Hopp til hovedinnhold

Arthur Olaussen landhandleri

Arthur Olaussen landhandleri var en av de store butikkene på Strømmen i forrige århundre. Landhandleriet var inndelt i manufaktur, kolonial og jernvarehandel. Her fortelles historien om landhandelen og familien.

  • Arthur Olaussen fotografert ca. 1937. Han var på dette tidspunkt 59 år gammel, en respektert kjøpmann. Foto: MiA.
    Arthur Olaussen fotografert ca. 1937. Han var på dette tidspunkt 59 år gammel, en respektert kjøpmann. Foto: MiA.

Fra Svelvik til Strømmen

Arthur Olaussen ble født i 1878 i Svelvik i Vestfold. Han var nummer tre i en søskenflokk på åtte. Hans far Martinus Olaussen var oppført som skipstømmermann i kirkeboken ved sønnens konfirmasjon i 1893. I kirkeboken sto det at han var død og moren Helle Regine Olaussen (f.1848-1907) var oppført som enke. Arthur kom i lære i butikk og da han i 1896 sto fadder til et dåpsbarn i Svelvik var han blitt handelsbetjent.

I 1900 kan vi ut fra en folketellingsliste se at familien hadde flyttet til Strømmen med adresse på Berg Søndre. Det bodde mange andre på samme sted: En sorterer, en former ved jernstøperi og to arbeidere ved mekanisk verksted, alle med familie. Arthur bodde sammen med moren, søsteren Henriette (f.1876) og broren Hakon (f.1874). De to brødre Arthur og Hakon sto oppført som kjøpmenn.

  • Firma-anmeldelse i Norsk Kundgjørelsestidende, 17.03.1900. Nasjonalbiblioteket.
    Firma-anmeldelse i Norsk Kundgjørelsestidende, 17.03.1900. Nasjonalbiblioteket.

Felles drift av landhandel

De to brødrene kunngjorde den 17. mars i 1900 i Kundgjørelsestidende at de hadde startet opp firmaet H. & A. Olaussen og skulle drive landhandel i Skedsmo. I 1902 fikk Arthur Olaussen handelsbrev, som ga ham rett til å drive forretning som daglig leder og/eller innehaver. 

Politi og lensmenn utstedte handelsbrev til personer som kunne dokumentere at de hadde utdanning innenfor handel. Omkring 1900 var det vanlig at kjøpmenn fikk utdanningen sin gjennom å få opplæring som handelsbetjent i en forretning.

Brødrene drev en landhandel på Strømmen i det som senere ble hetende Suphammergården. Den gang var adressen Sagdalsveien 8, som ble endret til nåværende adressse Bråtebrua 5.   Eiendommen hadde tilhørt Nils Claus Ihlen, som var bedriftseier av Strømmens Værksted. Det var vanlig at fabrikkeiere i datiden startet butikk for sine ansatte. i 1900 ble den solgt fra Ihlen til sorterer Johan Hansen. I grunnboken er det oppført en kontrakt mellom Johan Hansen og Hakon Olaussen fra 14.04.1900 til 14.04. 1905. Brødrene drev landhandelen i fellesskap i en årrekke før de skilte lag og startet opp hver sin landhandel.

  • Interiør fra kolonialbutikken i Suphammergården (i dag adressen Bråtebrua 5) på Strømmen. Ekspeditrisen står bak disken og man kan se et stort vareutvalg bak henne. Foto: Privat.
    1/1
    Interiør fra kolonialbutikken i Suphammergården (i dag adressen Bråtebrua 5) på Strømmen. Ekspeditrisen står bak disken. Legg merke til det store vareutvalget bak henne. Foto: Privat.
  • Reklame for Sagdalen Landhandleri i avisen Romerike, den 17.07. 1920. Nasjonalbiblioteket.
    Reklame for Sagdalen Landhandleri i avisen Romerike, den 17.07. 1920. Nasjonalbiblioteket.

Broren Hakon Olaussen og Sagdalen Landhandleri

Arthurs bror Hakon Olaussen flyttet til Sagdalen og drev Sagdalen landhandleri. Vi vet ikke når han startet opp, men han drev landhandelen til han i 1933 døde 58 år gammel. Han tok initiativ til dannelsen av Lillestrøm og Strømmen handelstands forening og var formann i mange år. 

Det finnes en stor mengde annonser fra Sagdalen landhandleri som forteller om et stort og variert vareutvalg. I 1924 utvidet Hakon Olaussen landhandelen med en manufakturforretning med egen systue og strikkeri. Her kunne man bestille all slags strikk: Golfjakker, trøjer, skjørter, benklær, strømper, votter og sjal etter nyeste mønstre. Kolonialen hadde også en leketøyavdeling i 2. etasjen.

