Hopp til hovedinnhold

Asker museum

Bok/utstillingskatalog på 164 sider om boligarkitektur i Asker, Røyken og Hurum fra 1870 til 2020.

Gjennomgang og utstilling av Tilla Valstads bunadssamling, draktene, sølv, sko og brev knyttet til bunadene. En artikkel i magasinet Bunad 2. desember var foranlediget av museets utstilling.

  • 1/1

Aurskog-Høland bygdetun

Avdelingen har tatt inn to brudgomsvester fra 1700- og 1800-tallet. Vesten fra 1800-tallet består av stoffet svandown og er spesielt interessant. Stoff som dette har blitt produsert i England.

Eidsvoll museum

Tilstandsrapporter er utarbeidet for Setra, Klokkerenga og Klokkerengalåven.

Fetsund lenser og Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren

Leder for Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren deltok i et prosjekt om kartlegging av gallmygg i Norge, i regi av Naturhistorisk Museum. En ny studie estimerer at hver sjette dyreart på jorda kan være en gallmygg.

Det ble produsert artikler om det nyoppsatte fugletårnet til tidsskriftene Vår fuglefauna og Årringen.

Informasjon om de viktigste fløtingsregionene i Norge er samlet, og det ble laget et Norgeskart som viser regionene med grunnleggende informasjon om fløtingsomfang og fløtingsperioder.

En omfattende rapport om tømmerfløting internasjonalt ble utarbeidet.

Fagartikkel om Lillehammer lense og tømmerfløting i Mjøsa ble skrevet til tidsskriftet Årringen.

Prosjektet med å dokumentere tømmerfløtinga i Drammensvassdraget er utført og ferdigstilles 1. kvartal 2021.

Follo museum

Gjennom arbeidet med appen, VR-opplevelsen og nettsiden er det ved Roald Amundsens hjem lagt ned stort forskningsarbeid med samlingen. Det er gjort oppdagelser av gjenstander som har relevans til huset, i tillegg til relevante samlinger rundt i verden.

Salen på Follo museum er omgjort til sted for gjennomgang av gjenstander; fotografering, rengjøring, digitalisering, ompakking for overføring til fjernmagasin.

Museet gjennomfører et samtidsdokumentasjonsprosjekt – Vestby sentrum og Ski sentrum.

Via NAV har Follo museum tre personer som hjelper til med rydding av arkiver, oversetting, skanning og Roald Amundsens hjems nettsider. I tillegg jobber tre frivillige med samlingene.

Gamle Hvam museum

Klokketårnet på bua og det smidde korset på toppen er blitt undersøkt. Det er laget en kopi av korset og vindfløya som skal settes opp igjen, mens originalene vil bli tatt vare på for fremtiden og skal stilles ut.

Grinimuseet

Griniarkivet med 10 hyllemeter arkivmateriale fra 67 arkivskapere, blant annet dagboksnotater og brev, ble ferdig ordnet, registrert, transkribert, digitalisert og publisert på Arkivportalen. Tre tidligere fanger fra ungdomsavdelingen på Grini ble intervjuet og filmet. Dette er viktig dokumentasjon om en spesiell del av fangeleirens historie, og av noen av de få gjenlevende fangene. Intervjuene inngår i en film som er en del av utstillingen.

  • 1/1

Hurdal historielags samlinger

Gjenstandsregistrering og -merking i forbindelse med flytting til ny lokasjon.

Avdelingen har en meget aktiv slektsforskningsgruppe.

Linderud gård

Det ble i løpet gravearbeidene funnet gamle vannrør i tre. Disse er deponert for videre kartlegging.

Dreneringen på vestjordet og på nordsiden av hovedbygget har blitt kartlagt av rørlegger og mot historiske kilder. Jordet er nå drenert på nytt. Arbeidet med dreneringen for bygget fortsetter i 2021.

