Hopp til hovedinnhold

Asker museum

Asker museum har hatt tre temporære og en ny fast utstilling. Her skal vi bygge og her skal vi bo, om Askers boligarkitektur fra 1870 – 2020 som den store satsningen.

Museet har gjennomført 13 arrangementer, som Open House Oslo+Asker, museumsdagen, høsttakkefest og «Krigsvandring» til Furubakken.

Aurskog-Høland bygdetun

Sommersesongen ble gjennomført innenfor smittevernreglene, med kafé, middager og omvisninger. Spesielt for barn har Aurskog-Høland bygdetun hatt Jakten på husdyra, hvor barn leter etter dyr og blir kjent på bygdetunet. I tillegg har de fått være med på en gammeldags skoletime.

Lærere og 90 elever fra Bjørkelangen vgs. fikk låne museumsbygningene 16. oktober. Lærerne underviste blant annet i historie og nordisk litteratur ved å koble de historiske periodene opp mot bygningene.

Avistegnernes hus

Avdelingen huser Den kulturelle skolesekken-tilbud (DKS) for 10. trinn i Frogn med avistegneren Egil Nyhus. I galleriet vises et bredt utvalg av illustrasjonskunst, som trekker et bredt spekter av kundegrupper.

Samarbeidet med Tregaardens julehus og Frogn kommune ga mye presseoppslag og oppmerksomhet rundt Julenissens postkontor 30 år i Drøbak. Det ble laget en liten video om MiAs forvaltning av julebrevene.

Vandreutstillingen Gender Equality and Egual rights hadde premiere i Norge, men videre og internasjonale planer er satt på vent grunnet pandemien.

Kulturrådet laget en egen video om Avistegnernes hus i anledning utstillingen Krisetegning, for å vise fram prosjektet de ga støtte til.

  • 1/1

Eidsvoll museum

DKS for 2. klassingene i Eidsvoll. Elevene besøker Bygdetunet og får lære om livet i bygda før i tiden (noe amputert grunnet busstreik). Museet har hatt fire lukkede omvisninger på Bygdetunet og besøk av Ås skole.

Geologiens dag ved St. Pauls gruve, med avduking av nytt skilt ved MiA-direktør Cecilie Øien.

Carsten Ankers Lysthus holdt åpent 16 søndager i vår og høst, med matservering utendørs. Smittevernstiltak ble gjennomført.

Markeds- og treskedag, samt Tradisjonsmatdag ble gjennomført på Bygdetunet i høst. Det ble organisert linedance med åpen påmelding flere ganger i løpet av sommeren, samt yogakurs på Bygdetunet gjennom hele sommeren.

Fetsund lenser og Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren

Det ble gjennomført ulike formidlingsopplegg innen natur og kultur med over 2000 barn og unge som deltagere. Flere av oppleggene på Fetsund lenser og Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren ble tilpasset smittevernstiltak. På den måten ble det mulig å gjennomføre blant annet DKS, oppdagelsesturer i naturreservatet med 7. trinn og sommerskole i samarbeid med Realfagssenteret i Lillestrøm og Oslo og Omland Friluftsråd.

Det ble testet ut et formidlingsopplegg via Google Meets med en skoleklasse fra Rogaland.

Fem arrangementer, i tillegg til familieaktiviteter i nesten alle skoleferiene, ble gjennomført. Alt ble tilpasset smittevernstiltak.

Til tross for strenge smittevernsrestriksjoner, ble Den store kunstdagen i regi av Lillestrøm kommune gjennomført, blant annet på Fetsund lenser. Museet hadde åpen butikk og kafé, og var representert med fem kunstinstallasjoner.

  • 1/1

Follo museum

Digitaliseringsprosjektet ved Roald Amundsens hjem har hatt lansering av app og VR-opplevelse. Det har vært stor interesse for digitale produkter, visning av VR-opplevelse til kulturministeren, intervjuer på NRK radio, avisoppslag, deltagelse i podkast, foredrag og innslag på NRK-nyheter.

Koronapandemien endret og stoppet det meste av planlagt formidlingsaktivitet, men digitale medier er tatt i bruk i langt høyere grad enn tidligere.