  • Reklame for Sagdalen Landhandleri etter at butikken hadde utvidet med egen systue. I avisen Romerike den 18.12.1924. Nasjonalbiblioteket.
    1/1
    Reklame for Sagdalen Landhandleri etter at butikken hadde utvidet med egen systue. I avisen Romerike den 18.12.1924. Nasjonalbiblioteket.
  • På dette foto av bygningen Aasheim fra 1915 ses Arthurs datter Ruth og sønnen Asbjørn foran landhandelen. Dette var før det ble manufakturbutikk i hjørnedelen av bygningen. På fotoet kan man se en lagerbygning ved siden av landhandelen. Foto: MiA.
    På dette foto av bygningen Aasheim fra 1915 ses Arthurs datter Ruth og sønnen Asbjørn foran landhandelen. Dette var før det ble manufakturbutikk i hjørnedelen av bygningen. På fotoet kan man se en lagerbygning ved siden av landhandelen. Foto: MiA.

Arthur Olaussens Landhandleri på Strømmen

I 1907 etablerte Arthur Olaussen seg med Arthur Olaussens landhandleri i Aasheim bygningen, matr. nr. 77. ved Strømsveien, der hvor krysset Strømsveien-Stasjonsveien ble etablert. Stasjonsveien ble først anlagt i 1910, så Olaussen var forutseende! Fra landhandelen var det kort vei til jernbanestasjonen og Strømmens Værksted. Strømsveien var den gang hovedferdselsveien mellom Lørenskog og Lillestrøm.

  • Arthur Olaussens landhandleri i 1917. Her er bygningen blitt malt i en lysere farge med hvite hjørner, etasjeskiller og vindusrammer. To ekspeditriser med hvite forklær står i dørpartiet med tre barn. Foto: Privat.
    1/1
    Arthur Olaussens landhandleri i 1917. Her er bygningen blitt malt i en lysere farge med hvite hjørner, etasjeskiller og vindusrammer. To ekspeditriser med hvite forklær står i dørpartiet med tre barn. Foto: privat.
  • En flink gut kan straks faa plads som kjøregutt hos Arthur Olaussen, Strømmen. Annonse i Akerhusposten Lillestrøm, den 22.05.1909. Nasjonalbiblioteket.
    En flink gut kan straks faa plads som kjøregutt hos Arthur Olaussen, Strømmen. Annonse i Akerhusposten Lillestrøm, den 22.05.1909. Nasjonalbiblioteket.

På Strømmen var det tre store kolonialbutikker: Arthur Olaussens landhandleri, Samvirkelaget og kjøpmann Amb. Mange bønder fra Lørenskog leverte melk til  på Strømmen Melkeforsyning, som lå litt lengere borte i Strømsveien 85 mot Lillestrøm. Det var vanlig at de stoppet hos Olaussen på veien tilbake og gjorde sine innkjøp der.

  • I 1910 fikk Arthur Olaussen bevilgning til å selge øl. Avgiften for rettigheten ble fastsatt til 15 kr årlig. Akershusposten Lillestrøm, den 10.12.1910. Nasjonalbiblioteket.
    I 1910 fikk Arthur Olaussen bevilgning til å selge øl. Avgiften for rettigheten ble fastsatt til 15 kr årlig. Akershusposten Lillestrøm, den 10.12.1910. Nasjonalbiblioteket.

Landhandelen kjørte også ut med varer til bønder og huseiere i området. Arthur Olaussen annonserte en gang iblant i lokale aviser etter kjørekar. Det var stall for hest i en bygning bak landhandelen. Senere ble den omdannet til garasje. Det var også en bu, der man oppbevarte isblokker. Det var isblokker som var tatt opp fra isdammer på vinteren og som ble brukt til nedkjøling av fødevarer i landhandelen.

