Hopp til hovedinnhold

Om Funnefoss industriarbeidermuseum

Museet ligger vakkert til ved Glomma på Opakermoen. Vi tilbyr omvisning i de små arbeiderboligene på tunet. Her kan du få høre historier om livet som industriarbeider på Mo´n og se hvordan familiene levde på 1900-tallet. Kombiner gjerne besøket med vafler fra kafeen vår og et forfriskende bad i Glomma fra en fantastisk badestrand et steinkast unna.

  • 1/1
    Funnefoss museum, Nedre bruket.

Alt startet med papirfabrikken

Museet ble etablert i 1987 for å ta vare på minnene om industriarbeidertida på Opakermoen og handler først og fremst om industriarbeiderne og deres hverdagsliv - ikke selve fabrikken. Men utgangspunktet for denne plassen er papirfabrikken. Det ble nemlig grunnlagt en papirfabrikk ved Funnefossen i 1875 av foretningsmannen Anders Olai Haneborg. Papirfabrikken gav arbeidsplass til 80 arbeidere, og den var den første, store industriarbeidsplassen i Nes kommune.

  • 1/1
    Papirfabrikken.

Etter to år brant den imidlertid ned da en parafinlampe veltet. Men den blei gjenoppbygd av Haneborg, denne gang i mur, som tresliperi hvor det ble produsert tremasse. 

De fleste som jobbet på sliperiet bosatte seg på Opakermoen. Gjennomsnittsalderen var 36 år og mange var gift og hadde barn. Flertallet av arbeiderne kom fra husmannsbefolkningen på Romerike og Hedmark.

  • 1/1
    Sliperikara på Funnefoss.

Hverdagslivet på Opakermoen

Sliperiet dannet grunnlaget for tettstedet Opakermoen. Det var flest menn som jobbet på fabrikken. Konene var hjemmearbeidende og tok på seg småjobber i tillegg til husarbeidet. Uten innlagt vann og med mat som skulle tilbredes på vedovn var det hardt arbeide. Det var skiftarbeid på fabrikken og i starten var det 12-timers arbeidsdager. Jobbet mannen om natten, hendte det at  unger og koner måtte være ute om dagen så far fikk sove i fred. 

Museet består blant annet av et lite hus som kalles Grønvoldsstua. Det har vi fått i gave av familien Grønvold og viser hvordan en industriarbeiderbolig kunne se ut på begynnelsen av 1900-tallet. Borghild Grønvold levde store deler av livet sitt her. 

  • 1/1
    Borghild Grønvold fotorafert ute på trappa i 2. etg. på Grønvoldstua.
  • 1/1
    Grønvoldstua i dag. En omviser med besøkende står på den samme trappa som Borghild gjorde.

Kvinnene på Mo´n

Siden mennene arbeidet lange skift og var lite hjemme, ble det et sterkt kvinnefelleskap på Opakermoen. Driftige damer startet en kvinneforening som etterhvert ble mer kjent som "Badeforningen". Formålet var «at skaffe Opakermoen et folkebad – eller i det tilfælde det ikke kan gjennomføres, at la pengene gaa til barnehjemssagen i Nes Hovedsogn». Men de fikk det til! I 1932 kunne Opakermoen Folkebad innvies.

  • 1/1
    Badeforening på tur til Vigelandsparken (Takk til eier av foto; Kristin Fallet Andersen).

Museet i dag

Vi har åpent noen dager i løpet av sommeren. Da arrangerer vi ulike aktiviteter og tilbyr omvisninger inn i alle bygningene. Vi har også en liten, koselig kafé. Følg med på våre nettsider og facebook for mer informasjon. Ønsker dere et besøk utenom ordinære åpningsdager så nøl ikke med å ta kontakt med oss.  Velkommen til denne lille perlen ved Glomma!

  • 1/1
    Nyt sommeren på Funnefoss industriarbeidermuseum.
Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 1