I Follo museums kafé har det blitt vist to fotoutstillinger av Bård Næss og Marianne Leine Dahle. Folloveggen har fått nytt innhold. Museets jobbing med gjenstandsgjennomgang har blitt utstillingen Alt skal ut (på nett og i nye magasiner), der publikum kan se museumsarbeid i praksis og komme med spørsmål og innspill.

Gamle Hvam museum

Potetonna i høstferien var populær blant publikum. Gammeltraktorens venner kjørte kastehjulsopptaker, og barna plukket poteter og tok med hjem. Man fikk også se demonstrasjon av lompebakst.     

Det er laget nettutstillinger, samt visuelle og auditive fortellinger for nett. Museet deltar med foredrag i foredragsserien Fortell, Romerike!, som streames direkte og legges på nettsiden i etterkant.

Grinimuseet

Det ble utviklet et nytt formidlingsopplegg beregnet på ungdomsskoleelever. Opplegget ble formidlet til 600 elever som en pilot gjennom Bærum DKS.

Tre delutstillinger samt ny butikk ble bygget og ferdigstilt. Utstillingsbyrået SixSides ble tilknyttet som konsulenter for det videre utstillingsarbeidet fram mot åpning juni 2021.

  • 1/1

Hurdal historielags samlinger

Formidling har i 2020 foregått gjennom Facebook, Historielagets årlige kalender, årsmøte, vårmøte med kultursti og høstmøte på Hurdal Verk.

Arkeolog for en dag, for- og med skoleelever til gamle finneboplasser, og deltakelse i Friluftslivets uke. Ved begge arrangementer deltok arkeolog Reidun Aasheim fra Viken Fylkeskommune.

Linderud gård

Museet produserte flere videoer og en nettutstilling om samlingen og stedet til sosiale medier og nettsiden. Dette har vært populært, og gitt økning i antall følgere på sosiale medier og besøk på nettsiden.

Gjennom samarbeidet med Nasjonalballetten, har avdelingen tiltrukket nye publikumsgrupper, og tilbød også private omvisninger i forbindelse med forestillingene.

  • 1/1

Lommedalsbanen

Avdelingen har hold stengt for publikum på grunn av koronapandemien. Området har likevel blitt brukt av barnefamilier som har hatt tilgang til bord, benker og grill som står på stasjonsområdene.

Lørenskog bygdemuseum

De fleste store arrangementer måtte utgå på grunn av koronapandemien, men museet holdt åpen kafé og butikk så mye det lot seg gjøre. Høsttakkefesten var årets største arrangement. Den ble holdt utendørs, og i en periode uten stort smittetrykk. Noen planlagte foredrag har måttet utgå, men noen har også vært gjennomført, inkludert inspirasjonssamlinger for ansatte på skoler og barnehager i kommunen.

Skolehagen på bygdemuseet har hatt en god del besøk, og skolehageteamet reiser også rundt og hjelper til på enkeltskoler i kommunen. Flere kommuner ønsker å styrke sitt skolehagetilbud, og skolehageteamet har vært invitert til både Skien og Haugesund for å fortelle om arbeidet.

Nes samlinger

Det var daglige omvisninger på både Stein skole og Funnefoss industriarbeidermuseum i sesong, i tillegg til noen lukkede omvisninger på Stein skole.

Foredraget Eventyret eide hele hennes barnesjæl – Historien om Anna Monrads fortellinger ble holdt på Stein skole i høst. Foredraget ble også streamet på Facebook, og er en del av MiAs foredragsserie Fortell, Romerike!

Oslofjordmuseet

Museets utstillingstilbud skal fornyes fram mot 10-årsjubileet i 2023. I 2020 ble båthallen fornyet gjennom utstillingen Livet med båtene, som forteller båtenes historie gjennom bilder og fortellinger fra tidligere eiere.

Til tross for koronarestriksjoner og nedstengninger, ble flere egeninitierte arrangementer gjennomført enn i 2019. Målet er å øke arrangementsmengden ytterligere i 2021.

  • 1/1

Skedsmo bygdemuseum

DKS for 7. trinn utgikk for første gang. Dette gjennomføres vanligvis på vårhalvåret, men da var situasjonen rundt koronapandemien fortsatt veldig usikker. Bortsett fra dette, har mye blitt gjennomført takket være stor kreativitet. Nye ting er skapt, i tillegg til det faste, gjennom året. Eksempler er Mia på museum, som ble laget for de aller minste barna under nedstengningen, og Fortell, Romerike!, en foredragsserie som ble streamet på Facebook i løpet av høsten.

