Hopp til hovedinnhold

Asker museum
Grotten i museumshagen, med Anne Grimdalens skulptur av en padde, har fått en omfattende restaurering.

Restaurering av vinduene ide gamle bygningene ved museet ble prioritert.

Aurskog-Høland bygdetun
Bygdetunets venner fikk i 2020 midler fra Kulturvernrådet i Akershus til istandsetting av Hønsehuset på Sandmo. I 2021 har dugnadsgjengen fra Søndre Høland idretts- og ungdomslag malt bygningen med linoljemaling.

Hærverk i 2020 førte til at to stokker måtte byttes i Sommerfjøset. Bygningen ble løftet opp og arbeidet ble utført i regi av kommunen i januar.

Et tre falt på bygdetunet under en høststorm. Kjona fikk noen skader, men har blitt satt i stand igjen.

Avistegnernes hus
Galleriet tok inn en større samling historiske, originale avistegninger fra sent 1800- og tidlig 1900-tall, med blant annet forsider fra Hvepsen og Blinken, og tegninger fra storheter som Henry Imsland og Otto Hjort.

Det ble holdt flere foredrag og debattkvelder tilknyttet utstillingen Onkel Birgers bagasje med blant annet Thomas Hylland Eriksen og Jørgen Alnæs.

Det har vært en større andel av utstillinger med satire og avistegning i galleriet, samt økt synlighet og deltagelse på et utvalg medieplattformer, der galleriet snakker avistegnernes sak.

Eidsvoll museum
Bodinsmia og uthuset er satt i stand.

Okkupasjonsmuseets monter med en landskaps-montasje fra Eidsvoll under krigen er oppgradert og modernisert.

Vinduskarmene på Engerkafeen på Eidsvoll bygdetun er malt.

Det har vært vedlikehold og hogst av store trær ved Klokkerenga og ved Okkupasjonsmuseet.

Vinduene på Carsten Ankers lysthus er kittet og malt. Stiene inn til jernverket ble ryddet før sommersesongen. Det har vært ryddet kvist ved St. Pauls gruve, og blitt gjennomført årlig spettrensk i gruven.

  • 1/1

Fetsund lenser og Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren
I fløtingsanlegget ved Fetsund lenser ble det laftet opp et stort steinkar, laget 15 nye flåteganger, montert tre nye trebroer, pålet 30 påler i elva med den gamle pålemaskinen og brakkene i soppeanlegget ble satt i stand.

Hvilebrakkene ble istandsatt for overnatting og utstillinger.

På Vinkelen ble et vedlikeholdsarbeid i museumsdelen påbegynt. I Kassererboligen ble både toalett og garderobe pusset opp. Det gamle fyringsanlegget i verkstedet ble byttet ut med nytt bergvarmeanlegg.

Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren fikk ny membran på taket og fått utbedret råteskader som ble funnet under arbeidet. Stiftelsen UNI ga midler til tiltaket.

Follo museum
Et omfattende arbeid knyttet til dokumentasjon, fotografering og tilstandsvurdering ble gjort i forbindelse med flytting av Follo museums magasin på Slørstad i Ås til MiAs fellesmagasin. Videre er det gjort et omfattende dokumentasjons- og registreringsarbeid for deler av tekstilsamlingen, som også er flyttet til fellesmagasinet.

Det ble installert nytt vanntåkeanlegg hovedhuset hos Roald Amundsens hjem som erstatning for det gamle sprinkleranlegget. Nye sensorer for overvåking av fukt- og temperatursvingninger ble tatt i bruk for å få bedre dokumentasjon over husets tilstand over tid. En større lekkasje i takvinduet ble reparert.

Gamle Hvam museum
En ny fase i istandsettelsen av svalgangsbygningen kom i gang etter en bevilgning fra Viken fylkeskommune.

Bua ble ferdig restaurert. Nytt tak og råteskadede bygningsdeler ble byttet ut. Diverse mindre reparasjoner andre steder ble også gjort, blant annet i griseinnhegningen.

Hinderløypa ble utbedret og fornyet til glede for små gjester.

De gamle hageplantene ble forvaltet videre av ny gartner, som en del av genbanken.

Grinimuseet
Det har vært en jevn strøm av henvendelser fra publikum som ønsker å gi gjenstander og dokumenter til museet, som for eksempel trearbeider, fotografier og to store brevsamlinger med flere hundre legale og illegale brev.

Gjennom arkivprosjektet Stemmer fra Grini fangeleir på papir er dokumenter fra 51 arkivskapere ordnet, registrert, digitalisert og publisert.

