Hopp til hovedinnhold

Asker museum
Museet arrangerte to gratis sommeruker med aktiviteter for Asker-barn, kalt Sommer på landet. Det nye barneprogrammet Hagens helter ble også prøvd ut.

Det har blitt avholdt frokostmøter i museets amfi om fremtidige utfordringer knyttet til boligutbygging, som et sideprogram til arkitekturutstillingen Her skal vi bygge og her skal vi bo.

Aurskog-Høland bygdetun
Den kulturelle matpakka og Den kulturelle skolesekken (DKS) ble gjennomført for henholdsvis barnehagebarn og 4. trinn. Det ble også avholdt omvisninger på museet, blant annet for elever som studerer interiør- og utstillingsdesign ved Bjørkelangen videregående skole. 

Avdelingen har deltatt med et bidrag til foredragsserien Fortell, Romerike!.


Avistegnernes hus
Galleriet huser DKS-tilbud for 10. trinn i Frogn sammen med avistegner Egil Nyhus. I galleriet vises et bredt utvalg av illustrasjonskunst som trekker meget varierte kundegrupper.

Juleutstillingen om hele verdens brev til nissen i Drøbak førte til innslag i NRK Dagsnytt og lokalnytt på NRKs Kvelden før kvelden på lille julaften. 

Galleriet deltok på direktestrømmede sendinger fra utdelingen av Ossietzkyprisen fra Norsk PEN, samt direktesendingen av FN-dagen på TV2s skolenettverk Elevkanalen. 

Galleriet var synlig i flere lengre artikler om avistegningens tilstand, blant annet i kunstmagasinet Numer og gateavisa STOFF i Bergen.

Eidsvoll museum
DKS-opplegg har blitt gjennomført: 2. trinn har fått lære om livet i bygda før i tiden på Eidsvoll bygdetun, og 10. trinn har besøkt gruven i Feiring og sett forestillingen Bergtatt. 9. trinn ved Vilberg skole har besøkt Okkupasjonsmuseet. Oppleggene gjennomføres av de respektive venneforeningene.

Jernverkshelga og Geologiens dag ble gjennomført som vanlig. Carsten Ankers Lysthus har holdt åpent 12 søndager i løpet av sesongen.
Bygdetundagen, Markeds- og treskedag og Tradisjonsmatdag ble gjennomført på Eidsvoll bygdetun i høst. Førjul ble som vanlig også arrangert inntil ny nedstengning grunnet kornonapandemien.

Besøkende har fått tilbud om omvisning på Eidsvoll bygdetun hver lørdag og søndag i hele sommersesongen. Det har også blitt holdt omvisninger på serbisk og på tegnspråk.

  • 1/1

Fetsund lenser og Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren
Fetsund lenser markerte i 2021 at museet var 30 år, ett år for sent grunnet koronapandemien. Markeringen gikk over to dager og inneholdt blant annet demonstrasjon av fløting og intervjuer med tidligere fløtere.

I fløtingsutstillingen i Trådbua ble den gjenværende sydlige delen oppdatert med nytt innhold og layout.

Det ble gjennomført er pilotprosjekt med DKS over to dager – koronatilpasset med 185 elever fra 4. og 7. trinn. Fra 2022 er planen at dette opplegget skal kunne tilbys til alle skoler i Lillestrøm kommune.

Levende museum ble i 2021 avlyst på grunn av koronapandemien. Ettersom nytt DKS-opplegg er under arbeid vil dette opplegget utgå, slik at det fremover kun vil være tilbud med DKS.

Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren lagde en ny temporærutstilling med tittelen Fugl og folk i naturreservatet, som kom på plass i sommer. Utstillingen tar for seg hvordan fuglene bruker naturreservatet under trekket og hvordan mennesker kan bruke området til friluftsliv.

Det ble gjennomført ulike formidlingsopplegg innen natur og kultur med litt over 1 000 barn og unge som deltok. Blant annet ble det gjennomført oppdagelsesturer ut i naturreservatet med 7. trinn fra skoler i Viken fylke, og sommerskole i samarbeid med Realfagssenteret i Lillestrøm og Oslo og Omland Friluftsråd. Besøkssenterets naturveiledere har hatt ansvar for det meste.

Besøkssenteret har gjennomført fem arrangementer i tillegg til familieaktiviteter i nesten alle skoleferiene. Blant annet ble det gjennomført insektfangst gjennom hele sommerferien og naturveiledning om beveren i høstferien. Det ble også laget flere selvstyrte aktiviteter til publikum, som for eksempel naturkamp og aktivitet for å lære å gjenkjenne trekkfugler.

Sammen med Oslo og omland friluftsråd har besøkssenteret bidratt til at det ble arrangert flerkulturell friluftsfest ved besøkssenteret. Dette ga elever fra mottaks- og voksenopplæringen fra skolene i Viken fylke mulighet til å bli kjent med lokal natur og ulike lokale friluftsorganisasjoner.

Besøkssenteret utformet et aktivitetshefte for barn om våtmark og nærnatur, samt et faktahefte om insekter og småkryp i vann.

