Formålet er å bidra til faglig utvikling gjennom å finne innfallsvinkler til bærekraft og mangfold på våre strategiske forskningsfelt med særlig vekt på skog som ressurs. Et viktig delmål i prosjektet er å diskutere forskning, forskningsrelevans og hvordan museene kan styrke rollen som samfunnsaktør.
Bærekraft og mangfold skal være retningsgivende for utformingen av museenes samfunnsrolle mot 2050, slik det framkommer av Museumsmeldingen og andre relevante stortingsmeldinger. Alle sektorer skal bidra til å bygge oppunder FNs bærekraftmål. Utfordringene er komplekse, og det kan være vanskelig å finne inngang til bærekraftmålene i museenes arbeid. Særlig kan det være utfordrende å finne ut av hvordan kulturhistorien kan være med å bidra til en bærekraftig utvikling.
Prosjektet er forankret i museenes skognettverk, og har en samarbeidsavtale med Mangfoldsnettverket. Vi har samlet et konsortium bestående av fem museer i fire regioner, inkludert Sápmi, tre universiteter og deltakere fra offentlig forvaltning. FN legger vekt på at det må jobbes lokalt i tillegg til globalt for å oppnå bærekraftmålene, og FLYT består i hovedsak av norske casestudier. Samtidig er internasjonale perspektiver sentrale, som i prosjektet ivaretas av partnere tilknyttet ICOM og Norges arbeid i UNESCO. FLYTlegger til grunn at mangfold er relevant for mer enn halvparten av FNs bærekraftmål, og har kompetanse og relevante delprosjekter om mangfold.
Prosjektet har tre overordnete problemstillinger:
- Hvordan er internasjonalt bærekraftarbeid relevant for museene?
- Hvordan kan museene bruke og ta eierskap til begrepet bærekraft?
- Hvordan kan kulturhistorie gjøre bærekraft relevant?