  • De første reklamene hvor Arthur Olaussens landhandleri er nevnt er for Petroleum (Parafin til lamper). Det var Norsk-Amerikansk Petroleums co. A/S som annonserte for Columbus Water White og Diamant Standard White og fortalte om hvilke forhandlere man kunne få produktene hos. Akershus Folkeblad, den 16.10.1909. Nasjonalbiblioteket.
    1/1
    De første reklamene hvor Arthur Olaussens landhandleri er nevnt er for Petroleum (Parafin til lamper). Det var Norsk-Amerikansk Petroleums co. A/S som annonserte for Columbus Water White og Diamant Standard White og fortalte om hvilke forhandlere man kunne få produktene hos. Akershus Folkeblad, den 16.10.1909. Nasjonalbiblioteket.
  • Noe av vareutvalget til Arthur Olaussens landhandleri kunne friste til litt luksuspregete presanger til jul. Akershus Arbeiderblad den 18.12.1935. Nasjonalbiblioteket.
    1/2
    Noe av vareutvalget til Arthur Olaussens landhandleri kunne friste til litt luksuspregete presanger til jul. Akershus Arbeiderblad den 18.12.1935. Nasjonalbiblioteket.
  • Reklame fra 1925 hvor man kan se landhandelens brede utvalg. Akershus Arbeiderblad den 02.04.1925. Nasjonalbiblioteket.
    2/2
    Reklame fra 1925 hvor man kan se landhandelens brede utvalg. Akershus Arbeiderblad den 02.04.1925. Nasjonalbiblioteket.
  • Dagmar Elise Nordberg Olaussen. Foto: E. Gabrielsen, MiA.

Familien

Arthur Olaussen giftet seg i 1908 med Dagmar Elise Nordberg (f. 1887-1968). Dagmars far Nils (Niels) Nordberg var svensk og emigrerte til Norge rundt 1880. Han drev Hesteskosmia i Gisledal. Før krigen var det stedsbetegnelsen på det vi i dag kaller Sagdalen. Hesteskosmia lå like øst for dagens "Strømmensaga". 

Dagmar og Arthur fikk seks barn:

  • Asbjørn Kristian Nordmann (f.1908-2000) – hans sønn er Bjørn Olaussen (f. 1941)
  • Ruth Esther (f.1909), gift Røed
  • Aasta (f.1912), gift Ellingsen
  • Ingegerd (f.1914), gift Bingen
  • Aud (f.1923), gift Tømte
  • Håvard Arthur (f.1926)

Familien bodde i 2. etasjen i Aasheim bygningen med landhandelen i 1. etasjen. I folketellingen for 1910 ser vi at det foruten familien Olaussen bodde en Fernanda Nordberg, som var 22 år og ugift butikkjomfru hos kjøpmannen. Fernandas etternavn Nordberg røper at hun sannsynligvis var i familie med Dagmar, muligvis en søster. Det bodde også en ugift kjøregutt hos kjøpmannen ved navn Ole Olsen, som kom fra Eidsvoll.

I folketellingen 1920 bodde det foruten familien Olaussen en kjørekar Knut Snesrud, som også var fra Eidsvoll. Senere skulle to av døtrene bli boende i Aasheim bygningen som voksne. Datteren Ruth giftet seg sent og bodde sammen med sin mann i 2. etasjen. Yngstesøsteren Aud, bodde på kvisten i 3. etasjen, sammen med sin mann.

Sønnen Asbjørn Olaussen tar over landhandelen

Arthur Olaussen pensjonerte seg i 1946 og eldstesønnen hans Asbjørn Olaussen (f.1908-2000) tok over landhandelen, mens søsteren tok over den delen som solgte manufakturvarer.  Landhandelen byttet navn til Asbjørn Olaussen.

Bjørn Olaussen (f. 1941), som er sønnen til Asbjørn husker sin farfar som en eldre mann. Han gikk med hatt og stokk og sov middag hver dag. I 1950 døde Arthur Olaussen. Han var en velkjent skikkelse i lokalsamfunnet og hadde i en lang årrekke vært styremedlem i Strømmen sparebank.

Asbjørn Olaussen hadde allerede tatt over landhandelen fire år før sin fars død. Aasheim bygningen var blitt utvidet i den enden som lå langs Stasjonsveien og forretningsdelen i 1. etasjen var blitt delt i to butikker. I hjørneforretningen var det innredet en manufakturforretning med egen inngang, som søsteren Ruth Olaussen drev. I den delen som lå ut mot Stasjonsveien var det en kolonialforretning med egen inngang, som ble drevet av Asbjørn Olaussen.

  • Aasheim bygningen ble utvidet på den siden som lå ut mot Stasjonsveien. 1. etasjen ble delt i en manufakturforretning på hjørnet og landhandelen på langsiden. Bak huset skimtes en bakbygning, som ble brukt som lager for byggevarer. Foto: Odd Barkald, MiA.
    1/1
    Aasheim bygningen ble utvidet på den siden som lå ut mot Stasjonsveien. 1. etasjen ble delt i en manufakturforretning på hjørnet og landhandelen på langsiden. Bak huset skimtes en bakbygning, som ble brukt som lager for byggevarer. Foto: Odd Barkald, MiA.
  • I 1950 søkte Asbjørn Olaussen etter en butikkdame til fast ansettelse. Akershus Arbeiderblad, den 28.06.1950. Nasjonalbiblioteket.
    I 1950 søkte Asbjørn Olaussen etter en butikkdame til fast ansettelse. Akershus Arbeiderblad, den 28.06.1950. Nasjonalbiblioteket.

