Hopp til hovedinnhold

Akershus bygningsvernsenter i 2021

17 kurs

289 kursdeltakere

151 befaringer

2 årsverk

3 031 639 kr til drift

Salg av varer og tjenester: 520 639 kr
Tilskudd og gaver: 2 511 000 kr

Høydepunkter

Vinneren av den arkitektkonkurransen for nytt verksted på Follo museum ble offentliggjort i januar: Resell + Nicca // Arkitekt Aslak Haanshuus AS.

Håndverkernettverket har blitt etablert for håndverkere som har gått kurs i regi av bygningsvernsenteret. Denne satsingen har vært både digital og praktisk, og 57 håndverkere har meldt seg inn i nettverket i løpet av året. Nettverket holdt sju møter, både digitalt og fysisk.

Flere av vinterens og vårens kurs ble utsatt grunnet koronapandemien, men kurs i høvling, vindusrestaurering, muring og maling for håndverkere ble gjennomført. Høsten ble brukt til å gjennomføre utsatte kurs i tidligere kursrekker og arrangere et seksdagers-reparasjonslaftekurs for håndverkere med Fortidsminneforeningen i Østfold.

Under Riksantikvarens internasjonale trekurs ICWCT, i regi av NTNU, holdt avdelingen en digital forelesning. Avdelingen har også stilt med instruktører på kurs for Bygningsvernsenteret i Buskerud, Bygningsvernsenteret i Flekkefjord og Setesdalsmuseet, Murbyen Oslo og Håndlag i Fortidsminneforeningen.

Avdelingen bidro med rådgivning og praktisk arbeid på flere av bygningene som MiA — Museene i Akershus forvalter, blant annet stabburet og stallen på Taraldrud på Follo museum. Det ble også avholdt malekurs på Rød-stabburet på Follo museum og istandsatt dører og vinduer for MiA-museer gjennom kurs.

Planlagte kurs for huseiere ble også avlyst, men det ble gjennomført fire digitale kurs: to søknadsverksteder, ett SOS for eiere av gamle hus og ett kurs i materialkvalitet. Praktisk kurs i vindusrestaurering ble også avholdt.

131 huseiere har fått befaring og rådgivning. I tillegg har 20 eiere hatt rådgivning over nett, flere av disse i Østfold.

95 % av forventet egeninntjening på 500 000 kr ble nådd. Inntjeningen kommer fra utleid instruktørjobber, tilstandsrapporter, rådgivning, kurs, bygningsregistreringer og søknader for huseiere. Oppdragsgivere er huseiere, andre bygningsvernsentre og museer, kommuner, fylkeskommuner og Riksantikvaren.

Mer om Akershus bygningsvernsenter

Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1