Hopp til hovedinnhold

Om Oslofjordmuseet

Velkommen til museet i Vollen! Vi er opptatt av livet på, ved og i fjorden. Du kan utforske temaet gjennom en rekke arrangementer og to utstillinger - "Fjordfortellinger" og "Livet med båtene".

  • 1/1

Beliggenhet i Maudbukta

Museet ligger flott til, og beliggenheten i Maudbukta er ikke tilfeldig. Dette var stedet hvor Roald Amundsens polarskute "Maud" ble sjøsatt i 1917, bygget av den lokale båtbyggeren Christian Jensen. Oslofjordmuseet bærer fortsatt arven fra denne historiske hendelsen. Båten derimot, eller restene av den, ligger på Tofte. Som en del av vår tradisjon arrangerer vi årlig et arrangement som fokuserer på alt som har med "Maud" og polarhistorie å gjøre. 

  • 1/1

Men det er ikke bare "Maud" og båtbygging som har satt sitt preg på stedet. I nyere historie var området hjemmet til møbelfabrikken Arnestad Bruk, som hadde en betydelig innvirkning på Vollen og området rundt. Ved å samle inn møbler produsert ved Arnestad bruk, ønsker vi å formidle mer om historien i museets lokaler.

Båter fra Oslofjorden

Vår båtsamling, museets «hjerte», er en inngang til historier om kystlivet rundt Oslofjorden. Samlingen gir et innblikk i den maritime kulturen som har formet livet langs fjorden, og båtene er et vitnesbyrd om håndverket og fritidsinteressene som har blomstret her i mange tiår.

Et utvalg av båtsamlingen vår er representert i utstillingen "Livet med båtene". Resten av samlingen er imidlertid tilgjengelig på "digitalt museum", slik at du kan utforske mangfoldet av båter som enten er bygget ved eller brukt på Oslofjorden.

Utstillingene våre handler om mer enn å vise glimt fra båtsamlingen. Vi ønsker å gi innblikk i Oslofjordens mangfoldige historie og kultur. Enten du har en lidenskap for båter, interesse for historie eller bare ønsker å tilbringe en dag ved vannet, lønner det seg å stikke innom og utforske Oslofjordmuseet.

Fortellinger om fjorden

"Fjordfortellinger" stod ferdig til museets 10-årsjubileum sommeren 2023. Gjennom et utvalg gjenstander som representerer historier fra Oslofjorden gir utstillingen et inntrykk av fjordens skiftende betydning for mennesker gjennom tid. Utstillingen er også en invitasjon til å dele dine personlige historier og opplevelser.

Oslofjorden har en rik historie, og det er et landskap som betyr mye for mange mennesker. Ved å involvere flere i historiefortellingen om fjorden, ønsker vi å bringe frem nye fortellinger og perspektiver, og samtidig øke bevisstheten om viktigheten av å ta vare på Oslofjorden for kommende generasjoner.

Velkommen til Oslofjordmuseet!

Følg også med i kalenderen  og vår Facebookside for informasjon om arrangementer og aktiviteter gjennom året.

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1