Follo museum
Deler av året var Follo museum nedstengt grunnet koronapandemien, men publikum benyttet uteområdet. Flere større arrangementer ble gjennomført, slik som Kulturglimt, Olsok, halloween, Kunst- og håndverkstorg, Barfotjentenes jul og førjulsdag. Dessuten lot det seg gjøre å gjennomføre DKS-tilbudene i Skolestua og God vakt!, samt arkeolog for en dag.

Roald Amundsens hjem var stengt for innendørs omvisninger hele sesongen, men det ble gjennomført utendørsomvisninger ved fem spesielle merkedager.

Lanseringen av ny nettside i mars sies å være det største formidlingsgrepet som har vært gjort ved Roald Amundsens hjem siden stedet åpnet som museum i 1935, målt i antall visninger (404 000).

Gamle Hvam museum
Det digitale foredraget Navneduker – historien om et håndverk og en arv var Gamle Hvams bidrag til foredragsrekka Fortell, Romerike!.

Det ble laget en utstilling om kjona og dens funksjon, samt forklaring på hvorfor den er flyttet innendørs.

Skoleuka ble avholdt uten like mange frivillige som tidligere, noe som var nødvendig på grunn av koronapandemien.

Det er kommet nye skilt på Hvamshaugen.

Grinimuseet
Til den offisielle åpningen av Grinimuseet stod mange nye utstillingsdeler ferdige om tema som arrestasjon, straffemetoder, dødsdømte fanger, fangevokterne, overlevelsesstrategier og frigjøringen. Utstillingene ble laget i samarbeid med byrået SixSides.

Det ble etablert samarbeid og avtaler med flere organisasjoner og reiseoperatører i løpet av 2021. Dette er et viktig grunnlag for det videre formidlingsarbeidet og økt besøk på museet, rettet spesielt mot skoleklasser.

Hurdal historielags samlinger
Historielaget har kommunisert til publikum og medlemmer i flere kanaler: Facebook, i kalenderen, i et digitalt årsmøte og utendørs vårmøte, under Kulturminnedagen i september og på høstmøtet i Dalheim forsamlingshus i november.

Linderud gård
Det er satt opp en ny installasjon i eikelunden. Den spiller på Mathiesenslektens heraldikk og skogbrukshistorie, er formet som en labyrint, og innbyr til lek og utforsking av stedet og stedets historie.

Venneforeningens arrangement Viktoriansk piknik ble en stor suksess. Pikniken lyktes særlig godt med å formidle stedets historie med hagefester og rekreasjon.

Lommedalsbanen
Arbeidet med å oppgradere utstillingen ble igangsatt. Kommunikasjonsavdelingen er koplet på for å bidra til et godt resultat.

Lørenskog bygdemuseum
Museet holdt åpent gjennom hele sommerferien med besøkende hver dag. I Fjøset fikk publikum bli med på omvisninger om blant annet melkestell fra 1850 til 1950. Utstillingen Det sanselige 1700-tallet ble vist i stabburet.

Skolehagen har hatt mye besøk og skolehageteamet reiser også rundt og hjelper til på enkeltskoler i kommunen. I høst presset vi eplesaft av 800 kg epler i samarbeid med Líf Laga og ungdomsskoler i Lørenskog.

Høsttakkefest ble gjennomført med stor suksess, med slynging av honning som hovedattraksjon. Dette var en veldig populær aktivitet som skal videreføres til neste år.

DKS ble gjennomført digitalt i 2021.

  • 1/1

Nes samlinger
Det var tilbud om daglige omvisninger på både Stein skole og Funnefoss industriarbeidermuseum i sesongen, i tillegg til noen lukkede omvisninger. DKS ble gjennomført på Stein skole på høsten, etter at det ble utsatt på grunn av koronapandemien.

Det ble holdt en foredragsrekke om den gamle badeforeningen på Opakermoen, hvor det også i den forbindelse ble arrangert fellesbad i Glomma.

Det ble produsert en mikroutstilling om en av kvinnene som bodde på Opakermoen. Utstillingen ble vist i Øvre Bruket på Funnefoss industriarbeidermuseum.

Oslofjordmuseet
I både sommer- og høstferien ble bemanningen styrket for å gjennomføre daglige aktivitetstilbud for barn, blant annet på brygga foran museet. Det ble gjennomført aktiviteter som taufletting, barkbåtbygging og såpeboblekurs.

Utstillingen En fjord, mange historier ble fullfinansiert med 3,1 mill. kr i eksterne prosjektmidler, og utstillingsarkitekt ble valgt gjennom åpen anskaffelsesprosess. Utstillingen skal stå ferdig sommeren 2022.

Et areal i utstillingen ble avsatt og innredet til et maritimt lekeområde for barn. Det er også innhentet prosjekttilskudd til å utvikle et dramapedagogisk opplegg for barn til Lekeøya.