Hurdal historielags samlinger
Fremdriften i arbeidet med det nye museet på Hulderhaugen er i henhold til planen. Flyttingen av gjenstander og klargjøringen av bygningene på Hulderhaugen fortsatte. Magasinrommene i hovedbygget ble ferdigstilt, brannvarslingsanlegg ble oppgradert, og rømningsvei fra 2. etasje er snart ferdig. Det ble malt innendørs, og temperaturstyring i bygningen ble planlagt og er klar for innfasing.

Linderud gård
Museumstjenesten ferdigstilte oppryddingen av de gjenværende gjenstandene på det 500 kvadratmeter store loftet på Linderud gård, og sørget for at loftet nå møter Brann- og redningsetatens krav.

Firesafe har utarbeidet et nytt brannkonsept for Linderud gård. Monteringen starter i januar 2022, og vil være ferdigstilt før sesongstart.

  • 1/1

Lommedalsbanen
Det er skiftet bolter i skinneskjøtene, samt kjørt ut og pakket pukkstein under sviller og skinner. Vogner og lokomotiver er vedlikeholdt og malt, og flere bygninger har blitt beiset.

Det er rensket opp i stein som kunne rase ned på sporet. I tillegg er det gravet en grøft på innersiden av sporet som skal fange opp eventuelle nye steinsprang.
 
Lørenskog bygdemuseum
Det elektriske anlegget i Røykåshytta ble fornyet, og det ble lagt en plan for generelt vedlikehold. Det har blitt ryddet og rengjort i magasinet.

Husflidslagets dreieverksted ble oppgradert med blant annet nytt avtrekk og bedre isolering. Husflidslaget fikk støtte fra Sparebankstiftelsen DNB til utstyr.

Nes samlinger
Rodeskolen på Stein ble malt utvendig. Vinduskarmene inne i klasserommene på Stein skole ble skrapt og malt.

På Stein skole ble glassverandaen på kafébygningen og Eventyrløypa utendørs reparert.

Det har vært hogst og rydding av trær på området til Funnefoss industriarbeidermuseum.

Oslofjordmuseet
Status, risiko og behov for sikkerhet på museet ble kartlagt. Arbeidet resulterte i en grundig fasilitetsrapport og en sikkerhetsrapport fra ekstern sikkerhetskonsulent.

Arkivet etter båtkonstruktøren Otto Scheen ble klargjort for ordning og digitalisering. Prosjektet mottok tilskudd fra Arkivverket med 255 000 kr.

Skedsmo bygdemuseum
Sagmesterboligen Nebben har fått et utvendig løft med ny maling og oppusset pyntemur. Dette ble mulig takket være bidrag fra frivilligheten knyttet til museet.

Kontorrommet i 2. etasje har fått hyller, slik at det store rommet i større grad kan benyttes som lagerrom.

Tertitten, Urskog-Hølandsbanen
Prosjektet med bom- og sikringsanlegg ble ikke ferdigstilt, men avdelingen planlegger å ha det ferdig i løpet av 2022.

Signalanlegget på Bingsfos stasjon ble reparert og tatt i bruk etter å ha vært ute av drift i nærmere 15 år.

Prosjektet med portalkrana og løftekasserestaurering ble ferdigstilt og klargjort for å vises frem ved et jubileumsarrangement i 2022.

Ullensaker museum
Planlegging av nedpakking og klargjøring for flytting av gjenstander fra lokaler på Gardermoen ble startet.

Det ble gjort samlings- og registreringsarbeid, blant annet har en soldatuniform brukt ved Gardermoen i 1939 – 40 og fotoutstyr med tilknytning til fotograf Synnøve Brænden blitt registrert.

Akershus bygningsvernsenter
Bygningsvernsenteret bidro med rådgivning til 113 eiere i tidligere Akershus og 17 eiere i tidligere Østfold. I tillegg har 20 eiere fått rådgivning over nett og det er gitt rådgivning på flere bygninger som MiA – Museene i Akershus forvalter.

Museumstjenesten
Loftet på Linderud gård ble ryddet for gjenstander, bygningsdeler og annet materiale. Prosjektet avsluttes endelig i 2022, når fotografering og plassering av gjenstandene er ferdigstilt.

Arbeidet med privatarkiver fortsatte, blant annet med Julenissen, 1440 Drøbak. Prosjektet Fra mekaniske verksteder til kjøpesenter og boliger ble sluttført.

Museumstjenesten bidro i arbeidet med geotekniske analyser og planlegging av istandsettingsarbeid på Gamle Hvam museum.

Tradisjonshåndverk
Avdelingen har hatt 36 lærlinger innen 16 håndverk.

Det ble avholdt seks svenneprøver der alle fikk bestått og hvorav tre bestod meget godt.

Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1