Hopp til hovedinnhold

Det er 1000 år siden Olav den senere hellige slo raumernes hær i slaget ved Nitja i 1022. I sommer har store og små lært mer om vikingenes seder og skikker på åtte av museene på Romerike, eller Raumariki, som det het dengang. I september ble slaget gjenskapt, i spel, på Skedsmo bygdemuseum. 

  • Logo for nasjonaljubileet "Norge i Tusen år"

Nasjonalt jubileum

For tusen år siden var Romerike et eget små-kongerike kalt  Raumariki. Raumerne var en av Skandinavias 28 stammer. I 1022 møttes Olav Haraldsson og raumerne til et slag kjent som Slaget ved Nitja. Bondehæren ville stå imot Olav og hans menn, men tapte. Slik ble Raumariki en del av en riksomfattende kirkeorganisasjon og en styringsordning under en felles konge. Dette var også begynnelsen på slutten for vikingtiden.

I 2022 var det tusen år siden slaget og det ble markert med vikingaktiviteter og ulike arrangementer gjennom museumsåret på hele åtte av MiAs museer. Prosjektet fikk navnet Kampen om Raumariki. Her utfordret vi museumsgjester og nærmiljøet på hva Raumariki er i dag i møtet med hva det var for tusen år siden, og vi utforsket hva som er vår Olavsarv her på Romerike.

Spor av Olavsarv på Romerike

​Olav Haraldssons besøk på Raumariki har satt sine spor ikke bare i levesett, men også fysisk rundt oss. Kjenner du til hva vi har av olavsarv?

  • Ordet "Raumariki" skrevet med runer.

RAUMARIKI-museer

Når du besøkte et RAUMARIKI-museum på deres annonserte vikingdager kunne du få deg et vikingnavn og lære deg ulike vikingkunnskaper. Alle åtte museene hadde ulike ting du kunne lære deg, og hvis du samlet alle, så ville du  ha alle kunnskaper du trengte for å kjempe mot Olav Digre i vikingspelet i september 2022. 

  • Et barn blåser i et horn. I bakgrunnen er to hvite telt satt opp.

Gjennomførte vikingaktiviteter

Gjennomførte vikingrelaterte arrangementer

Spel

Spel

Husebyspelene og mange andre lag og foreninger var involvert vikinghelgen på Skedsmo bygdemuseum og forestillingen der Olav Digre slo raumerhæren.

SKedsmo bygdemuseum footerText 16. sep. 2022 kl. 18.00 17. sep. 2022 kl. 14.00 17. sep. 2022 kl. 19.00 18. sep. 2022 kl. 15.00

Kontaktperson

MiAs representant i det nasjonale jubileet "Norge i 1000 år" og prosjektansvarlig for "Kampen om Raumariki" er Juliane Husvik Sukkestad.

Sponset av

  • Logoen til hotellet Quality hotel Olavsgaard
    1/2
  • Logo for Sparebankstiftelsen DNB.
    2/2
Museum24:Portal - 2024.03.00
Grunnstilsett-versjon: 1