Hopp til hovedinnhold

Mangfoldige sirkus

Mangfoldige sirkus – et prosjekt initiert av MiA-Museene i Akershus, har til hensikt å ta inn en historisk samling med sirkusrelatert materiale for å utvikle museets samlinger mot et større mangfold. Prosjektet skal tilgjengeliggjøre sirkussamlingen for forskning og formidle dets unike mangfoldige innhold til et større publikum.

Sirkus

Det tradisjonelle sirkuset (1760-1970) er en form for scenekunst som har tiltrukket mange ulike artisttyper. Fra akrobater med eksepsjonell god funksjonsevne til personer med i øyenfallende funksjonshemninger, som ble stilt ut som kuriøs underholdning. Sirkuslivet innebar en omreisende tilværelse og en stor del av artistene var født inn i internasjonale storfamilier. Sirkusets scenekunst fungerte ofte som en form for karnevalsk univers, der vanlige konvensjoner ble utfordret.  Fra 1970-tallet oppsto Nysirkus, som tok et oppgjør med bruken av dresserte dyr, estetikk og dramaturgi, samtidig med at man beholdt akrobatikk, sjongleringskunst og klovneri fra det tradisjonelle sirkuset.

Prosjektet

I forhold til et mangfoldsperspektiv inneholder sirkussamlingen et materiale som både i datiden og nå utfordrer vår etikk og moral, spesielt i forhold til funksjonshemning og dressering av dyr. Sirkussamlingen gir samtidig et innblikk i en parallell livsverden som sto i kontrast til og i symbiose med det omkringliggende samfunn.

MiA har i flere år vært i god kontakt med sirkussamlingens skaper Herman Berthelsen og begge parter er interessert i å ivareta samlingen på grunn av dens unike kulturhistoriske innhold av personalia, fotografi, film, tegninger, plakater, sirkusrelaterte gjenstander og bøker. Samlingen er tilbudt MiA på grunn av at norske sirkus fortrinnsvis hadde vinteropplag i Akershus. Samlingen er bygget opp slik at det er kryssreferanser fra personarkivet til fotografier/film, sirkusprogrammer/plakater og gjenstander. Dessverre har ressurssituasjonen foreløpig ikke gjort det mulig å ta inn sirkussamlingen i MiAs samlinger. Med dette prosjektet i Mangfoldsnettverkets 3-årige prosjekt har vi fått denne muligheten. 

Medvirkning

MiA ønsker å utvikle samlingen sammen med dens skaper Herman Berthelsen. Det er også en målsetting å inndra nålevende og etterkommere etter sirkusartister og andre aktører fra sirkusmiljøene i formidlingen og utviklingen av samlingen.

Støtte til prosjektet

MiA deltar med prosjektet Mangfoldige sirkus i Mangfoldsnettverkets prosjekt Samlingenes mange stemmer. Prosjektet har fått tilsagn om støtte fra Kulturrådets utviklingsprogram Museenes som samfunnsaktører – mangfold, relevans og bærekraft».

Fremdriftsplan

Mange fagpersoner med spisskompetanse på sine felt vil bli involvert i prosjektet. Det vil gjelde arkiv, foto, gjenstander, bibliotek og formidling.  Prosjektet er berammet til tre år. Det vil bli avsatt skjermet tid til prosjektdeltakerne til prosjektet. Samlingen er på forhånd i god orden og innsatsen vil derfor først og fremst bestå i å tilgjengeliggjøre materialet på digitale plattformer og gjøre samlingen kjent via sosiale medier. Det vil også bli gjort en stor innsats for å bevare kryssreferansene i materialet for å skape en plattform for fremtidig forskning.

Konservator NMF Kirsten Linde er faglig prosjektleder. Kontaktinfo: kirsten.linde@mia.no - tlf. 40429253.

Etikk: Artistene i personarkivet har søkt offentlig eksponering, men museet vil vurdere synlighetsgrad utfra GDPR og etiske hensyn. Mange av artistene er i dag avdøde.

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 1