Karl-Erik Høgvall (f. 1938-) husker veldig godt Arthur Olaussens landhandleri. Han er oppvokst på Strømmen. Hans barndomshjem lå tett ved butikken og hans foreldre var faste kunder hos Olaussen. Det var en lang disk i butikken og folk sto i kø for å komme frem til den ute fra gaten. Det var tre ekspeditriser i butikken i hans barndom. En av dem var kusinen hans, Ruth Abrahamson. Hun giftet seg i 1947, men fortsatte å jobbe i butikken etter giftermålet. En annen ekspeditrise het Solveig Kjenslie og den tredje husker han ikke navnet på.

Landhandelen hadde i 1940- og 1950-årene et meget bredt vareutvalg innenfor alt av kolonialvarer og isenkram. Butikken leverte også fersk melk og solgte øl. Olaussen solgte også bygningsartikler. Folk som skulle kjøpe inn til byggeri gikk bakom disken til et mindre rom innenfor, hvor byggevarene var. Det kom senere et lager i gården til byggevarer. Etter krigen økte byggeaktiviteten og dette vokste butikken på.

  • Man kunne kjøpe kjøkkenutstyr hos Asbjørn Olaussen. Her annonseres det for Høyang trykkoker i 1953. Akershus Arbeiderblad, den 4.12.1950. Nasjonalbiblioteket.
    1/2
    Man kunne kjøpe kjøkkenutstyr hos Asbjørn Olaussen. Her annonseres det for Høyang trykkoker i 1953. Akershus Arbeiderblad, den 4.12.1950. Nasjonalbiblioteket.
  • Byggevareavdelingen hos Asbjørn Olaussen hadde et stort vareutvalg. Her er det en reklame for Jøtul kaminer. Akershus Arbeiderblad den 6.11.1950. Nasjonalbiblioteket.
    2/2
    Byggevareavdelingen hos Asbjørn Olaussen hadde et stort vareutvalg. Her er det en reklame for Jøtul kaminer. Akershus Arbeiderblad den 6.11.1950. Nasjonalbiblioteket.

Datteren Ruth Olaussen Røed drev manufakturforretning

Eldstedatteren til Arthur Olaussen drev i mange år manufakturforretning i hjørneforretningen i Aasheim-bygningen. Manufakturforretningen førte et bredt utvalg av tekstiler til husholdningen, klær til barn, kvinner og menn. Det var dessuten tilbud av stoffer, garn og broderiartikler. Ruth Olaussen annonserte en del i de lokale avisene, spesielt før 17. mai og til jul. 

I 1978 ble hun intervjuet av Romerikes blad i forbindelse med at hun gikk av med pensjon og stengte butikken. Hun trodde det ville bli rart å slutte etter 30 år bak disken, men selv om butikken gikk bra var det ingen til å ta over.

  • I denne annonsen fra 1953 fristet Ruth Olaussen med nye klær til 17. mai. Akershus Arbeiderblad, den 06.05.1950. Nasjonalbiblioteket.
    1/2
    I denne annonsen fra 1953 fristet Ruth Olaussen med nye klær til 17. mai. Akershus Arbeiderblad, den 06.05.1950. Nasjonalbiblioteket.
  • I 1953 annonserte Ruth Olaussen med julens mest populære gaver. Akershus Arbeiderblad, den 09.12.1953. Nasjonalbiblioteket.
    2/2
    I 1953 annonserte Ruth Olaussen med julens mest populære gaver. Akershus Arbeiderblad, den 09.12.1953. Nasjonalbiblioteket.

Fra landhandel til supermarked

Asbjørn Olaussen drev i mange år landhandelen med jernvareavdeling Arthur Olaussen. Sønnesønnen Bjørn Olaussen tok utdanning på BI og utviklet familiens forretningsdrift på Strømmen. Familien var eiere av tomten som var på den andre siden av Strømsveien – i dag Strømsveien 50. Her oppførte Bjørn Olaussen en ny forretningsgård. I denne bygningen etablerte han et stort nytt supermarked. 

  • Annonsering etter ansatte til Asbjørn Olaussen supermarked, 16.09.1964 i Akershus Arbeiderblad.
    1/2
    Annonsering etter ansatte til Asbjørn Olaussen supermarked, 16.09.1964 i Akershus Arbeiderblad.
  • Reklame for varer i Asbjørn Olaussen Supermarked, den 28.04, 1965. Nasjonalbiblioteket.
    2/2
    Reklame for varer i Asbjørn Olaussen Supermarked, den 28.04, 1965. Nasjonalbiblioteket.

