Hopp til hovedinnhold
 /

Ta båten fra Oslo til en dag fylt med kultur, bading og shopping i kystidyllen Vollen.


Har du valgt å ta ferie i Norge i år? I sommer kan du ta hurtigbåt fra Aker Brygge til Vollen i Asker i helgene, og allerede i det båten legger ut fra kai kommer feriefølelsen snikende. Sett deg på soldekket, og nyt turen med vind i håret. Finn rutetidene her.

Klar for et forfriskende bad i Vollen? Foto: Visit Greater Oslo / Klar for et forfriskende bad i Vollen? Foto: Visit Greater Oslo
Klar for et forfriskende bad i Vollen? Foto: Visit Greater Oslo

Like ved hurtigbåtkaia i Vollen ligger Oslofjordmuseet med badestrand rett utenfor døren, og med trivelige Vollen sentrum en liten spasertur unna er det duket for en ordentlig sommerdag.

​Barnas Oslofjord og strandliv

Oslofjordmuseet er åpent hele sommeren. De minste barna storkoser seg i «Barnas Oslofjord», museets lekeområde, der de kan leke hyttetur og være skipper på fiskebåt. Å bygge strikkbåt og prøvekjøre den inne eller ute er morsomt både for store og små. 

  • 1/1
    Ta med en bok til stranda fra det vesle utendørsbiblioteket. Foto: Visit Greater Oslo

Rett bortenfor museet ligger Fritznerstranda, en familievennlig sandstrand med boule-bane og grillplass. Kyststien mot Slemmestad snor seg nydelig langs svaberga, og her finner du frisbeebane og flere fine badeplasser. Frisbee, boule-kuler og andre strandleker kan du låne på museet. Så kan man utforske nærområdet rundt stranda og Oslofjordmuseet ved å gå en turløype og løse rebus-oppgaver. 

Prøv å fange krabber fra brygga utenfor museet. / Prøv å fange krabber fra brygga utenfor museet.
Prøv å fange krabber fra brygga utenfor museet.

I museumsbutikken får du kjøpt krabbesnører slik at de minste kan jakte på Vollens allerede hardt prøvede krabber. Det er er en grunn til at NM i krabbefiske arrangeres ved museet i september hvert år.  

Rett ved stranda finner du den historiske Selvikvillaen, som huser Vollen Nærmiljøsentral. Her kan du slappe av i villahagen eller låne kajakk, SUP eller kano. Du kan også besøke utstillingen «Mini-Vollen», en modellutstilling om Vollens historie.

Fjordfortellinger og båtliv

Om du ferdes på fjorden har du nok ikke kunnet unngå å treffe på et stort mangfold av både klassiske og moderne fritidsbåter. Hvert år blir det en liten båtutstilling i museumshavna.  Sommeren 2023 skal det vises plast- og trebåter som var vrak før dagens eiere fikk tak i dem og forvandlet dem i perler. 

Bli kjent med Oslofjordens historie hos oss. / Bli kjent med Oslofjordens historie hos oss.
Bli kjent med Oslofjordens historie hos oss.


Museets jubileumsutstillingen «Fjordfortellinger» har fått flott mottakelse og gir mange innganger til Oslofjordens kultur og historie, og oppfordrer også publikum til å bidra med sine fortellinger og minner om fjorden.

  • 1/1

Båthallen viser et mangfoldig utvalg av fjordens fritidsbåter, og har en egen båtmotorutstilling. 

Iskrem og greske fristelser

Museet byr på kaffe, brus og nydelig lokal iskrem fra Bamsrudlåven. Kaffen tar du inne med nydelig fjordutsikt, eller ute på en benk i museumshavna.  

Koselige butikker i Vollen! Foto: Anne Marie Buvik / Koselige butikker i Vollen! Foto: Anne Marie Buvik
Koselige butikker i Vollen! Foto: Anne Marie Buvik


Vollen er et gammelt handelsted, og en fin liten spasertur fra museet, finner du det historiske sentrum som er godt bevart. Her ligger flere spisesteder der du kan nyte en gresk lunsj, et glass vin, god sushi eller ferskt bakverk med nydelig utsikt over fjorden. 

Du finner også  fristende små butikker og spennende gallerier. De fleste har dessuten søndagsåpent.

Til lands eller vanns

Foruten hurtigbåt fra Aker Brygge, kan du komme deg til Vollen med både buss og egen bil på en drøy halvtime fra Oslo sentrum. Om du skulle foretrekke egen båt, har Vollen marina en stor og moderne gjestehavn, med både bar og restaurant og alt en båteier ellers kan begjære.

  • 1/1
    Foto: Anne Marie Buvik

Det er lett å fylle en dag eller helg i Vollen, og samtidig få en følelse av å ha vært betydelig lenger borte enn en halvtimes tur fra Oslo sentrum. Kombiner et museumsbesøk med andre sommeraktiviteter i Vollen!

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1