpent igjen stort sett som normalt. Julebutikk fire søndager før jul var en stor suksess.

Besøkssenteret klarte å holde dørene åpne det meste av året og det nye hjemmelagde ostesmørbrødet har markert seg på menyen. Da utstillingene åpnet i juni var alt som det skulle være og besøkende strømmet til.

  • 1/1

30-årsjubileet for Fetsund lenser som museum ble markert ett år for seint på grunn av koronapandemien. Markeringen gikk over to dager og inneholdt blant annet demonstrasjon av fløting og intervjuer med tidligere fløtere. På dag to ble det slept tømmer til Lillestrøm, for å markere at det var 50 år siden det siste slepet som satte punktum for Lillestrøm som sagbruks- og treforedlingssted foregikk, samt for Fetsund lenser som tømmersorteringsanlegg.

Årsprogrammet til Fetsund lenser ble satt på vent på grunn av koronapandemi, men det ble likevel mulighet for nevnte jubileumsmarkering, et foredrag med Thor Gotaas i Bestyrerboligen og et tradisjonelt julemarked før nye restriksjoner ble innført. På tross av en del avlysninger grunnet koronapandemien, har Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren gjennomført fem arrangementer i tillegg til familieaktiviteter.

Det var en liten oppgang i gruppebesøk fra 2020, men likevel langt fra normalen. Utleie av selskapslokalet i Bestyrerboligen har vært populært til konfirmasjoner og bryllup som ble utsatt fra 2020.

I fløtingsutstillingen i Trådbua ble den gjenværende sydlige delen oppdatert med nytt innhold og layout. Modellen av fløtingsanlegget fikk tekster og bilder slik at den kan forståes bedre uten omviser. Nye kart viser de ulike utformingene av fløtingsanlegget gjennom tidene og gjør det mulig å sammenligne disse og forstå utviklingen av anlegget bedre.

  • 1/1

Forskningsprosjektet Flyt ble realisert gjennom søknad og økonomisk støtte fra Norsk Kulturråd. Fetsund lenser er med i det treårige prosjektet, som er i regi av MiA – Museene i Akershus. I tillegg til MiA og Fetsund lenser, er fem andre museer, tre Universiteter, Riksantikvaren samt Viken Fylkeskommune med.

Prosjektet er utviklet både for kortsiktige og langsiktige effekter, blant annet innenfor temaer som bærekraft, skoghistoriske temaer og museumsutvikling. To av prosjektets hovedmål er kompetanseheving og fornyet aktivitet i Skognettverket.

Hele prosjektet skal blant annet munne ut i en akademisk essaysamling på fagfellenivå. Museumskonservator ved Fetsund lenser og stedsansvarlig ved Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren vil skrive en større artikkel med blant annet fokus på tømmerfløting og vassdragsendringer.

I arbeidet for fremtidig verdensarvstatus for Bingen, Fetsund lenser og Nordre Øyeren naturreservat, deltok ansatte fra MiA og Fetsund lenser med rådgivere i Lillestrøm kommune i en gruppe som utarbeidet grunnlagsmateriale til saksfremlegget om mulig UNESCO-status. Saken kom opp til politisk behandling i kommunen 10. november (sak nr. 171/21).

Besøkssenteret har blitt re-autorisert for fem nye år av Miljødirektoratet, noe som vil gi forutsigbare og årlige bevillinger over statsbudsjettet. Miljødirektoratet har vært på en grundig befaring med en kvalitetsgjennomgang av senteret og dets faglige virksomhet innenfor våtmark og natur.

Mer om Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren

Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1