Skedsmo bygdemuseum
Museet har sammen med frivilligheten og Lillestrøm kommune fortsatt kunnet gjennomføre DKS for både 7. og 2. trinn, til tross for koronapandemien. Det krevde en del justeringer av tidligere opplegg, men resultatet ble solide formidlingsopplegg som også kan brukes videre i sin form.

Flere formidlingsopplegg kom til, noen i ny drakt og noen helt nye. Fra viking til pilegrim var et nytt formidlingsopplegg tilrettelagt for fremmedspråklige og barnefamilier. Dette er en vandring langs pilegrimsleden med opplevelser på veien. En helt ny digital vikingskole ble laget for fremmedspråklige. Begge ble gjennomført for den lokale voksenopplæringen. Fjorårets vikingskole for barn ble videreutviklet og gjennomført på søndager i sommerferien. Husebyspelene stilte med aktivitører og tilbudet var gratis.

Husebyspelene gjennomførte også teaterskole i sommerferien, vikingspel i september og historisk halloweenteater i oktober. Dette ga mange barn og unge et første møte med museet på en litt annerledes måte.

Museet har fortsatt sitt samarbeid med Husebyjordet omsorgsboliger rundt formidlingsopplegget Møte med minner, noe som aktivitetssentre rundt omkring i Lillestrøm kommune også får nyte godt av. Det utvikles nye måter å formidle på, slik at flere skal få gleden av å komme på museum. Det nye av året er minnesekker med ulike temaer.

Tertitten, Urskog-Hølandsbanen
Det har blitt produsert mange filmer om lokomotivene våre og om banens historie. Disse er publisert på MiA – Museene i Akershus sin Youtube-kanal.

  • 1/1

Ullensaker museum
Vandreutstillingen Dans med oss, laget av Norsk senter for folkemusikk og folkedans, ble satt opp på Ullensaker museum i sommer. I forbindelse med utstillingen ble det arrangert over 13 Dansesøndager i løpet av sommeren, hvor ulike lag fra SAFFA – Samarbeidsorganet for folkemusikk og folkedans i Akershus deltok.

I 2021 videreførte museet satsningen på formidling av Trandumskogen, og hadde fem åpne omvisninger og 12 lukkede omvisninger for grupper og skoleklasser.

I tillegg til Dansesøndager og omvisning i Trandumskogen gjennomførte museet arrangementet Barnas Dansedag og foredraget Mormors syskrin – En historie om sovjetiske krigsfanger på Gardermoen, samt deltok på Barnas Kulturdag.

  • 1/1

Akershus bygningsvernsenter
Avdelingen utfører befaringer, gir rådgivning og følger opp huseiere. Det holdes kurs for håndverkere og huseiere. I tillegg har avdelingen fulgt opp en lærling frem til svenneprøve, med resultatet «Meget godt».

Avdelingen har bidratt med instruktører og foredrag til flere bygningsvernsentre og institusjoner i Norge.

Grunnet koronapandemien har det vært en stor satsing på digital formidling til huseiere og håndverkere. Det er også produsert to korte videoer: én om befaringer og én om materialkvalitet.

Avdelingen skriver fast i Fortidsminneforeningens blad Fremtid for Fortiden, og bidrar aktivt til artikler i aviser og på nett.

Kommunikasjonsavdelingen
Kommunikasjonsavdelingen leder MiAs podkastsatsing. Første serie, Puslespillet Amundsen, er produsert i samarbeid med Roald Amundsens hjem og lanseres i februar 2022. I løpet av våren 2022 vil det også lanseres en serie med historier fra flere av MiAs avdelinger.

Avdelingen har holdt i samarbeidet med Østfoldmuseene om en digital versjon av Barnas museumsstafett, hvor barn og familier kunne spille seg rundt på flere av museene i sommer. Stafetten vil bli videreutviklet og utvidet i 2022.

Museumstjenesten
I forbindelse med den store, digitale satsingen Virtuelt Museum og Fotomania, utviklet MiA, i tett samarbeid med KulturIT, fire prototyper av nettustillinger. Prototypene ble brukertestet av en yngre målgruppe, og deres tilbakemeldinger ble tatt med i det videre arbeidet med Virtuelt Museum.

Museumstjenesten bidro i utstillingsutvikling på Grinimuseet og ved Bodinsmia på Aurskog-Høland bygdetun.

Tradisjonshåndverk
Grunnet koronapandemien har Tradisjonshåndverk ikke kunnet delta på skolebesøk, men har avholdt noen kurs på Follo museum for Holmen videregående skole og ved Skedsmo videregående skole.

Undervisningen i 2021 har som hovedregel foregått via Teams. Det ble avholdt to samlinger med lærlingene da muligheten bød seg. Avdelingen avholdt også ett bedriftsforum for å informere lærebedriftene om endringer i forbindelse med Fagfornyelsen.

Sosiale medier er en viktig formidlingskanal for Tradisjonshåndverk, og avdelingen bruker mye tid på å være synlige der. Det er blant annet laget flere filmer om tradisjonsfagene i samarbeid med Kommunikasjonsavdelingen, som brukes i promotering på Facebook, Instagram og YouTube.

Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1