Hopp til hovedinnhold

Asker museum
De to kunstnerhjemmene på Asker museum har fått installert nytt Inergen brannslukkingsanlegg. 

Amfiet i museumshagen ble utviklet videre med seiltak til utescenen.

Aurskog-Høland bygdetun
Utstillingen Romeriksbunaden – damask og franske knuter ble vist i Mangenstua i sommer. 

Museet har jobbet med å utvikle en barnevennlig utstilling som viser hvordan det var å være barn i 1865, kontra i dag. Utstillingen åpner etter planen våren 2022.

Avistegnernes hus
Galleriet innledet et samarbeid med Stortingets kunstutvalg, og forhandlet frem en kontrakt om utstillinger på Stortinget de neste fire årene. Den første utstillingen åpnet på Løvebakken i september.

I desember ble det satt opp og lansert en nettbutikk i Frontline.

Det ble produsert en påkostet utstilling i 2. etasje, Onkel Birgers bagasje, som sto hele sommeren og høsten, og galleriet knyttet flere arrangementer til formidlingen. Det ble kjøpt inn en lyddusj som også vil benyttes i fremtidige utstillinger.

  • Onkel Birger med to kofferter fulle med klistremerker.
    1/1

Eidsvoll museum

I sommer ble utstillingen Eventyrlige Eidsvoll vist i Landhandleriet. Utstillingen handlet om lokale sagn og historier.
Det er sådd og plantet lin på Eidsvoll bygdetun.

Det er gjort omfattende vedlikehold av Bodinsmia. Bygningen er satt i stand, og alle gjenstander er rengjort og satt tilbake på sine opprinnelige plasser.

Det er blitt installert personteller på Eidsvoll bygdetun for å få bedre oversikt over hvor mange som bruker området utenfor åpningstid.

Tilbudet i Landhandleriet er utvidet, og det serveres vafler på lørdager (når kafeen på bygdetunet er stengt).

Fetsund lenser og Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren
Utstillingen i Trådbua ble ferdigstilt til sesongåpning. 

Bryggekafeen fikk ny innredning, og ny utstilling av lense og svane ble ferdig ved Viubanen. 

Fet hagelag, som steller hagen på Lund, fikk sin egen redskapsbu i hagen. 

Planleggingen av overnattingstilbudet i hvilebrakkene på elva fortsatte, og dette blir et tilbud fra sommeren 2022. 

I fløtingsanlegget ble det laget 15 nye flåteganger, og det ble pålet 30 påler med den gamle pålemaskinen.

Besøkssenteret fikk midler til å kjøpe inn mange nye lysspotter i utstillingen.

Follo museum
I planleggingen av det nye verkstedet på Follo museum, har det vært jobbet med en strategi om å integrere tradisjonshåndverk og bygningsvern bedre i museets virksomhet, og samle aktivitetene under et felles fokus på immateriell kulturarv. I den forbindelse er det gjort sonderinger med sentrale institusjoner innenfor folkemusikk og folkedans.

I mars ble det nye nettstedet om Roald Amundsen lansert: amundsen.mia.no. Nettsidene omfatter både Amundsens liv og ekspedisjoner, samt alt vi har jobbet frem av digitale ressurser om huset og samlingene.

Gamle Hvam museum
Ny utstilling om kjona og dens funksjon ble satt opp i låven, etter at den i fjor ble flyttet innendørs. Utstillingen fikk profesjonell lyssetting og informative plansjer.

Skoleuka ble fornyet slik at den kunne gjennomføres uten like mange frivillige som tidligere, noe som var nødvendig på grunn av koronapandemien.

  • 1/1

Grinimuseet
Den interaktive utstillingsinstallasjonen Umulige valg ble produsert. Her blir publikum oppfordret til å reflektere over og ta stilling til ja/nei-spørsmål knyttet til ulike dilemmaer med tydelige koblinger mellom fortid og nåtid. 

To VR-prosjekter har vært under utvikling. Arbeidet har bidratt til fornying av formidlingstilbudet og betydelig økt kompetanse knyttet til ny formidlingsteknologi.

Hurdal historielags samlinger
Den omfattende dugnaden, i samarbeid med MiA – Museene i Akershus for å etablere nytt sentrumsnært museum på Hulderhaugen, fortsatte i 2021. Forventet åpning er i løpet av første halvår i 2022.

Linderud gård
Gangveien utenfor Linderud gård er fornyet. Det er også satt inn en port mot Sauedalen. Denne åpner for gang- og sykkeltrafikk på tvers av Linderud gård, forbinder bebyggelse i vest med Linderud senter, skole og T-bane i øst.

Nærmiljøhagen mottok over 800 000 kr fra Gjensidigestiftelsen til møteplass og natursti. Arbeidet ferdigstilles før sesongstart 2022.

Lommedalsbanen
Det ble arbeidet med å finansiere et nytt oppvarmet lager for jernbanemateriellet. Foreløpig er 387 000 kr av et totalbudsjett på 814 000 kr fremskaffet.

Lørenskog bygdemuseum
Museet holdt åpent gjennom sommeren, som en prøveordning i et år preget av koronapandemien. Det ble laget flere formidlingsopplegg til de nye utstillingslokalene og utstillingen Det sanselige 1700-tallet ble vist i stabburet. 

I samarbeid med Lørenskog kommune ble det etablert parsellhager i tilknytning til skolehagene på museet. 500 kvadratmeter ble pløyd opp og 40 parsellister har fått sitt eget dyrkingsareal.

