Hopp til hovedinnhold

Barfotjentenes jul

Juleforestilling med svenske folketoner og autentiske kvinneskjebner fra den tida da Norge var det forjettede land for fattigfolk på den svenske landsbygda.


Etter forestillingen er den en liten samtale mellom Tone Holte og Truls Erik Johnsen om tematikken i forestillingen. 

Barfotjentenes jul

Tid: Torsdag 2. desember kl. 19.00–21.00 (dørene åpner kl. 18.30)
Sted: Follo museum, utstillingssalen
Billettsalg på nett eller på Follo museum (kun 50 plasser)
Pris: 200,-

Møt barfotjentene

Det er julaften. Velkommen til å få et glimt av 5 ulike kvinners liv denne dagen for litt under hundre år siden, i det de forbereder seg til julehøytiden som skal komme. Dette er kvinner som har levd en stund - med helt ulike liv, og av ulik stand. Men en ting har de felles: De er opprinnelig svenske. En gang i sin ungdom tok de landeveien fatt, og gikk over grensen til Norge, i håp om et bedre liv.

Forestillingen er tilegnet en gruppe kvinner som sjelden har fått offentlig oppmerksomhet: Barfotjentene. De fattige svenske jentene som kom vandrende over grensa fra Sverige ( ca. 1850–1915) for å søke arbeid i Norge - ofte med skoene i skreppa for ikke å slite dem ut på veien. De havnet gjerne som tjenestejenter eller fabrikkarbeidere i Østfold, Follo eller Kristiania.

"I denne søde juletid", minnes vi dem. Med mye svensk musikk som hører julen til, og med minner og refleksjoner knyttet til julens symboler og verdier.

Fremstillingen av de fem kvinnene Betty, Julie, Sarah, Tilla og Anna i forestillingen baserer seg på små fliker av en virkelighet som en gang var. Monologene er skrevet med utgangspunkt i de autentiske livshistoriene til disse fem kvinnene, og er utviklet på bakgrunn av intervjuer med etterkommere av dem og annet historisk kildemateriale som foreligger. De gir ingen sann fremstilling av hvordan akkurat disse kvinnene var da de levde, men sporene etter dem og historiene som fortelles om dem har gitt liv til kvinneskikkelsene i forestillingen.

Musikken

Forestillingen inneholder tradisjonelle svenske og norske folketoner, salmer og julesanger:

Andakten (Erik Sahlström)

Julottan (Mats Wallman)

Gläns över sjö och strand (tekst Viktor Rydberg, folkelig melodivariant)

Det är en ros utsprungen (tysk salme, folkelig melodivariant)

"Det hev ei rose sprunge" (tysk salme, M. Praetorius)

Jul, jul, strålande jul (tekst Edvard Evers, melodi Gustaf Nordquist)

I denne søte juletid, (folkelig variant)

Polska (efter Börjes Olle Samuelsson, Rättvik)

Frid på jord (religiøs folkevise)

Annas visa (tekst: Py Bäckman, melodi: Leif Göras)

Deilig er jorden (tekst: Bernhard Severin Ingemann, melodi: Schlesisk folketone)

Trippar fra Åseral (trad.)

Alle musikkarrangementene er ved «Kjerringrokk».

Medvirkende

Tone Holte er fra Oppegård og har samlet gammel sangtradisjon fra Follo. Hun jobber som skuespiller, forteller, sanger og forfatter. Hun har mottatt støtte fra Norsk Kulturråd som manusforfatter av flere historiske skuespill og gjestet Festspillene i Bergen 2007 med forestillingen "Kråkamål". Hun var også sentral som manusforfatter og skuespiller i folkemusikalen "Barfotjenta", 2005. Det er hun som har skrevet manus til «Barfotjentenes jul», og som er skuespilleren i forestillingen.

«Kjerringrokk» består av Marianne Tomasgård, Agneta Holmer Mæland og Elisabet Olhans.
Marianne er fra Nannestad, men har sine folkemusikalske røtter fra Hornindal i Nordfjord. Hun er «honndalstaus» og har medvirket på flere CD'er, er spelemannsprisnominert og har turnert for Rikskonsertene. Elisabet og Agneta er begge fra Dalarna i Sverige og utdannet ved Norges Musikkhøgskole. Agneta har vært landsdelsmusiker i Nord-Norge og innehar utmerkelsen Zornmärket. Elisabet har spilt i både Kringkastingsorkesteret og orkesteret til Den norske Opera som bratsjist. Elisabet er nå ansatt ved kulturskolen i Ås, Agneta ved Kontra kulturskole i Ski, og Marianne er folkemusikkkonsulent for Akershus og Østfold musikkråd.

Per Arne Øiestad har regien i "Barfotjentenes jul". Han har vært freelance regissør siden 1996. Han har årelang erfaring som teaterlærer ved Ski videregående skole og er nå avdelingsleder for Dramalinjen ved Hartvig Nissen skole i Oslo.

Takk til gode hjelpere
Takk til alle kilder og gode hjelpere som har gitt sine ulike bidrag for å få forestillingen «på beina». En spesiell takk til initiativtaker Ingunn Skjelfoss, John Vedde ( foto/brosjyre/nettsted), Karin Lunde Kristiansen, Tor Hafsrød og Bjørg Bjerkreim (kilder) og Norsk Kulturråd og Rådet for folkemusikk og folkedans (økonomisk støtte).

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1