Hopp til hovedinnhold

Et tilbakeblikk på 2022

Her er en liten oversikt over noe som skjedde i året som gikk og kanskje noen hint om hva som venter oss i år.

  • Bildet viser et bed med georginer i forskjellige farger.
    1/11
    Sommerhagen Mari Forberg/MiA
  • Bildet viser et stort bygg med stilaset rundt.
    2/11
    Oppsett av stillas Foto: Mari Sundbye Forberg/MiA
  • Bildet viser inne i et stillaset. Man står på toppen av en bygning og ser ut.
    3/11
    Svalgangsbygningen under tak Foto: Mari Sundbye Forberg/MiA
  • 4/11
    Svalgangsbygningen under tak
  • Bildet viser gjenstander som blir flyttet ut av et bygg.
    5/11
    Flytting av gjenstander fra Svalgangsbygningen Foto: MiA
  • Bildet viser et menneske som klapper en sau.
    6/11
    Stemningsbilde fra sommer Foto: Mari Sundbye Forberg/MiA
  • Bildet viser gule blomster
    7/11
    Foto: Mari Sundbye Forberg/MiA
  • 8/11
    Gamle Hvamsdagen Foto: Trine Grønn Iversen/MiA
  • Bildet viser en kvinne med ryggen til kameraet. I det fjerne kan man se menn som slår med ljå.
    9/11
    Slåttonna Foto: Mari Sundbye Forberg/MiA
  • Bildet viser ei ung kvinne som låser en låvedør. Hun har på seg en heldress.
    10/11
    Foto: Juliane Dahl Smerud/MiA
  • Bildet viser en åker der det er satt poteter.
    11/11
    "Potetlandet" Foto: Mari Sundbye Forberg/MiA

Svalgangsbygningen

Det store prosjektet vårt nå er istandsettingen av Svalgangsbygningen! Det skjer mye rundt, inni og utenfor bygget. Våren 2022 ble et stillas, av typen "tak over tak" satt opp, og i sommer kunne besøkende komme opp i stilaset for å se hva vi holder på med. Prosjektet ble på ingen måte avsluttet i 2022, og vil fortsette i noen år til.

På denne siden kan du lese mer om hva som er gjort og hva som skjer videre.

Skolebesøk

I mai og juni inviterte vi 4. klassinger til skolebesøk. Da kunne barna lære om hvordan mennesker bar vann før, hvordan de vasket klær og kardet og spant ull. I 2022 var det flere klasser fra Nes, Ullensaker og Nannestad som besøkte oss. 

Det er ikke bare 4. klasse som har besøkt oss, men og flere skoleklasser fra Hvam videregående som har vært på besøk i utstillingene våre eller har hjulpet oss med praktiske ting som trefelling.

Er din skole interessert i å vite mer om skolebesøk for 4. klasse? les her

  • Bildet viser et barn som blåser i et horn.

Sommersesongen

Sommersesongen 2022 startet 11. juni og ble avsluttet i august. I år kunne besøkende oppleve to nye utstillinger utendørs: Svalgangsbygningen - før og nå og Bygningene forteller. 

Det ble holdt temaonsdag hver uke der museumsansatte viste frem aktiviteter de brenner for. Stedsansvarlig Mari viste frem spinning på håndtein og fortalte om melkestell. 

I sommer var Gamle Hvam en av åtte museer på Romerike som markerte at det var 1000 år siden slaget ved Nitja. Slaget sto mellom Olav den hellige og raumerne, de som bodde her i Raumariki. På museet ble dette markert med vikingleir hver søndag, og en heldag om ull! Der fikk publikum spinne garn som en viking, hilse på sauene og høre på foredrag om tekstiler i vikingtiden. Vi feiret og Olsok med rømmegrøt og ringing i buklokka. 

Vil du lese mer om kampen om Raumariki? les her 

  • Bildet viser røde georginer
    1/1
    Mari Forberg/MiA

Vi kommer ikke utenom å nevne hagen når vi oppsummerer sommeren. Hagen vår er en del av museet, og med gartner Trygve vet vi at hagen er i gode hender. Tidligere i år la vi ut en lengere artikkel om hagen som du kan lese her

Gamle Hvamsdagen

Gamle Hvamsdagen marker slutten av sommeren, og har vært en tradisjon på museet i mange år. I år kunne besøkende oppleve god mat som byggmelsvafler og rømmegrøt, og historiske innslag fra Gammeltraktorens venner og venneforeningenDet var underholdning på scenen og besøkende som var nysgjerrige på hva som skjer i Svalgangsbygningen kunne være med på befaring av bygget. 

  • Bildet viser et tun som er slått med ljå.
    Foto: Juliane Dahl Smerud

Slåttonn

Etter sommersesongen var det klart for årets slått. Museets ansatte, god hjelp og elever fra Hvam videregående skole slo med ljå på Hvamshaugen for å holde enga i hevd. Dette var tungt arbeid, men lærerikt og viktig for det biologiske mangfoldet. 

Vil du lese mer om årets slåttonn? les her

Høstferie

I høstferien ble det holdt to dager med høstferieaktiviteter på museet. Da kunne barn og unge plukke poteter, lage fuglekasser og spise vafler i kaféen. I år hadde vi så mye poteter igjen etter høstferien at vi åpnet "potetlandet" for besøkende så de kunne komme å plukke poteter senere på høsten. Da ble det tomt, og vi håper at potetene kom til nytte! 

Førjul

Endelig kunne vi gjennomføre førjul igjen på museet! På kjøkkenet ble det bakt deilige småkaker, i fjøset ble det lagd sylte og på scenen var det høytlesning av julefortellinger og sang. Julestemningen var til stede og mange tok veien til Gamle Hvam for kos og hygge. 


  • Bildet viser stabburet som gjemmer seg bak et tre.
    Foto: Tom Jøran Bauer/MiA

Veien videre i 2023

I 2023 kan vi love like mye gøy og interessant som i 2022. Snart legger vi ut åpningstider for sommersesongen og flere tradisjonsrike arrangementer vil bli holdt i år og. Vi kan avsløre at det skjer spennende ting i Bua, og med Svalgangsbygningen digitalt. 


Følg med på våre hjemmesider og sosiale medier for å få med deg alt som skjer! Vi gleder oss til å se deg i løpet av året.

Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1