I 2020 har museet hatt fire dramapedagogstudenter i praksis på Skedsmo bygdemuseum. Det resulterte i prosjektet Fortell mitt liv, et samarbeidsprosjekt med Husebyjordet omsorgsboliger rundt temaet demens og minner. I tillegg ble det utviklet et rollespill om vikingetid med fremmedspråklige i voksenopplæringen.

Tertitten, Urskog-Hølandsbanen

Avdelingen hadde besøk av en gjeng fra DS Børøysunds Venner i høst. Disse fikk historisk foredrag og en tur med damptog. Materiellansavarlig ved Tertitten har bidratt med hjelp og kunnskap i restaurering av dampmaskinen på DS Børøysund, og skal fortsette dette arbeidet i 2021.

Ullensaker museum

Koronapandemien gjorde at museet åpnet senere enn planlagt, og at både DKS og flere arrangementer ble avlyst. Likevel har museet hatt 46 åpningsdager totalt, med 15 arrangementer.

Både Barnas museumsdag og Halloween ble gjennomført med plassbegrensninger og hygienetiltak. Det var færre besøkende, men det ble en trygg og hyggelig opplevelse for de som deltok.

Da myndighetenes anbefalinger om munnbind kom i august, arrangerte museet Helsesøndag, med kurs i søm av munnbind i samarbeid med Ullensaker Husflidslag. Kurset var fullbooket og arrangementet vellykket.

Museet har merket økt interesse for omvisning i Trandumskogen, og det er blitt gjennomført to åpne og ni lukkede omvisninger der.

Akershus bygningsvernsenter

Bygningsvernsenteret gjør befaringer, gir rådgivning og har oppfølging av huseiere. Det holdes kurs for håndverkere og huseiere. I tillegg har avdelingen hatt oppfølging av lærling.

Avdelingen skriver fast i Fortidsminneforeningens blad Fremtid for Fortiden, og bidrar aktivt til artikler i aviser og på nettet.

  • 1/1

Kommunikasjonsavdelingen

Den digitale innholds- og markedsføringssatsingen i MiA ble ytterligere styrket i koronaåret 2020. Som følge av dette, har MiA på tvers hatt en solid økning av følgere, på blant annet Facebook (+14%), Instagram (+49%) og nyhetsbrev (+51%).

Den digitale kommunikasjonssatsingen gir resultater i form av utvidet målgruppe. Det er spesielt gledelig å se at innsatsen i sosiale medier gir god nyrekruttering av yngre følgere.

Museumstjenesten

På Lørenskog bygdemuseum har Museumstjenesten bidratt til ferdigstilling av utstillingen Kjøkkenveien - matens reise fra jord til bord.

Som en del av Virtuelt Museum, har MiA et delprosjekt som heter Fotomania. Prosjektet fokuserer på fotosamlingen, som skal ut til publikum gjennom interaktive utstillinger, webbasert fotoapp med geolokalisering av bilder og en podkast.

Museumstjenesten har laget en nettutstilling om kunstnerne på Stein skole (Nes samlinger).

Tradisjonshåndverk

Koronaåret 2020 har vært utfordrende, og avdelingen har måtte tenke helt nytt om gjennomføring av skolebesøk og lærlingssamlinger. Teamssamlinger har vært et godt, men ikke fullverdig, alternativ.

Det er avholdt tre fylkesvise lærlingssamlinger for å begrense antall deltakere. Samlingene har kun vart i to dager mot tre tidligere, og det har vært gjennomført to fysiske skolebesøk.

Opplæringskontoret har laget en presentasjonsvideo. Videoen er vist på skoler og fått god respons. Avdelingens ansatte har deltatt på digitale rådgiver- og lærlingssamlinger over hele landet.

MiA, inkludert ansatte ved opplæringskontoret, fikk besøk av Kultur- og likestillingsminister Abid Raja. Smedfaget ble i den anledning demonstrert på en utendørsstand i Lillestrøm.

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1