Det nye supermarked Asbjørn Olaussen reklamerte etter ansatte i 1964 for åpning i oktober/november. Bjørn Olaussen oppførte senere også en nabobygning med forretningslokaler på adressen nr. 48. Supermarkedet til Asbjørn Olaussen var i virksomhet til 1985, hvor Strømmen storsenter åpnet.  Da ble lokalene leid ut til andre forretningsformål. Innehaveren Bjørn Olaussen har siden i sin karriere vært administrerende direktør i flere selskapet og drevet agentur- og investorvirksomhet.

Det finnes en fotoserie fra supermarkedet i MIAs samlinger fotografert av Asbjørn Kåre Gundersen/ Foto-Gunn

  • Asbjørn Olaussen Supermarked. Eksteriør. Foto: Asbjørn Kåre Gundersen, MiA.
    1/5
    Asbjørn Olaussen Supermarked. Eksteriør. Foto: Asbjørn Kåre Gundersen, MiA.
  • Frukt og grønt avdelingen. Foto: Asbjørn Kåre Gundersen, MiA.
    2/5
    Frukt og grønt avdelingen. Foto: Asbjørn Kåre Gundersen, MiA.
  • Tobakk og sjokolade. Foto: Asbjørn Kåre Gundersen, MiA.
    3/5
    Tobakk og sjokolade. Foto: Asbjørn Kåre Gundersen, MiA.
  • Varehyller i Asbjørn Olaussen Supermarked. Foto: Asbjørn Kåre Gundersen, MiA.
    4/5
    Varehyller i Asbjørn Olaussen Supermarked. Foto: Asbjørn Kåre Gundersen, MiA.
  • 5/5
    Skiltet med "Betjen Dem selv..." forteller at kundene måtte venne seg til nye måter å handle inn på i butikken. Bildet stammer fra Asbjørn Olaussens kolonial i Strømmen 1965. Foto: Asbjørn Kåre Gundersen, MiA
  • Annonse for Olaussen Byggevaresenter fra 1986. Romerikes Blad, 13.11.1986. Nasjonalbiblioteket.
    Annonse for Olaussen Byggevaresenter fra 1986. Romerikes Blad, 13.11.1986. Nasjonalbiblioteket.

Håvard Olaussen A/S

Arthur Olaussens yngste sønn Håvard Arthur Olaussen overtok byggevareavdelingen i landhandelen i 1965 og førte denne delen av forretningen videre under navnet Håvard Olaussen A/S. Da kolonial- og dagligvaredelen av butikken ble flyttet over i det nye supermarked, utvidet Håvard Olaussen byggevareavdelingen inn i denne delen av butikken. 

Da Ruth Olaussen Røed la ned manufakturhandelen i 1978 ble også denne delen av Aasheim bygningen innlemmet i Håvard Olaussens byggevareforretning. I 1983 brant lagerbygningen som sto bak Aasheim bygningen ned. Det la ikke noen demper på byggevarevirksomheten som utvidet kraftig i 1980-årene.

I 1986 byttet forretningen navn til Olaussen Byggevaresenter. I 1987 flyttet byggevaresenteret inn i en bygning i Stasjonsveien 7. På dette tidspunkt hadde firmaet rundt 40 medarbeidere og omsetningen nærmet seg 100 millioner kroner.

Kilder og litteratur

Kilder og litteratur

Informant: Bjørn Olaussen

Informant: Karl-Erik Høgvall

Informant: Steinar Bunæs

Folketellingslister og kirkebøker - https://www.digitalarkivet.no/

Aviser: Kundgjørelsestidende, Romerike, Akershusposten, Akershus folkeblad, Akershus Arbeiderblad, Romerikes Blad - https://www.nb.no/

Fotografi i MiAs samlinger - https://digitaltmuseum.no/afm/collections/Museene%20i%20Akershus/

Strømsveien (Skedsmo) Lokalhistoriewiki.no https://lokalhistoriewiki.no/index.php?title=Str%C3%B8msveien_(Skedsmo)&mobileaction=toggle_view_desktop

Suphammergården Lokalhistoriewiki.no https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Suphammerg%C3%A5rden

Hesteskosmia Hesteskosmia (Strømmen) – lokalhistoriewiki.no

Tekst: Kirsten Linde, konservator NMF, MiA - Museumstjenesten

Redigert den 18.06.2024.


Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 1