Hopp til hovedinnhold

Historiske Akershusbilder

MiA har en av Norges største fotosamlinger målt i antall bilder. Fotosamlingen er på omlag 4 millioner bilder, hvorav ca. 58.500 er digitalisert.

Samlingen er tilgjengelig for publikum gjennom digitaltmuseum.no. Her bestilles bilder til private hjem, bøker, TV-serier, utstillinger, utsmykninger og mye mer.

Søk og bestill bilder fra fotosamlingen her:

Kanskje finner du bilder du ikke har sett før av slekt, hjemsted eller kjente gjenstander?

  • Dansende par. Foto: MiA.
    Dansende par. Foto: MiA.

28 samlinger

Fotosamlingen består av flere materialtyper og teknikker fra fotografiets barndom og fram til i dag. 

Det er en hovedvekt på etterkrigsmateriale, og i antall bilder utgjør et avisarkiv hovedtyngden. Det er registrert 28 forskjellige samlinger, eksempler er kommunesamlingene, SEFRAK, Widerøe, Østlandets blad, UHBs fotosamling, Barkald (og flere andre portrettsamlinger), Mathiesen samlingene, museets egne fotoarkiver, og i tillegg andre mindre samlinger.

Internt i museet benyttes bildene til utstillinger, bøker, publikasjoner osv. Vi produserer utstillingsplansjer og lager lay-out på mange av museets publikasjoner.

  • Mann med fisk foran bil. Foto: MiA.
    Mann med fisk foran bil. Foto: MiA.

Samlingsforvaltning

Det jobbes kontinuerlig med forvaltning av samlingene (emballering, registrering, nedfrysing, digitalisering, publisering). Museet har skannere og utstyr til reprofotografering tilpasset materialets kompleksitet, og til en viss grad volum. Vi bruker Primus til registrering av bildene, og det digitale og publiseres på digitaltmuseum.no. Originalmaterialet oppbevares i klimastyrte magasiner og i tilpasset emballasje.

Fotomania

Som en del av VirtueltMuseum, har MiA et delprosjekt som heter Fotomania. Prosjektet fokuserer på fotosamlingen, som skal ut til publikum gjennom interaktive utstillinger, webbasert fotoapp med geolokalisering av bilder og en podkast.

Bruk av bilder

Har du spørsmål om bruk av bildene i Akershusbasen? Kontakt foto@mia.no

Ønsker du å gi fotografier, album eller film til museet?

Kontakt foto@mia.no

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1