Asker museum
De 181 gjenstandene i Zapffes arbeidsrom er fotografert og registrert i Primus, og publisert på DigitaltMuseum.
Den uavhengige salongutstillingen Kunstnerblikk på Asker ble vist. Utstillingskatalogen beskriver de 109 kunstnerne som bidro, både eldre og nålevende, og deres verk.
Aurskog-Høland bygdetun
Barneutstillingen som åpner våren 2022 tar utgangspunkt i folketellingen fra 1865. I forberedelsene til utstillingen er det blitt jobbet med å finne informasjon om ni år gamle Søren som bodde i den ene museumsbygningen, Falletstua, i 1865.
Fetsund lenser og Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren
Arbeidet med dokumentasjon av fløtinga i Drammensvassdraget startet i 2018, og er i en sluttfase. Prosjektet er et samarbeid med sosialantropolog Michael Hundeide, som har foretatt intervjuer og utarbeidet en større rapport som er nær ved å ferdigstilles.
Et kart over de viktigste fløtingsvassdragene i Norge ble ferdigstilt og inngår i fløtingsutstillingen.
Follo museum
Store mengder gjenstander er fotodokumentert i prosessen med flytting av Follo museums magasin på Slørstad.
Under satsingen på samtidsdokumentasjon i Follo er utbyggingen i Vestby fotografert i flere omganger, og det er foretatt en del fotodokumentasjon av koronarelaterte situasjoner rundt i regionen. Til sammen 30 lydkassetter, hovedsakelig eldre intervjuer av tidsvitner, er digitalisert. Innlånte fotografier og dokumenter er også digitalisert.
Magasinerte gjenstander fra Roald Amundsens hjem ble dokumentert og registrert, og en andel gjenstander ble publisert på den nye nettsiden. I løpet av året ble mange artikler om Amundsens liv og virke også forfattet og publisert. Dessuten ble over hundre biografier om mennesker relatert til Amundsen skrevet og publisert samme sted.
I arbeidet med podkastserien Puslespillet Amundsen, som lanseres februar 2022, er det foretatt intervjuer med slektninger og fagfolk som har bidratt til ny informasjon om huset og samlingen. Redaksjonsarbeidet med Amundsens private dagbok har ført til et dypdykk i en sentral periode av fortellingen om Amundsen.
Gamle Hvam museum
Norges Geotekniske Institutt foretok undersøkelser av grunnforholdene på Gamle Hvam.
Svalgangsbygningens første etasje ble 360-fotografert, som dokumentasjon av utstillingene og rommene.
Grinimuseet
Det ble lagt ned en betydelig innsats med å gå gjennom dokumenter fra Landssvikerarkivet hos Riksarkivet. Kildene danner et vesentlig grunnlag for kunnskapsutvikling og tekstproduksjonen til de nye utstillingene på museet.
Det er blitt utarbeidet en detaljert oversikt over de rundt 200 jødiske fangene som satt på Grini under krigen, med blant annet informasjon om alder, arrestasjonsgrunn, hvilken periode de var på Grini og om de ble deportert.
Hurdal historielags samlinger
Gjenstandsregistrering og -merking ble ivaretatt i forbindelse med flytting til ny lokasjon. Gjenstandene har blitt gjennomgått og kvalitetssikret.
Linderud gård
Linderud gård har fått grønne midler fra Bydel Bjerke til biomangfoldkartlegging og- rapport. Stiftelsen Biofokus ble leid inn for arbeidet. Det har vært utplassert feller gjennom hele sesongen, og artene er registrert og dokumentert.
I arbeidet med loftet ble alle gjenstander fotografert, kategorisert og sortert av Museumstjenesten. Alt tilhørende samlingen og bevaringsverdige materialer ble flyttet til MiA — Museene i Akershus sitt fellesmagasin.
Lommedalsbanen
Digitalisering av lysbilder og bilder på fotopapir pågår fortløpende og etter kapasitet.
