Forskningsprosjektet skal studere hvilke koblinger som finnes mellom arbeidstakere og arbeidsgivere i den industrielle tidsalder.
Studiene representerer egne, selvstendige forskningsprosjekt. De handler om ulike grupper arbeidere, representerer ulike bransjer, og spenner seg over forskjellige tider. Prosjektet bindes sammen gjennom en felles problemstilling.
Forskningsspørsmål: Hvilke tilknytningsformer har eksistert og eksisterer mellom arbeidstakere og arbeidsgivere i den industrielle og postindustrielle tidsalder.
Det er en rekke forhold som påvirker koblingen mellom partene i arbeidslivet. Tilbud og etterspørsel av arbeidskraft er en av dem. Lønn, ansettelsesforhold, og fagforeningsgrad kan også si noe om tilknytningen.
Dette prosjektet kommer til å ta utgangspunkt i to kategorier arbeidere: "løsarbeidere" og "standarbeidere". Guy Standings teori om Prekariatet og Knut Kjeldstadlis kritikk av denne, er en felles innfallsport, men casestudiene vil også ta i bruk andre teorier som belyser tematikken.
Hypotesen er at prosjektet vil finne flere eksempler på arbeidere som befinner seg i et mellomsjikt mellom løsarbeideren og standardarbeideren. Studiene vil gi kunnskap om hvem arbeiderne var, hvordan arbeidsforholdene deres var organisert og hvilken innflytelse de hadde på eget arbeidssted.