Hopp til hovedinnhold

Istandsetting og vedlikehold

Her kan du lese mer om arbeidet med istandstetting og vedlikehold av museets bygninger.

  • 1/1

Synes du ikke at avflasset maling og sprukken murpuss er spesielt herskapelig? Selv om hovedbygget i all hovedsak er solid og stabilt, er vi helt enige i at det trenger mer omsorg.

Med utgangspunkt i en tilstandsanalyse fra 2023, er målet vårt å få bygget tilbake til sin gamle prakt. Dette er en krevende oppgave, ikke minst fordi det krever langt mer ressurser enn våre faste bevilgninger tillater.

Tiltakene vi ønsker å gjennomføre er:

  • Taktekking og istandsetting av utvendig kledning, vinduer og dører.
  • Utbedring av råteskader
  • Håndtering av overvann, dreneringsarbeid og ventilasjon av kjeller.

Ikke alt er mulig å gjøre på en gang, men vi utfører tiltakene løpende etter hva ressursene tillater. Samtidig søker vi samarbeidspartnere og sponsorer som kan hjelpe oss å realisere planen om å sette dette praktfulle bygget tilbake til den stand det fortjener.

Vedlikehold av hovedbygningen

Hovedbygningen på Linderud gård ble oppført i 1713, men er modernisert i flere omganger, inkludert påbygning av tjenestefløyen i 1812. I 1954-1960 gjennomgikk bygningen omfattende restaurering. Hele bygningens eksteriør og interiører ble fredet av Riksantikvaren i 1960.

I 2023 ble det utarbeidet en tilstandsanalyse for hovedbygningen. Bygningen slik den står i dag har behov for vedlikehold, men er generelt sett i teknisk god stand. Vedlikeholdet er et omfattende arbeid som krever høy bygningsantikvarisk kompetanse for å oppfylle restriksjoner og krav som følger av byggets vernestatus. 

Våren 2024 jobber vi med å restaurere enkelte av vinduene og male søylene i svalgangen. 

Restaurering av Gartnerboligen

I 2023 og 2024 vil det foregå restaureringsarbeid på gartnerboligen. Linderud gård har inngått et samarbeid med Murbyen Oslo og Akershus bygningsvernsenter som innebærer forberedende bygningstekniske undersøkelser, fargeundersøkelser og vurdering av tiltak. Det vil bli arrangert kurs for å lære om kalk, materialbruk og historisk maling av murbygninger samt vindusrestaurering.

Gartnerboligen skal behandles som et fredet bygg, og alle tiltak skal avklares og godkjennes av Byantikvaren i Oslo.

I 2024 utarbeides det i tillegg et skisseprosjekt av Fragment arkitekter for rekonstruksjon av et større historisk drivhusanlegg i tilknytning til dagens gartnerbolig, som vil kunne brukes som underlag for videre arbeid med dette. 

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1