Det ble inngått nytt samarbeid med Nitor og Natur videregående skole om praksisplasser. Det ble også satt i gang et samarbeid med ungdomsbedriften Líf Laga.

Nes samlinger
Det ble vist to kunstutstillinger i galleriet på Stein skole i sommersesongen: Lys i et vindu med malerier av Bjarne Røtterud og Brødrene Nyhus vender tilbake med illustrasjoner og originaler av Egil og Svein Nyhus.

En mikroutstilling om en av kvinnene på Opakermoen ble produsert på Funnefoss industriarbeidermuseum.
Funnefoss industriarbeidermuseum hadde et ustrakt samarbeid med sanitetsforeningen på Oppaker og holdt åpent tre dager i uka i ni uker gjennom sommeren.

Butikken på Stein skole ble flyttet fra skolebygget til kafeen.

Oslofjordmuseet
Våren 2021 arbeidet avdelingen med fornying av Oslofjordmuseets profil. Konseptdokumentet Oslofjorden NÅ! skal blant annet uttrykke en ambisjon om aktualitet og relevans, blant annet i lys av fjordens akutte tilstand.

Oslofjordmuseet ble miljøfyrtårnsertifisert. Museet fikk et tydelig kvalitetsmerke som setter bærekraft og miljøbevissthet i et helhetlig perspektiv.

Skedsmo bygdemuseum
Museet har videreutviklet vikingkonseptet sitt med en vandring langsmed pilegrimsleden kalt Fra viking til pilegrim. Denne ble i første omgang utviklet for fremmedspråklige og barnefamilier, men tilpasses turfølget. Vandringen består av ulike aktiviteter og estetiske opplevelser underveis. Det ble også laget en helt ny digital vikingskole for fremmedspråklige.

Flere av lørdagskafeene til Huseby Gårds Venner har vært holdt på museet. Dette har vært positivt og noe museet ønsker å fortsette med.

Hver søndag gjennom hele sommeren har museet tilbudt omvisninger og aktiviteter, blant annet vikingskole for barn og unge.

Som et felles løft har museet samarbeidet med Lørenskog bygdemuseum. Opplæring av felles sommeransatte har gitt en basiskunnskap som kan brukes på tvers, både når det gjelder formidling og annen ressursbruk.

Praksisstudenter og fast ansatte har også jobbet på tvers av museene.

Tertitten, Urskog-Hølandsbanen
Svillepakkemaskinen, som ble satt bort til reparasjon for et par år, kom endelig tilbake på skinnene. Den kom litt sent, så 2022 blir første året avdelingen får tatt den i bruk. Den blir til god hjelp ved store svilleskift.

Lokomotivstallen og vognhallen på Sørumsand fikk byttet ut alle de gamle lysarmaturene med nye LED-lamper. Det gjorde mye for arbeidsmiljøet. Vasking og maling av hallen i lokomotivstallen ble påbegynt av Venneforeningen Tertitten.

Ullensaker museum
I samarbeid med Ullensaker kommune er det bestemt at Sør-Gardermoen stenger som formidlingsarena for å frigjøre ressurser til arbeid med nedpakking og klargjøring for flytting, konseptutvikling for nytt museum og formidling på andre arenaer. 

Ullensaker museum deltar i et delprosjekt under Trandum25 – utvikling av formidlingstiltak i Trandumskogen og Trandum leir i regi av Ullensaker kommune og Stiftelsen Trandum. I prosjektet er museet ansvarlig for videreutvikling av pedagogisk opplegg rettet mot ungdom. 

Museet startet også samarbeidet med Stiftelsen Trandum om å flytte utstillingen Skudd i mørket fra lokaler på Sør-Gardermoen til Bygg 55 i Trandum leir. 

I 2021 ble Ullensaker museum med i Mangfoldsnettverket, som er et nettverk for minoriteter og kulturelt mangfold.

Akershus bygningsvernsenter
MiA fikk i 2021 et fylkeskommunalt tilskudd til rådgivning til huseiere i tidligere Østfold.

Avdelingen har jobbet tettere med Buskerud bygningsvernsenter om kurs og arrangementer, samt samarbeidet med Østfoldmuseene om befaringer. 

Det er foretatt et stort evalueringsarbeid av bygningsvernsentrene i Viken, og det er etablert en samarbeidsgruppe på tvers av disse. Gruppen har faste månedlige møter.

Kommunikasjonsavdelingen
I 2021 tok MiA i bruk en ny billettløsning på nett. Løsningen heter Museumsbillett og er utviklet av KulturIT.

MiAs årskort ble utvidet til å også omfatte Østfoldmuseene, som MiA samarbeider med.

Museumstjenesten
Arbeidet med Virtuelt Museum som ny, digital formidlingsplattform fortsatte i samarbeid med KulturIT, Anno museum og Østfoldmuseene. Fotomania er MiAs delprosjekt inn i dette, som skal formidle MiAs fotosamling til et yngre publikum. 

Museumstjenesten publiserte privatarkiv på Digitalarkivet for første gang i 2021. Om lag 65 arkiv ble publisert, de fleste knyttet til Grini-arkivene. 

Arbeidet med å skape et nytt museum for Hurdal historielags samlinger fortsatte, med blant annet planlegging av utstilling og formidling.

Tradisjonshåndverk
I 2021 fikk Tradisjonshåndverk muligheten til å ta i bruk Erasmus+ midler. For første gang på over 50 år skal det dermed utdannes en porteføljemaker (en som lager vesker, lommebøker, belter og lignende i skinn og lær) i Norge i et samarbeid med Läder verkstan i Stockholm.

Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1