Lørenskog bygdemuseum

Museet har gått til anskaffelse av en campingvogn fra 1960-tallet med originalt inventar, som er plassert i et rom i låven. Der skal den kunne vises fram til publikum. En tilhenger fra Ra-Gla-fabrikken i Lørenskog er også tatt inn i samlingen. Disse gjenstandene passer sammen med Røykåshytta, under temaet fritid og ferie.

I forbindelse med utstillingen Kjøkkenveien er mange gjenstander blitt fotografert. I løpet av året har også gjenstander fra samlingen blitt vist i sosiale medier.

Nes samlinger

Nettutstilling om kunstnerne på Stein skole ble publisert.

  • 1/1

Oslofjordmuseet

Utstillingen Livet med båtene har generert omfattende ny dokumentasjon, blant annet i form av intervjuer med- og bilder fra tidligere eiere.

Museet har samarbeidet med Det historiske instituttet ved Universitetet i Oslo, hvor mastergradsstudenter har valgt gjenstander og skrevet tekster om Oslofjorden. Arbeidet skal bli en utstilling i 2021. MiA har inngått en intensjonsavtale om å utvide samarbeidet.

Skedsmo bygdemuseum

Heftet om hagen på Huseby ble gjort trykkeklar i 2020, og utgis i 2021. Her undersøkes hvilke planter og trær som har vært i hageanlegget, hvordan hageanlegget har sett ut til ulike tider, og hvem som har bodd på Huseby. Særlig familien Høegh og familien Ingier har vært under lupen.

Tertitten, Urskog-Hølandsbanen

Lokomotiv nr 7, Prydz, har i år stått til reparasjon grunnet havari i sleidene. Det har blitt laget en ny linjeboringsmaskin og sleidene har blitt boret opp på ny. Lokomotivet ble testkjørt i november og i all hovedsak funnet i orden.

Avdelingen har bistått Gamle Vossebanen og Setesdalsbanen med reparasjonsarbeider på deres damplokomotiver.

Tertitten har hatt revisjon av driftshåndboken og forvaltningsplanen for banen.

Venneforeningen har fullført første del av gods-vognprosjektet, og har ferdigstilt godsvogn S10.

Det er i 2020 gjennomført ni fagprøver i banemontørfaget ved avdelingen.

Akershus bygningsvernsenter

Akershus bygningsvernsenter har skrevet en rekke tilstandsrapporter og vurderinger på verneverdige hus i 2020. Oppdragsgivere er forvaltningen, museer og private og kommersielle eiere.

Bygningsvernsenteret er medlem av Museumsnettverk for tradisjonshåndverk, og er representert i styringsgruppa for forskningsprosjektet Bygningsvern-Håndverk-Forskning.

Bygningsvernsenteret har bidratt som kommentator på et av nettverkets forskningsprosjekt.

Avdelingen har utført registreringsprosjekt for Byantikvaren i Drøbak.

Museumstjenesten

Museumstjenesten har fotodokumentert et koronastengt Akershus i 2020. Prosjektet består av tre dokumentasjoner: hjemmekontor, koronastengte byområder i Akershus og koronarestriksjoner i dagligvarehandelen.

  • 1/6
  • 2/6
  • 3/6
  • 4/6
  • 5/6
  • 6/6

MiA deltar med to prosjekter i forskningsprosjektet Løsarbeideren og standardarbeideren – tilknytningsformer i arbeidslivet i et historisk perspektiv (2019 – 2021). Dette er i regi av Nettverk for arbeiderkultur og arbeidslivshistorie.

Arbeidet med publisering av artikkelen Dear old peonies – for genebanks and gardeners pågår. Dette fullføres i 2021.

Tradisjonshåndverk

Alle læreplanene i skolen skal fornyes for å gjøre de mer relevante for fremtiden. Nye læreplaner ble tatt i bruk trinnvis fra skolestart i 2020.

Tradisjonshåndverk opplæringskontor leverte 36 høringssvar, for like mange håndverksfag.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1