Hopp til hovedinnhold

Museumstjenesten i 2019

11,2 årsverk

10 868 803 kr i driftsinntekter

Salg av varer og tjenester: 162 425 kr
Leieinntekter: 65 878 kr
Tilskudd og gaver: 10 640 500 kr

Høydepunkter

I 2019 har Museumstjenesten arbeidet bredt, og bidratt i samtlige av MiAs avdelinger og ansvarsområder. 

Langvarige forskning og dokumentasjons arbeid har resultert i to publikasjoner: 

  • Bensinstasjonsprosjektet er et dokumentasjons- og innsamlingsarbeid som ble startet opp i 2016. Det ble avsluttet med utgivelsen av Bensinstasjonsboken. Perspektiv Akershus. Boken fikk bred medieomtale, og ble en umiddelbar suksess. Den er nå på sitt 2. opplag.
  • Forskningsantologien Mer hus enn Aker? Urbanisering i Akershus består av syv fagfellevurderte artikler. Antologien er et resultat av forskningsprosjektet Urbane prosesser i Akershus gjennom 500 år. Artiklene diskuterer ulike sider ved urbaniseringen i Akershus, og spenner i tid over flere hundre års historie, fra middelalderen til 1970-tallet.

Formidlingsinnsatsen har vært fokusert på utvikling av en ny visjon for Hurdals historielags samlinger. Det siktes på å etablere et nytt museum som skal ha åpne samlinger, og være en åpen arena for Hurdals befolkning. Stedet skal styres og driftes av historielaget.

Avdelingen fortsetter sitt arbeid med forbedringer av samlingsforvaltningsrutiner. Årets største samlingsforvaltningsprosjekt var på Husebylåven på Skedsmo bygdemuseum. Kommunen har planer om å bygge om låven til kulturhus. 387 gjenstander er flyttet til fellesmagasinet, rengjort, katalogisert og publisert på digitaltmuseum.no.

Som et ledd i Kulturdepartements arbeid for å styrke bygningsvern på museene, ble alle museer som rapporterer til Kulturrådet pålagt å registrere og rapportere tilstand på sine kulturhistorisk bygninger. For MiA utgjorde det 249 bygninger. Av disse er 149 bygninger i god tilstand, 79 trenger moderate tiltak og 28 har behov for omfattende arbeid.

Med støtte fra Arkivverket og Akershus fylkeskommune, ble det utarbeidet en Bevarings- og samhandlingsplan for privatarkiv i Akershus for perioden 2019-2025. Arkivet etter Foliefabrikken i Asker, er delvis er ordnet, katalogisert og tilgjengeliggjort på arkivportalen.no. 

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1