Hopp til hovedinnhold

Follo museums håndverkssommerskole for ungdom

Vil du lære hvordan tradisjonshåndverkere jobber med glass, lær eller metall? Bli med på historiens første håndverkssommerskole!

  • 1/1

På håndverksskolen får du dyktige læremestre med stor kunnskap og lidenskap for sitt håndverk, som alle ser frem til å lære deg noen grunnleggende kunster i sitt fag. For første gang arrangerer Follo museum i samarbeid med Kulturskolerådet, Kulturskolene i Follo og Tradisjonshåndverk opplæringskontor og kompetansesentrene sommerskole der DU som er mellom fjorten og atten år kan få prøvd deg på et tradisjonshåndverk.

Beskrivelse

I løpet av en uke vil du få et spennende møte med historiske håndverk, og du vil som deltager velge mellom å lære deg å smi, lage produkter i lær eller prøve deg som glassblåser. Det vil bli mulighet til å prøve seg litt på de andre håndverkene også i løpet av uken. Kursene går igjennom både teori og praksis, og ingen forkunnskaper er nødvendig. Om du har jobbet litt med håndverkene tidligere vil du likevel ha godt utbytte. Målet med kursene er at du skal få en grunnleggende innføring i faget, og kanskje inspirere til videre utvikling i historiske håndverksfag. Med smeden får du lære hvordan man varmer og former jern og stål, hos glassblåseren får du lære hvordan man formgir og fargesetter glass og hos lærmakeren kan du lære å lage ulike lærprodukter.

Send oss en søknad der du forteller hvorfor akkurat du skal få være med på denne sommerleiren og hvilket håndverksfag du ønsker å få opplæring i.

Velkommen på kurs!

Viktig info

Søknadsfrist: 15.6
Sommerskolen starter mandag 12 august og avsluttes fredag 16. august.

Oppmøte alle dager kl. 9.30
Avsluttes alle dager kl. 15.30
Pris for håndverksleiren: 1000,-
Maks antall plasser: 15
Aldersgrense: Håndverksskolen er åpen for ungdom født i perioden 2006-2010.

Læremestere

Lærarbeider:

Paul Alexander Vink  - Vink Leather Company

Paul Alexander Vink, fagutdannet portefølje- og reiseeffektmaker (veskemaker startet sin reise i desember 2021 da han besluttet å si opp sin jobb og starte som lærling i salmakerfaget for å bli portefølje- og reiseeffektmaker, som er en underkategori av salmakerfaget. Dette brakte ham til forskjellige læremestere og land. Etter 3 år avsluttet han læretiden, med høyeste karakter på svenneprøven, og startet Vink Leather Company i februar 2024.

“Vi finner inspirasjon i både historiske og moderne ting. Våre lærprodukter er laget med håndverksmessige tradisjonelle teknikker og materialer. Dette gjør vi både for å bevare en kultur som har falt bort i dagens samfunn, men også for å vise respekt til de håndverkere som startet yrket så tidlig som på 1700-tallet.”
Med våre røtter i Norge, har vi stolthet i å lage håndlagde vesker og andre lærprodukter med presisjon og omtanke. Om det så gjelder reparasjoner eller spesialbestillinger, er vi dedikerte til å levere de beste kvalitetsprodukter som viser kunsten i Norsk lærarbeid.


Glassblåsing

Abel Sawe – Glasshytta i Fredrikstad

Abel Sawe startet ved Glasshytta i 1987, har vært medeier i Glasshytta siden 1991 og er fra april 2008 eneeier av Glasshytta. I Fredrikstad begynte han som glassblåser for Benny Motzfeldt, men startet i 1991 også å blåse glass han selv designet. Siden 1995 har han i hovedsak blåst eget design.

I verkstedavdelingen finnes en egen avdeling med glass av den kjente glasskunstneren Benny Motzfeldt. Her kan du også lese om glassets historie og se og lese om verktøyet som brukes i produksjonen.

Kunstglass som produseres i Glasshytta lages etter årtusen gamle teknikker og med tilsvarende verktøy som ble brukt for flere tusen år siden. Glasset selges i egen forretning samt til forretninger og gallerier i inn- og utland.

Karoline Fredriksen (Glassblåserlærling), skal være med


Smed

Ask Sebastian Martens

Ask Martens er fra Vestby i Akershus, og er utdannet smed. Ask fikk som 12-åring for første gang prøve å smi jern på en åpen dag på Follo museum, og siden har han hjulpet til på messer og vært mye i smia på museet.

Etter et år ved smedlinja på Hjerleid tok Ask svenneprøven hos Kjellman-Chapin smeder, før han i starten av 2022 ble den aller første hospitanten i Ungt tradisjonshåndverk. Med det fikk han anledning til å hjelpe Follo museum med å reparere bygningsdeler, produsere gjenstander for museumsbutikken og lage verktøy til smia, i tillegg til å delta i museets formidlingsarbeid.

Museum24:Portal - 2024.10.30
Grunnstilsett-versjon: 1