Lørenskog bygdemuseum
Flere manus for omvisninger om ulike temaer, både matkultur og Lørenskoghistorie, ble utviklet i løpet av året.
Museet tok initiativ til et linprosjekt der formålet er å samle kunnskap og dokumentere foredlingsprosessen av lin – fra linfrø til bordbrikke.
Oslofjordmuseet
I august ble fagseminaret To tradisjonsbåter, om oppmålingsteknikker for tradisjonsbåter, arrangert. Arne Emil Christensen og Terje Planke var kursledere.
Det ble søkt om tilskudd til prosjektet Aksjon Oslofjord på Kulturrådets forskningsprogram. Søknaden ble utarbeidet med flere samarbeidspartnere. Søknaden ble dessverre ikke innvilget.
Skedsmo bygdemuseum
Heftet om hagehistorien på Huseby ble ferdigstilt og trykket opp, og har fått god publisitet. Aftenposten Historie publiserte i oktober en artikkel om de gamle kartene over Huseby og tekster, skrevet av MiAs medarbeidere.
Lokalhistorisk magasin nr. 3 i 2021 publiserte Elin Bjørge Løkens artikkel fra samme hefte, om spiselige vekster.
Til Årringen 2021 ble det skrevet en artikkel om fattigdom med utgangspunkt i tre av beboerne på fattiggården i 1900.
Tertitten, Urskog-Hølandsbanen
Verkstedet på Tertitten, Urskog-Hølandsbanen har bistått Norsk Museumstog og Norsk Jernbanemuseum med store reparasjonsarbeider på deres damplokomotiver i forbindelse med Dovrebanens 100-årsjubileum.
Det ble avhold flere kurs i sikkerhetstjeneste og diverse tjenestegrener for aktive medlemmer i Venneforeningen Tertitten. Læreplaner, opplæringsplaner og kurshefter ble laget til disse kursene.
Ullensaker museum
Mellom juni og september gjennomførte museet en publikumsundersøkelse ovenfor eksisterende og potensielt nytt publikum hvor det kom inn over 350 svar. Målet for undersøkelsen var å avdekke ønsker og behov for nytt museum, og svarene på undersøkelsen er et utgangspunkt i konseptutviklingen for det nye museet på Jessheim.
Akershus bygningsvernsenter
Akershus bygningsvernsenter har skrevet en rekke tilstandsrapporter og vurderinger på verneverdige hus. Oppdragsgivere er forvaltningen, museer, private og kommersielle eiere.
Avdelingen har hatt forelesningsansvar på Riksantikvarens internasjonale trekurs ICWCT i regi av NTNU. Mange av studentene var på master- og doktorgradsnivå.
Bygningsvernsenteret har hatt rådgivningsansvar for Frogn kommune på Drøbak Hospital (fredet 1923).
Avdelingen har rammeavtale for bygningsregistrering for Byantikvaren i Drøbak og Frogn.
Museumstjenesten
Fokuset på forskning i 2021 ga resultater. Prosjektet Flyt, i samarbeid med 11 aktører, fikk støtte fra Kulturrådet. I tillegg deltok Museumstjenesten i to nettverksprosjekter.
Det ble levert to artikler for fagfellevurdering til Nettverk for arbeiderkultur og arbeidslivshistorie i forbindelse med forskningsprosjektet Løsarbeider og standardarbeider – tilknytningsformer i arbeidslivet i et historisk perspektiv. Artiklene publiseres etter planen i 2022.
Museumstjenestens medarbeidere bidro med innlegg på flere nasjonale konferanser og seminarer.
Tradisjonshåndverk
Opplæringsloven skal endres og Tradisjonshåndverk har deltatt i arbeidet med innspill via Hovedorganisasjonen, Udir og Fylkeskommunen. Det ble avholdt møter på Stortinget, og avdelingen leverte høringssvar i samarbeid med Hjerleid, Opplæringskontorenes Landsforening i tillegg til eget høringssvar.